Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
28.03.2024 28 marca 2024

Naukowcy: osy są tak samo wartościowe dla środowiska, jak pszczoły

   Powrót       05 maja 2021       Zrównoważony rozwój   

Osy są tak samo ważne jak pszczoły dla ekosystemów, gospodarki i ludzkiego zdrowia – zastrzegają naukowcy w artykule(1) na łamach pisma „Biological Reviews”.

Według najnowszych badań osy odgrywają olbrzymią rolę w środowisku naturalnym, a pośrednio mają ważny wpływ na gospodarkę, a nawet ludzkie zdrowie. Naukowcy przeprowadzili metaanalizę ponad 500 artykułów naukowych, dotyczących w sumie ok. 33 tys. gatunków os, a przede wszystkich roli, jaką odgrywają w ekosystemie. - Osy należą do tych owadów, które uwielbiamy nienawidzić - opisuje badaczka Seirian Sumner z University College London (W. Brytania). Jak dodaje, pszczoły, które również żądlą, mają dobrą opinię, ponieważ ludzie wiedzą, że te zapylają i wytwarzają miód. I dodaje, że rola os w ekosystemie ciągle jest niedoceniana. - Dopiero zaczynamy właściwie rozumieć wartość ich działań na rzecz ekosystemu - kontynuuje Sumner.

Czytaj też: Wokół angielskich autostrad pojawiają się pasy kwietne. Czy to mogłoby udać się w Polsce?

Zasługi os

Osy należą do drapieżników, a ich ofiarami często stają się owady zagrażające plonom. Naukowcy oszacowali, że ta funkcja os warta jest 416 mld dolarów rocznie w skali świata. Jak dodają, można by używać os w rolnictwie do redukcji populacji szkodników. Z kolei zasługi os jako zapylaczy oszacowano na 250 mld dolarów rocznie w skali świata. Z badań wynika, że osy odwiedzają co najmniej 960 gatunków kwiatów. W tym 164 gatunki, które są całkowicie zależne od zapylania przez osy, jak niektóre storczyki. Wiele os należy do wszechstronnych zapylaczy. Mogą więc zapylić roślinę, gdy z ekosystemu zniknie jej pierwszorzędny zapylacz.

Naukowcy wymieniają również inne zasługi os, np. w medycynie, gdzie wykorzystuje się ich jad i ślinę, które mają właściwości antybiotykowe. (PAP)

Przypisy

1/ Więcej na:
https://www.ucl.ac.uk/news/2021/apr/wasps-are-valuable-ecosystems-economy-and-human-health-just-bees

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Za nami VI posiedzenie Komitetu Monitorującego program Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej (28 marca 2024)Zielona Koalicja dla Zdrowia – jakie cele i strategia działania? (26 marca 2024)Zmiany klimatu zaburzają alpejskie ekosystemy (25 marca 2024)Offshore po szwedzku, czyli 22 marca - Dzień Ochrony Bałtyku w OX2 (22 marca 2024)Eksperci rozmawiali o przyszłości Odry. Wrocław (14 marca 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony