Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
23.04.2024 23 kwietnia 2024

Ekożywność nie tylko „na papierze”

Importerów ekologicznej żywności spoza Unii czeka rewolucja. Wydawane przez organy celne papierowe świadectwa kontroli zostaną w przyszłym roku zastąpione e-certyfikatami. Powinno to ułatwić „śledzenie” sprowadzanych do Europy produktów.

   Powrót       26 października 2016       Zrównoważony rozwój   

Importowana na terytorium Unii Europejskiej ekologiczna żywność, by zostać dopuszczona na rynek, musi przejść skomplikowane procedury certyfikacji i kontroli. Szczegółowo opisane w unijnym prawie zasady muszą być przestrzegane na każdym etapie, tj. w produkcji, przetwórstwie oraz w momencie wprowadzania do obrotu. Importowanie produktów rolnictwa ekologicznego zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 ma gwarantować, że ich producenci musieli przejść kontrolę równoważną z zasadami, jakimi podlegają producenci unijni. System uznawania jakości opiera się przede wszystkim na wydawanych przez organy celne państw członkowskich świadectwach kontroli.

Pełna cyfryzacja już za rok

Dziś certyfikaty wydawane są zwykle w formie papierowej, co uniemożliwia całościowe zestawianie i porównywanie danych. Dlatego Unia Europejska opracowała elektroniczny system, który stanowi moduł włączony do skomputeryzowanego systemu TRACES (ang. TRAde Control and Expert System). Zgodnie z nowymi przepisami, od 19 kwietnia do 19 października 2017 r. uznawane będą zarówno certyfikaty w formie papierowej, jak i e-certyfikaty. Po upływie tego czteromiesięcznego okresu przejściowego obowiązywać będą już tylko certyfikaty elektroniczne.

Zmiany mają na celu poprawę identyfikacji produktów ekologicznych i zwiększenie bezpieczeństwa obrotu. Cyfryzacja ma również zmniejszyć obciążenia administracyjne podmiotów gospodarczych, zapewnić organom celnym pozyskiwanie kompleksowych danych statystycznych oraz spowodować wzrost zaufania europejskich konsumentów do ekoproduktów.

Kamil Szydłowski: Dziennikarz, prawnik

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Płachta na rolnika (21 lutego 2024)Zrównoważone rolnictwo w natarciu. KE przeznacza 186 mld euro (21 listopada 2023)Zmienić polskie rolnictwo na lepsze. NGOsy mówią o nowym pakcie społecznym (07 listopada 2023)Analiza programów wyborczych pod kątem ochrony środowiska. Cz. 5 – zrównoważony rozwój (10 października 2023)Lepszy system żywnościowy jest możliwy – apel do komitetów wyborczych (29 września 2023)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony