Taste&Share to program edukacyjno-informacyjny, którego celem jest zwrócenie uwagi na skalę marnowania żywności. W Polsce jest ona niepokojąco duża – jak podają w raporcie Banki Żywności to aż 52 kg żywności na osobę rocznie. Właśnie z tego powodu organizatorzy postanowili położyć nacisk przede wszystkim na edukację, szerzenie dobrych praktyk oraz inicjowanie działań mających przeciwdziałać marnowaniu żywności.
Program Taste&Share składa się będzie z kilku elementów, które mają być inspiracją i motywacją do wprowadzania zmian w swoje codzienne czynności, w myśl zasady, że małymi krokami można dość do wielkich zmian. Sercem programu jest uruchomiona w październiku br. aplikacja mobilna Taste&Share, która ma ułatwić dzielenie się jedzeniem.
Organizatorem i inicjatorem programu jest firma Electrolux. Partnerami programu zostały organizacje z polskich miast, które w swojej codziennej pracy koncentrują się na ograniczeniu marnowania żywności między innymi przez przekazywanie jej osobom potrzebującym. Cały projekt powstaje przy współpracy z ekspertami i partnerami merytorycznymi – organizacjami pozarządowymi, dla których walka z marnowaniem żywności to główny cel ich działań. Są wśród nich – ekspert programu - Foodsharing Kraków, partnerzy WorldChefs, Zupa na Plantach z Krakowa, Zupa na Placu & Jadłostacja z Rzeszowa, MiserArt z Wrocławia, Podzielimy się z Warszawy oraz Fundacja AllIN z Krakowa, Liga Ochrony Przyrody, Fundacja Homo Sacer, Teraz-srodowisko.pl, Ośrodek Działań Ekologicznych.
Aplikacja mobilna Taste&Share
Aplikacja Taste&Share, funkcjonująca w dwóch systemach operacyjnych – Android i IOS, to platforma komunikacji między dwoma zarejestrowanymi użytkownikami. Każdy, kto ma produkty spożywcze, których nie zje, a które nadal są zdatne do spożycia, może zgłosić je w aplikacji. Równolegle inny użytkownik, który uzna, że akurat te produkty są mu potrzebne, dzięki aplikacji, może skontaktować się z „ofiarodawcą” i odebrać od niego produkty. Użytkownicy mogą zgłaszać i wymieniać za pomocą aplikacji produkty i półprodukty spożywcze, a także gotowe dania. Zgłaszane produkty muszą być świeże oraz mieć ważny termin przydatności do spożycia.
Strona www i warsztaty
Na dedykowanej stronie internetowej TasteAndShare.pl znajdują się porady dotyczące prawidłowego przechowywania żywności, a także przepisy na dania z produktów, które akurat zostały nam w lodówce.
Natomiast w Electrolux Taste Center w Warszawie odbędą się warsztaty gotowania z resztek, które prowadzi Karina Zuchora, Szefowa Kuchni ETC, finalistka pierwszej edycji programu MasterChef. Udowodni, że dzięki znajomości kilku podstaw sztuki kulinarnej i odrobinie wyobraźni z przypadkowych produktów, które zostaną w lodówce, można wyczarować wyśmienite dania.
Foodsharing Kraków - ekspert programu
Foodsharing Kraków to inicjatywa mająca na celu propagowanie idei dzielenia się jedzeniem. Zrzesza ludzi, dla których marnowanie żywności jest niezwykle ważnym problemem. Udostępnia przestrzeń, w której każdy może podzielić się i poczęstować jedzeniem. Takie miejsca to tzw. Jadłodzielnie wyposażone w specjalnie oznaczone lodówki i meble. Otwierane są one w popularnych punktach miasta, np. na uczelniach, w akademikach, przy bazarach. Sklepy, restauracje i mieszkańcy miasta – wszyscy zachęcani są do dzielenia się nadwyżkami żywności, która inaczej zostałaby wyrzucona.
Źródło: Elektrolux