Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
29.03.2024 29 marca 2024

Owoce morza pod lupą naukowców. Analizie poddano ślad węglowy

   Powrót       20 września 2022       Zrównoważony rozwój   
owoce morza

Produkcja żywności odpowiada za około jedną trzecią światowych emisji gazów cieplarnianych (skrót z ang. GHG), głównie metanu i dwutlenku węgla, a ponad połowa tych emisji związana jest z hodowlą zwierząt.

- Zastąpienie mięsa niektórymi rodzajami owoców morza ze zrównoważonych źródeł może pomóc w zmniejszeniu śladu węglowego bez uszczerbku dla odżywiania – wynika z badań(1), których wyniki opublikowano w czasopiśmie Communications Earth & Environment.

Jak wskazują naukowcy, dieta oparta na owocach morza może być zarówno bogatsza w składniki odżywcze, jak i lepsza dla klimatu. – Skorupiaki oraz niektóre dziko żyjące, pelagiczne gatunki ryb odpowiadają za mniejszą ilość emisji gazów cieplarnianych, a dodatkowo są znacznie bogatsze w składniki odżywcze niż wołowina, wieprzowina czy kurczak – czytamy.

Najniższym poziomem emisji GHG w przeliczeniu na wskaźnik wartości odżywczej charakteryzują się  dziko odławiane ryby łososiowate (łosoś różowy i łosoś czerwony), małe gatunki pelagiczne (np. śledzie, makrele i sardele) oraz małże hodowlane. - Małże hodowlane znajdują się w czołówce pod względem niskich poziomów emisji GHG, ale zapewniają nieco niższą wartość odżywczą. W przeciwieństwie do nich, skorupiaki, zarówno hodowlane (głównie tropikalne gatunki krewetek), jak i dziko żyjące (różne gatunki krewetek, homar amerykańskinp.tp.) oraz głowonogi powodują wyższe niż średnie emisje GHG, zapewniają jednocześnie niższe niż średnie wyniki żywieniowe – wyjaśniono.

Połowa gatunków owoców morza wypada lepiej niż źródła białka zwierząt lądowych

54% gatunków owoców morza, których wartości odżywcze oceniono oraz 50% gatunków owoców morza, których emisje GHG związane z produkcją można było określić w sposób ilościowy, wypadało lepiej niż wołowina, wieprzowina i kurczak. Badacze wyjaśniają, że w obu ocenianych wymiarach wieprzowina wypadła nieco poniżej średniej uzyskanej dla owoców morza, wołowina natomiast charakteryzuje się nieco mniejszą wartością odżywczą niż owoce morza, ale powoduje wyższe emisje GHG niż jakakolwiek inna analizowana w badaniu żywność. - Kurczak charakteryzuje się znacznie niższą zawartością substancji odżywczych, porównywalną z grupami owoców morza o najgorszych wynikach. Zawartość substancji odżywczych w owocach morza niższa jest niż w produktach zwierzęcych pochodzenia lądowego tylko w przypadku kilku gatunków (np. niektóre gatunki siei i japońskiej muszli dywanowej) – czytamy.

Co wybrać w sklepie? Wegańskie odpowiedniki mięsa wywierają na środowisko znacznie mniejszy wpływ niż produkty odzwierzęce – wynika z badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Oksfordzkim. Niski ślad środowiskowy oszacowano też dla produktów na bazie wody i cukru. Więcej na ten temat tutaj.

Naukowcy zwrócili uwagę, że w większości rodzajów owoców morza zaobserwowano znaczną zmienność emisji GHG – uwarunkowaną głównie techniką odłowu i przetwarzania. - Wśród ocenianych tu gatunków poławianych, te o wyższej intensywności emisji były zazwyczaj wyładowywane przy użyciu bardziej paliwochłonnych metod połowowych – wyjaśniono.

Zdaniem badaczy „sugeruje to potencjał znacznych możliwości redukcji emisji”. - Chociaż na zawartość odżywczą gatunków można wpływać jedynie w ograniczonym stopniu, istnieją znaczne możliwości ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez szersze stosowanie technologii lub środków o niskiej emisji oraz poprzez odbudowę zasobów – wskazują.

Joanna Spiller: Dziennikarz, inżynier środowiska

Przypisy

1/ Assessing seafood nutritional diversity together with climate impacts informs more comprehensive dietary advice:
https://www.nature.com/articles/s43247-022-00516-4

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Biometan w transporcie. W Polsce to wciąż tylko obiecująca perspektywa (27 marca 2024)Zielona Koalicja dla Zdrowia – jakie cele i strategia działania? (26 marca 2024)W branży biogazowej nie ma łatwych odpowiedzi (13 marca 2024)Jak startupy mogą pomóc firmom i branżom w walce ze zmianami klimatu? Nie zmarnujmy 2024 r. (04 marca 2024)Obowiązkowe audyty energetyczne przedsiębiorstw: jak na nich zyskać? (27 lutego 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony