Szacuje się, że rocznie marnuje się około 90 milionów ton żywności. A ilość ta może wzrosnąć do ponad 120 milionów ton w 2020 r. Brytyjski ośrodek innowacyjności i technologii Centrum Innowacji Procesowych (Centre for Process Innovation - CPI) pracuje nad doskonaleniem metody pozyskiwania grafenu z odpadów spożywczych. Metoda opracowana w CPI polega - w ogólnym zarysie - na przekształcaniu biogazu wytwarzanego przy beztlenowej fermentacji tych odpadów, z wykorzystaniem innowacyjnego procesu plazmowego. CPI zapewnia o zrównoważonym i nieszkodliwym dla środowiska charakterze procesu.
Grafen to jeden z najbardziej interesujących wynalazków współczesności. Lekki, ale mocniejszy od stali, znakomicie przewodzi prąd i ciepło. Naukowcy uważają, że może w przyszłości zastąpić krzem. Może być wykorzystany do produkcji przejrzystych, zwijanych wyświetlaczy dotykowych i baterii słonecznych, jak również do wzmacniania rakiet tenisowych.
Udział w finansowaniu badań ma Siódmy Program Ramowy (7PR) Unii Europejskiej w zakresie badań i rozwoju technologicznego (2007-2013). Trzonem 7PR jest program „Współpraca” obejmujący m.in. energię i środowisko, w tym zmiany klimatyczne.
Adam ErechemlaDziennikarz, prawnik