Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
28.03.2024 28 marca 2024

Przedstawiciele państw UE potwierdzili przepisy ws. ekożywności

   Powrót       20 listopada 2017       Zrównoważony rozwój   

Przedstawiciele państw unijnych reprezentowani w specjalnej komisji ds. rolnictwa potwierdzili w poniedziałek w Brukseli porozumienie w sprawie nowych unijnych regulacji, dotyczących produkcji i oznakowania żywności ekologicznej. Po potwierdzeniu porozumienia na poziomie specjalnej komisji ds. rolnictwa teraz formalną zgodę na przepisy muszą wydać jeszcze Parlament Europejski i Rada UE. Nowe zasady mają być stosowane od 1 stycznia 2021 roku.

Ochrona konsumentów przed nieuczciwymi praktykami

Po niemal trzech latach negocjacji państwa członkowskie i Parlament Europejski wypracowały konsensus w tej sprawie w czerwcu. Nowe przepisy mają wspierać ekologiczną produkcję w całej UE, zagwarantować konkurencyjność gospodarstwom ekologicznym oraz chronić konsumentów przed oszustwami i nieuczciwymi praktykami ze strony producentów i dystrybutorów ekożywności.

Regulacje mają ułatwić życie producentom żywności ekologicznej m.in. przez wprowadzenie przejrzystych, jednolitych i uproszczonych przepisów dotyczących procesu produkcyjnego oraz stosowania pestycydów. Wzmocnione zostaną także kontrole produkcji oraz doprecyzowane środki prewencyjne i zabezpieczające, w tym np. rola różnych instytucji kontrolujących. Inspekcje nie ominą także dystrybutorów i sprzedawców ekożywności. Jak tłumaczą unijni urzędnicy, surowe kontrole mają zwiększyć zaufanie konsumentów do ekoproduktów.

Uczciwa konkurencja

Nowe przepisy mają także zapewnić uczciwą konkurencję pomiędzy europejskimi produktami a ekożywnością importowaną spoza Unii Europejskiej. Po pierwsze producenci z krajów trzecich, którzy zdecydują się sprzedawać swoje towary na rynku Wspólnoty, będą musieli dostosować się do unijnych reguł dotyczących produkcji oraz kontroli, tak samo jak producenci z krajów członkowskich. Po drugie, umowy handlowe z krajami trzecimi ułatwią sprzedawcom produktów ekologicznych z UE wejście na rynek pozaeuropejski.

Wspólne certyfikaty zmniejszają koszty

Rozszerzona zostanie także lista produktów klasyfikowanych jako ekologiczne, gdzie znajdą się m.in. takie artykuły jak sól, wosk pszczeli, liście winorośli, oraz lista dodatkowych zasad dotyczących ekologicznej hodowli, np. królików. Z kolei nowy system przyznawania certyfikatów grupowych, np. dla grup producentów, ma wspierać małe gospodarstwa rolnicze. Wspólny certyfikat pozwoli zmniejszyć koszty certyfikacji czy kontroli, które rozłożone zostaną na kilka osób.

W ciągu ostatniej dekady liczba gospodarstw produkujących żywność ekologiczną podwoiła się. Co roku 500 tys. hektarów ziemi przeznaczanych jest pod uprawy ekologiczne.

Z Brukseli Krzysztof Strzępka (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Płachta na rolnika (21 lutego 2024)Nasza planeta – nasza wspólna przyszłość (29 listopada 2023)ESRS E3: Przedsiębiorstwa a ślad wodny (28 listopada 2023)Zrównoważone rolnictwo w natarciu. KE przeznacza 186 mld euro (21 listopada 2023)Zmienić polskie rolnictwo na lepsze. NGOsy mówią o nowym pakcie społecznym (07 listopada 2023)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony