Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
18.05.2024 18 maja 2024

Mniejsze plony warzyw w UE z powodu suszy

   Powrót       16 sierpnia 2018       Zrównoważony rozwój   

Przedłużająca się susza w Europie spowodowała poważne problemy w uprawach warzyw w UE - informuje Europejskie Stowarzyszenie Przetwórstwa Owoców i Warzyw (PROFEL) w liście do KE. Najbardziej spadły plony grochu, fasoli, cebuli, cukinii i szpinaku.

Suchy i gorący lipiec sprawił, że plony warzyw obniżyły się do takiego poziomu, że sytuacja plantatorów i przetwórców warzyw jest najtrudniejsza od 40 lat.

Według PROFEL skutkami suszy dotknięte są najbardziej takie kraje jak: Francja, Belgia, Holandia, Niemcy, Wielka Brytania, Węgry i Polska.

Susza najbardziej zniszczyła uprawy grochu i fasoli, gdzie spadek plonów szacowany jest na 20 do 50 proc. Duże straty (15-50 proc.) notowane są również w przypadku upraw cebuli, cukinii i szpinaku. Ponadto w wielu regionach zasiew drugiego zbioru wielu warzyw okazał się niemożliwy z powodu suszy.

Zdaniem ekspertki rynków rolnych BGŻ BNP Paribas Karoliny Załuskiej negatywny wpływ spadku plonów w największym stopniu odczuje sektor mrożonych i konserwowanych warzyw. Już teraz branża notuje straty z powodu mniejszych i nieregularnych dostaw.

GUS w lipcowym wstępnym szacunku ocenił łączną produkcję warzyw gruntowych w Polsce (wczesnych i późnych) na ponad 4,2 mln ton, tj. na poziomie niespełna 8 proc. niższym niż rok wcześniej. O ostatecznej wysokości zbiorów zadecydują warunki dalszej wegetacji - zaznacza ekspertka.

Przewiduje się zmniejszenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu. Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na niespełna 1 mln ton (o 1 proc. niższe r/r), kalafiorów na 225 tys. ton (- 5,6 proc.), cebuli na 585 tys. ton (- 12,3 proc.), buraków na 300 tys. ton (- 10,4 proc.), marchwi na 745 tys. (- 10 proc.).

Zbiory pomidorów szacuje się na 250 tys. ton (- 1,8 proc. r/r), a ogórków – 245 tys. ton (- 1,6 proc.). Dotychczasowe warunki są natomiast stosunkowo korzystne dla warzyw ciepłolubnych, np. winorośli. Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na blisko 920 tys. ton, tj. o 8 proc. niższym od bardzo wysokiego ubiegłorocznego.

Zdaniem ekspertki wzrost kosztów oraz zmniejszenie podaży warzyw może prowadzić do podwyżek cen surowca, jak i produktów gotowych. (PAP)

Teraz SamorządWięcej treści dotyczących samorządów w zakładce Teraz Samorząd.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Konferencja programu „Bezpieczna Wisła – ekologicznie w przyszłość”. Sandomierz (15 maja 2024)Modelowanie hydrodynamiczne. Identyfikacja obszarów zagrożonych wodami opadowymi w miastach (14 maja 2024)Plany nowego projektu dla gospodarki wodnej. Przedstawiciele Banku Światowego i Wody Polskie (29 kwietnia 2024)Dobre praktyki dla rzek żwirodennych (16 kwietnia 2024)W Polsce jest 2184 wielkotowarowych ferm drobiu. Co na to środowisko i społeczeństwo? (10 kwietnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony