Sektor żywności ekologicznej rozwija się w Unii Europejskiej w sposób dynamiczny. W 2011 r. miał wartość 19,7 mld euro i wzrasta corocznie o około 9 %. Konieczna jest jednak reforma sektora, w tym zmiany prawa. W związku z tym Komisja Europejska przygotowała w 2014 r.:
- Plan działań na rzecz przyszłości produkcji ekologicznej w Unii Europejskiej (COM(2014)179(1),
- Wniosek dotyczący rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych, zmieniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr XXX/XXX [rozporządzenie o kontrolach urzędowych] i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (COM(2014)180.(2)
Obecnie trwają prace instytucji i komitetów unijnych nad przyjęciem planu i rozporządzenia.
Komitet Regionów, złożony z regionalnych i lokalnych liderów politycznych, zgadza się z koniecznością przyjęcia nowego planu wsparcia zrównoważonego i długotrwałego wzrostu gospodarczego w sektorze ekologicznym oraz zmianą rozporządzenia. Uważa jednak, że propozycje Komisji Europejskiej są nieskuteczne, a wręcz mogą przynieść skutki odwrotne od zamierzonych.
Generalnie Komitet Regionów uważa, że zmiany wymagają większej elastyczności i odpowiednich inwestycji. Elastyczność konieczna jest przy dostosowaniu przepisów unijnych do lokalnego klimatu i rynku. Komitet sprzeciwia się zwiększeniu rygoryzmu przepisów unijnych, np. poprzez zakazy. Takim kontrowersyjnym zakazem zaproponowanym przez Komisję jest m.in. zakaz równoległego stosowania dwóch metod produkcji na jednym obszarze - tradycyjnej i ekologicznej. Komitet wskazuje, że jedna czwarta unijnych gospodarstw stosuje obie metody produkcji rolniczej i wprowadzenie zakazu po prostu je zrujnuje.
Liderzy regionów uważają, że powodzenie reformy może zagwarantować jedynie specjalny budżet na wsparcie sektora, którego Komisja nie zaproponowała. Zalecają uruchomienie europejskiej platformy, wspierającej i oceniającej przyszłą realizację planu z udziałem podmiotów gospodarczych, społeczeństwa obywatelskiego, organów publicznych i środowisk naukowych.
Proponowana reforma jest bardzo istotna dla Polski, ponieważ rozwój rolnictwa ekologicznego charakteryzuje stała dynamika wzrostu liczby gospodarstw ekologicznych, powierzchni upraw i przetwórni.
Adam ErechemlaDziennikarz, prawnik
Przypisy
1/ Plan działania na rzecz przyszłości produkcji ekologicznej w Unii Europejskiejhttp://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52014DC0179&from=PL2/ Wniosek dotyczący rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52014PC0180&from=PL