Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
19.04.2024 19 kwietnia 2024

Przyszłość rolnictwa pod znakiem zapytania? Pilnie potrzebna redukcja emisji GHG w sektorze

Do uprawy roślin i hodowli zwierząt wykorzystuje się 30 proc. lądów na świecie, a globalna produkcja żywności przyczynia się do produkcji 7,2 Gt CO2eq rocznie. Naukowcy mówią: bez reformy rolnictwa katastrofa klimatyczna jest nieunikniona.

   Powrót       02 grudnia 2021       Ryzyko środowiskowe   
Krowa na górskim pastwisku

Najnowsze dane Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization - FAO) na temat emisji gazów cieplarnianych (ang. greenhouse gases - GHG) z sektora rolnictwa(1) pochodzą z 2019 r. W ujęciu globalnym w ciągu roku produkcja żywności odpowiada za emisję 7,2 Gt CO2eq(2), zmiany w użytkowaniu gruntów (osuszanie mokradeł i wylesianie) - 3,5 Gt CO2eq, a produkcja nawozów, przetwórstwo żywności, pakowanie, transport, handel detaliczny, konsumpcja w gospodarstwach domowych i utylizacja odpadów spożywczych - 5,8 Gt CO2eq. Do wymienionych działań światowy sektor rolny wykorzystuje rocznie 75 proc. globalnych zasobów słodkiej wody(3).

Informacje dotyczące emisji GHG z polskiego sektora rolnictwa można znaleźć m.in. w zeszłorocznym raporcie WWF “Zeroemisyjna Polska 2050(4)”. Produkcja żywności odpowiada za 8 proc. wszystkich emisji gazów cieplarnianych w Polsce - wynosi ok. 32 mln ton CO2eq rocznie. W Polsce grunty rolne zajmują ok. 62 proc. powierzchni kraju - z tego ok. 71 proc. to grunty orne (13,6 mln ha), trwałe użytki zielone (łąki i pastwiska trwałe) - ok. 20 proc., pozostałe - sady, grunty pod stawami i rowami, nieużytki i grunty zabudowane(5).

Ostatnie lata dobitnie pokazują, że rolnictwo na co dzień mierzy się z rosnącą liczbą wyzwań, wśród których są m.in. gwałtowne zjawiska pogodowe, susze, a także degradacja naturalnych zasobów środowiska. Na horyzoncie majaczy tymczasem widmo katastrofy klimatycznej, której nie da się zatrzymać bez partycypacji sektora rolniczego. Dążenie do neutralności klimatycznej jest tutaj nie lada wyzwaniem - znacząca część emisji w rolnictwie ma bowiem charakter procesowy, tzn. jest nieunikniona podczas hodowli zwierząt, nawożenia czy uprawy gleby.

Czytaj też: Jeśli nie powstrzymamy zmian klimatu, będziemy musieli przejść na przymusową dietę

Perspektywa na przyszłość. Rekomendacje

- Rolnictwo polskie i europejskie w niedalekiej przyszłości sprostać będzie musiało globalnym wyzwaniom: rosnącemu popytowi na żywność, spowodowanemu zwiększającą się liczebnością populacji ludzkiej oraz coraz bardziej dotkliwym skutkom zmiany klimatu i degradacji środowiska - twierdzi prof. Zbigniew Karaczun ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w raporcie “Zeroemisyjna Polska 2050”. - W naszym kraju podstawowym wyzwaniem będzie przeciwdziałanie deficytowi wody. Jeśli w ramach przeciwdziałania skutkom suszy rozwijana będzie retencja naturalna (w tym odtwarzanie i ochrona gleb organicznych, torfowisk i mokradeł), to może to nie tylko wzmocnić odporność polskiego rolnictwa na skutki zmiany klimatu, ale także zwiększyć pochłanianie węgla, a wskutek tego – wspierać osiąganie neutralności klimatycznej - twierdzi.

Prof. Zbigniew Karaczun zaznacza, że przekroczenie progu wzrostu globalnej temperatury o 1,5-2 st. C może oznaczać, że utrzymanie rolnictwa w UE, nawet w krajach północnych, stanie się niemożliwe(6). By osiągnąć neutralność klimatyczną, do 2050 r. w skali światowej niezbędne jest wprowadzenie szeregu zmian takich jak: ograniczenie marnowania żywności i zmniejszenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego(7), wprowadzenie uprawy bezorkowej(8), większej racjonalizacji nawożenia, a także zaprzestanie osuszania mokradeł. Niezbędny jest rozwój produkcji biogazu z nastawieniem na odzysk metanu z obór, przykrywanie miejsc przechowywania nawozów naturalnych, uprawa pól z pozostawianiem resztek pożniwnych i wykorzystanie nawozów naturalnych oraz wdrożenie upraw rolno-leśnych.

Nadzieje pokładane we Wspólnej Polityce Rolnej

Na poziomie unijnym kluczowym narzędziem służącym do zmniejszenia śladu węglowego w sektorze rolnym jest Wspólna Polityka Rolna (WPR), którą objęty jest nasz kraj od początku obecności w UE. Warto dodać, że Polska odpowiada za emisję 12-14 proc. gazów cieplarnianych w UE pochodzących z rolnictwa. W najnowszej WRP (która jest częścią Europejskiego Zielonego Ładu) kwestie środowiskowe - inaczej niż dotychczas - są w centrum planowanych działań w rolnictwie. Wspólnotowy cel jest ambitny: osiągnięcie neutralności netto do 2050 r. i redukcja gazów cieplarnianych o 55 proc. do 2030 r. Poprawa stanu środowiska naturalnego będzie miała też pozytywny wpływ na zdrowie ludzi - celem WPR jest bowiem ograniczenie stosowania pestycydów (o 50 proc. do 2030 r.), zmniejszenie ilości używanych nawozów (o 20 proc. do 2030 r.), zminimalizowanie sprzedaży i stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt (o 50 proc. do 2030 r.). Choć lista zmian, które czekają rolnictwo jest długa, to - jak twierdzi prof. Karaczun - nie wszyscy naukowcy są przekonani, że WRP rzeczywiście pozwoli na zatrzymanie katastrofy klimatycznej.

Magdalena Więckowska: Dziennikarz

Przypisy

1/ Raport FAO: Pre- and post-production processes along supply chains increasingly dominate GHG emissions from agri-food systems globally and in most countries. Link:
https://essd.copernicus.org/preprints/essd-2021-389/
2/ ang. carbon dioxide equivalent - ekwiwalent emisji dwutlenku węgla3/ Źródło: raport WWF Living Planet Report 2020. Link:
https://www.wwf.pl/living-planet-report-2020
4/ Źródło: raport WWF “Zeroemisyjna Polska 2050. Link:
https://www.teraz-srodowisko.pl/media/pdf/aktualnosci/11131-Raport-Zeroemisyjna-Polska-2050.pdf
5/ Dane cytowane w Zeroemisyjna Polska 2050, pochodzą z: GUS 2019a: Ochrona środowiska 2019.6/  Wypowiedź z dn. 29 listopada br. podczas spotkania dot. WPR organizowanego przez Polski Klub Ekologiczny w Gliwicach.7/ Wg raportu Zeroemisyjna Polska 2050 ograniczenie marnotrawstwa żywności w Polsce pozwoliłoby na redukcję ok. 16 mln ton CO2eq rocznie, a jedzenie mniejszych ilości czerwonego mięsa - 8 mln ton CO2eq rocznie.8/ Uprawa bezorkowa polega na rezygnacji z orki w trakcie uprawy roślin. Mniejsza ingerencja w strukturę gleby owocuje lepszym wchłanianiem wody deszczowej, a także wyższymi plonami.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Planowane nowe rodzaje płatności bezpośrednich dla rolników (17 kwietnia 2024)Suplement, dzięki któremu krowy będą wydzielać mniej metanu. Dania (16 kwietnia 2024)Biogazownię karmi człowiek (15 kwietnia 2024)System certyfikacji usuwania dwutlenku węgla zatwierdzony przez PE. Na razie dobrowolny (12 kwietnia 2024)W Polsce jest 2184 wielkotowarowych ferm drobiu. Co na to środowisko i społeczeństwo? (10 kwietnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony