Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
25.04.2024 25 kwietnia 2024

Nowy standard pomoże w ochronie bioróżnorodności w Europie. Na celowniku uprawa owoców i warzyw

Bioróżnorodność w Europie ma być chroniona dzięki powołaniu pierwszego standardu dobrych praktyk rolniczych w konwencjonalnej uprawie owoców i warzyw. Spełnienie założeń standardu wymaga m.in. ochrony zasobów wodnych i planu zarządzania glebą.

   Powrót       12 kwietnia 2022       Zrównoważony rozwój   
Uprawa papryki

W ostatnim czasie zakończyły się prace nad pierwszym, ogólnobranżowym standardem ochrony bioróżnorodności w konwencjonalnej uprawie owoców i warzyw w Europie o nazwie BioDiversity (pl. BioRóżnorodność). Projekt funkcjonuje w ramach Global G.A.P. (ang. Good Agricultural Practices - dobre praktyki rolnicze), wiodącego w skali światowej systemu certyfikacji w zakresie produkcji i sprzedaży bezpiecznej żywności i ochrony zasobów naturalnych.

Wspomniany ogólnobranżowy standard ochrony bioróżnorodności stanowi dodatek do istniejącego już certyfikatu IFA (ang. Integrated Farm Assurance - Zintegrowane Bezpieczeństwo Gospodarstwa) dla owoców i warzyw. Określone w standardzie rozwiązania mają przyczynić się do tworzenia bezpiecznego i zrównoważonego rolnictwa.

Audyt zastosowania BioDiversity

Global G.A.P. poinformował:

Dodatek BioDiversity określa zestaw reguł, zasad i kryteriów, które pomagają producentom żywności zaprezentować swoje praktyki na rzecz bioróżnorodności - wskazano. - Sprzedawcy detaliczni i handlowcy mogą poprosić rolników o poddanie się dodatkowemu audytowi BioDiversity, by wypełnić swoje zobowiązania w ramach społecznej odpowiedzialności biznesu.

Audyt praktycznego zastosowania dodatku BioDiversity obejmuje rewizję m.in. planu działania gospodarstwa na rzecz wsparcia bioróżnorodności, planu zarządzania glebą i składnikami odżywczymi, a także zarządzania gospodarką ściekową i ochroną źródeł wody.

W prace nad projektem BioDiversity zaangażowane były podmioty takie jak Sustainable Food Systems GmbH, Global Nature Fund, Bioland, Lidl, a także przedstawiciele sektora rolniczego (m.in. z Polski, Włoch, Hiszpanii i Niemiec) oraz niemiecki Uniwersytet Nürtingen-Geislingen. Warto dodać, że Global G.A.P. zapowiada dalsze prace nad rozwijaniem założeń standardu BioDiversity. Jego druga, udoskonalona wersja ma pojawić się w 2023 r.

Magdalena Więckowska: Dziennikarz

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Energia z morza Cykl edukacyjnych vodcastów Ørsted oraz TOK FM (19 kwietnia 2024)Dobre praktyki dla rzek żwirodennych (16 kwietnia 2024)Ponad 100 mld euro na zieloną transformację w latach 2021-2027. Jak działa polityka spójności (02 kwietnia 2024)Za nami VI posiedzenie Komitetu Monitorującego program Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej (28 marca 2024)Zielona Koalicja dla Zdrowia – jakie cele i strategia działania? (26 marca 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony