Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
23.04.2024 23 kwietnia 2024

Zielone światło dla zrównoważonego rynku żywności

Wzrost populacji w skali globalnej stawia przed rynkiem żywności coraz więcej wyzwań. Możliwe jest jednak, by produkcja żywności nie tylko zaspokajała rosnące potrzeby ludzi, lecz również powstawała w duchu zrównoważonego rozwoju.

   Powrót       20 października 2017       Zrównoważony rozwój   

Uwzględnienie zasad zrównoważonego rozwoju w produkcji, konsumpcji i handlu żywnością w Europie jest możliwe. Niemniej jednak zarządzanie rynkiem żywności z prawdziwym poszanowania dla środowiska stanie się faktem, kiedy dojdzie do istotnej zmiany nie tylko w podejściu opinii publicznej, lecz także w ustalaniu standardów i edukacji przedstawicieli branży. Takie wnioski płyną z opracowania Europejskiej Agencji Środowiska (EEA) pt. “Food in a green light”. Raport ten jest pierwszą oceną EEA dotycząca rynku żywności w Europie.

Wartość europejskiej produkcji żywności, włączając w to rolnictwo, hodowlę ryb, technologie oraz przetwarzanie żywności, wynosiła w 2013 roku około 3,9 bln euro.

Czy dojdzie do zajęcia znacznych obszarów Afryki?

Na europejski system mają wpływ nie tylko działania na terenie Unii Europejskiej, ale również czynniki wynikające z importu produktów spożywczych z innych kontynentów. Zmiana na europejskim rynku żywności nie powinna być planowana w oderwaniu od globalnych perspektyw. Zgodnie z szacunkami ekspertów - wzrost globalnej liczby ludności o około 2,38 miliarda osób do 2050 roku będzie skutkował wzrostem zapotrzebowania na produkcję mięsa o 60 proc., natomiast produkcję zbóż o 40 proc. Mimo zwiększonego zapotrzebowania na produkcję żywności, powierzchnie gospodarstw rolnych będą coraz bardziej limitowane. Może to prowadzić do przejmowania znacznych obszarów Afryki przez inwestorów z Europy, Ameryki Północnej, Chin czy Bliskiego Wschodu.

Zmiana diety i ograniczenie nawadniania

Zmiany idące w kierunku zrównoważonego gospodarowania żywnością powinny się rozpoczynać już na poziomie pojedynczych gospodarstw rolnych i farm. Jednym z ważnych aspektów jest tworzenie technologii produkcji żywności w coraz większym uniezależnieniu od żyznej gleby i dużych zasobów wody. Skutki zmiany klimatu przewidują poprawę przydatności północnej Europy do uprawy zbóż, przy jednoczesnym zmniejszeniu produktywności upraw w dużych regionach południowej Europy.

Ponadto na ograniczenie negatywnego wpływu zwiększonej produkcji żywności na środowisko może mieć wpływ promocja diety opartej na roślinach, zamiast na mięsie, nabiale i innych produktach pochodzenia zwierzęcego. Kolejną ważną kwestią jest zapewnienie przystępnych cen i zachęcanie kupujących do zaopatrywania się bezpośrednio u producentów żywności. Istotnym aspektem jest też zwiększanie bezpieczeństwa żywności poprzez ograniczanie zanieczyszczeń związanych z jej produkcją. Obejmuje to stopniowe wycofywanie stosowania szkodliwych substancji chemicznych w całym procesie produkcyjnym.

Pożywienie czy energia?

W kontekście zmian w sektorze produkcji żywności warto także wspomnieć o uprawie zbóż w celach energetycznych. Jest ona bowiem konkurencją dla uprawy roślin alimentacyjnych. Znaczenie roślin energetycznych wzrasta zwłaszcza w dobie odchodzenia od paliw kopalnych na rzecz źródeł odnawialnych, w tym biomasy, w celu wypełnienia celów porozumienia klimatycznego.

Natalia Rytelewska-Chilczuk: Dziennikarz, specjalista ds. ochrony środowiska

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

1,2 mld ton zużycia w UE. Całościowe dane o biomasie od JRC (04 stycznia 2024)Granty na umiejętności jutra. Wnioski do NCBR (04 lipca 2023)Zielone chmury nad europejską chemią? Zmiany dotkną nawet 12 tys. substancji (12 grudnia 2022)Innowacje są kluczowe dla dekarbonizacji gospodarki (16 listopada 2022)Redukcja emisji gazów cieplarnianych na świecie o 40% do 2050 r.? Scenariusz możliwy pod pewnymi warunkami (29 kwietnia 2022)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony