© twixx
Komitet Doradczy ds. Nauki Akademii Europejskich (ang. European Academies' Science Advisory Council – EASAC(1)) opublikował najnowszy raport pt. “Rolnictwo regeneracyjne w Europie. Krytyczna analiza wkładu dla unijnych strategii Od pola do stołu i na rzecz bioróżnorodności”(2). Praca skupia się na podkreśleniu potrzeby transformacji systemu żywnościowego poprzez tytułowe rolnictwo regeneracyjne.
– Rolnictwo regeneracyjne definiuje się jako system rolniczych zasad, które mają na celu utrzymanie wydajności produkcji rolnej, wzrost bioróżnorodności, a w szczególności przywrócenie i utrzymanie bioróżnorodności gleby przy poprawie usług ekosystemowych, włączając w to wychwytywanie i składowanie dwutlenku węgla – wyjaśniono we wstępie do publikacji.
Raport przedstawia nie tylko szereg zaleceń dla decydentów i rolników, ale też m.in. informacje na temat globalnego systemu żywnościowego, zmian w zakresie światowej produkcji żywności i handlu, a także wyzwań dla bioróżnorodności i klimatu ze strony sektora rolnego.
Ochrona i odbudowa gruntów rolnych
Zdaniem autorów pracy pomyślna implementacja strategii na rzecz bioróżnorodności i Od pola do stołu może być osiągnięta m.in. dzięki przesunięciu akcentu z ilości produkowanej żywności na produkcję żywności o wysokich walorach odżywczych i niedegradującej środowiska, zapewnienie stabilnego i długoterminowego wsparcia dla rolników w celu umożliwienia zrównoważonego przejścia na rolnictwo regeneracyjne, a także znaczący wzrost inwestycji unijnych i krajowych na edukację, szkolenia i usługi doradztwa rolnego.
Producentom żywności zalecono z kolei większą dywersyfikację gatunków uprawianych roślin, dążenie do utrzymania zielonych terenów na obszarze całego gospodarstwa w ciągu roku, ograniczenie orki ziemi oraz wprowadzenie upraw trwałych i wieloletnich.
Na temat raportu wypowiedział się jeden z jego współautorów, prof. Piotr Tryjanowski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu:
– Połączenie olbrzymiej wydajności z równoczesną troską o środowisko naturalne, wygląda niemal jak mission impossible, zadanie niewykonalne – wskazał. Profesor dodał, że proponowane w analizie rozwiązania w ramach rolnictwa regeneracyjnego są korzystne dla obu stron – ekonomiki i przyrody.
– Podkreślamy jednak, że zastosowanie każdej konkretnej praktyki jest w dużym stopniu zależne od kontekstu – poinformował prof. Tryjanowski. – Największe korzyści można osiągnąć, gdy praktyki są skoordynowane w skali krajobrazu i pasują do lokalnych warunków środowiskowych i społeczno-ekonomicznych.
Magdalena WięckowskaDziennikarz
Przypisy
1/ Do grona EASAC należą krajowe akademie nauk państw członkowskich Unii Europejskiej, Norwegii, Szwajcarii i Zjednoczonego Królestwa. Polska Akademia Nauk jest jego częścią od 2004 r.2/ Raport pt. Regenerative agriculture in Europe. A critical analysis of contributions to European Union Farm to Fork and Biodiversity Strategies (w języku angielskim) dostępny pod linkiem:https://easac.eu/fileadmin/PDF_s/reports_statements/Regenerative_Agriculture/EASAC_RegAgri_Web_290422.pdf