Zapobieganie marnowaniu jedzenia to także forma ochrony środowiska naturalnego - przekonywały Banki Żywności w Światowym Dniu Ziemi. Niewyrzucanie produktów spożywczych to nie tylko ograniczenie ilości odpadów, ale także oszczędność wody i energii – wyjaśniają.
Organizacja podkreśla, że w Polsce marnują się ogromne ilości żywności, która mogłaby trafić do osób potrzebujących. A tych, jak wskazują Banki, nie brakuje. Z przywoływanych przez organizację danych GUS z 2014 r. wynika, że w 2013 roku w Polsce żyło 2,5 miliona osób o dochodach poniżej ustawowego minimum egzystencji wynoszącego 551 zł miesięcznie.
Banki Żywności wskazują w oparciu o dane Eurostatu z 2006 r., że w Polsce rocznie aż 300 tys. ton żywności jest marnowane przez dystrybutorów - hurtownie, sklepy i sieci handlowe.
Polacy chcą kupować w sklepach, które nie marnują żywności
Tymczasem, jak wynika z badań MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 84 proc. Polaków chętniej robiłoby zakupy w tych sklepach, o których wie, że przekazują one niesprzedaną, nadającą się do spożycia żywność, organizacjom społecznym.
- Żywię głęboką nadzieję, że wyniki tych badań zachęcą sieci handlowe, które jeszcze tego nie zrobiły, do podjęcia współpracy z Bankami Żywności. Zachęcam sieci handlowe do dobroczynności, tym bardziej, że od 1 października 2013 r. prawo sprzyja darczyńcom; nie trzeba już płacić podatku od darowizn żywności – podkreśla prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski. Z Federacją, jak podano w komunikacie, współpracuje Tesco, Auchan, Carrefour, Selgros oraz Makro.
Żywność trafia do najuboższych
Banki przypominają, że są w stanie przyjąć i rozdysponować każdy asortyment, nawet produkty z bardzo krótkim terminem przydatności do spożycia oraz produkty świeże i mrożonki, zachowując łańcuch chłodniczy i spełniając wszystkie kryteria bezpieczeństwa. Zebrane jedzenie jest przekazywane podopiecznym organizacji charytatywnych, które wspierają najuboższych; pomoc dociera do rodzin wielodzietnych, osób bezdomnych, chorych i bezrobotnych.
Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w USA z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Pierwszy Bank Żywności w Polsce powstał w 1993 r. z inicjatywy Jacka Kuronia przy fundacji "Pomoc Społeczna SOS".
Światowy Dzień Ziemi obchodzony jest w Polsce od 1990 r., co roku 22 kwietnia. Celem święta jest promowanie proekologicznych postaw w społeczeństwie oraz budowanie wspólnej odpowiedzialności za naszą planetę.(PAP)