Do roku 2020 powstanie w Paryżu 100 hektarów zielonych dachów i porośniętych roślinnością ścian; aż jedna trzecia tej powierzchni ma służyć ogrodnictwu miejskiemu. Przedsięwzięcie „Cel: 100 hektarów" (Objectif 100 hectares) będzie realizowane przez miasto Paryż oraz jego partnerów.
Dzięki projektom wdrożonym w ramach tej inicjatywy wyhodowanych zostanie ponad 30 000 kwiatów, 425 ton owoców i warzyw, 24 tony grzybów, 3 tony ryb, a dodatkowo – wytworzone zostanie ponad 8000 litrów piwa. Chociaż to imponujące liczby, nie one są najważniejsze. Długofalowym, nadrzędnym celem akcji jest rozwój rolnictwa miejskiego, uwrażliwienie wszystkich mieszkańców Paryża i mnożenie kolejnych proekologicznych inicjatyw.
Nowe miejsca upraw zostały zaaranżowane na dachach, ścianach, brukach i w paryskich parkach. Wytypowane projekty są realizowane od początku bieżącego roku (2017) na powierzchni 5,5 hektara. Zostały opracowane i zgłoszone przez stocznie, stowarzyszenia, firmy i rolników.
Proces wyłaniania projektów do realizacji przebiega w kilku etapach. Pierwszym krokiem jest podpisanie umów partnerskich, następnie uruchamiane są konkursowe procedury zapraszania do zgłaszania projektów, które wpisują się w formułę „Paryskich kultur ogrodowych” (« Les Paris-culteurs »).
Dodatkowe informacje na temat inicjatywy „Cel: 100 hektarów" (« Objectif 100 hectares ») oraz lista partnerów dostępne są na stronie www.parisculteurs.paris/fr/charte-100-hectares/.
Źródło: Biuro prasowe Eiffage Polska Budownictwo