Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
25.04.2024 25 kwietnia 2024

Polska rodzina rocznie marnuje żywność za 2,5 tys. zł

   Powrót       30 marca 2018       Zrównoważony rozwój   

Czteroosobowa rodzina może tracić rocznie nawet 2,5 tys. zł kupując żywność, która trafia później do kosza. MŚ wskazuje, że jednym ze sposobów ograniczającym marnotrawstwo może być prosta lista zakupów. Problem ten będzie jednak dokładnie badany.

Wiceminister środowiska Sławomir Mazurek podkreślił na czwartkowej konferencji prasowej, że marnotrawstwo żywności w całym łańcuchu - od produkcji po konsumenta - staje się coraz poważniejszym problemem w Europie. Ministerstwo podało, że według danych Komisji Europejskiej rocznie w UE marnujemy ok. 90 mln ton żywności. W Polsce jest to ok. 9 mln ton (dane z 2006 roku).

Mazurek wskazał, że o problemie marnowania żywności powinniśmy pamiętać przygotowując się na nadchodzącą Wielkanoc. Zaznaczył, że ten okres wiąże się ze wzmożonymi zakupami, są promocje typu - kup dwa produkty w cenie jednego, przez co kupujemy więcej żywności niż rzeczywiście potrzebujemy. Później ta żywność często trafia do śmietnika zamiast do potrzebujących. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności w Polsce w skrajnym ubóstwie żyje ok. 2 mln osób, a 1/4 naszych obywateli ze względów ekonomicznych nie spożywa pełnowartościowych posiłków.

39 proc. Polaków wyrzuca żywność

MŚ podało na swojej stronie internetowej, że nawet 39 proc. naszych obywateli deklaruje, że wyrzuca żywność do kosza, najczęściej z powodu przekroczenia terminu przydatności do spożycia. Prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski dodał, że czteroosobowa rodzina w Polsce średnio w ciągu roku marnuje żywność za 2,5 tys. zł.

Mazurek poinformował, że powstało specjalne konsorcjum, którego zadaniem będzie zbadanie (aktualizacja) problemu marnotrawstwa żywności w Polsce, przeprowadzenie kampanii informacyjnej oraz przygotowanie rekomendacji zmian w prawie, by przeciwdziałać temu problemowi. W skład konsorcjum wchodzą: Federacja Polskich Banków Żywności (lider), Instytut Ochrony Środowiska – PIB (jednostka naukowa), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (jednostka naukowa), Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Koszt projektu to 11 mln zł. Borowski dodał, że badana będzie kwestia terminów przydatności do spożycia produktów. Wskazał, że żywność jest często znaczona na dwa sposoby: terminem mówiącym do kiedy należy coś spożyć oraz terminem, który informuje do kiedy najlepiej zjeść dany produkt. W Polsce te dwa terminy są zrównane i oznaczają, że po danej dacie produkt nie nadaje się do spożycia. Inaczej jest w niektórych państwach UE, gdzie pewne produkty dopuszczone są do obrotu na cele charytatywne.

Konsekwencje dla środowiska i klimatu

Uczestniczący w konferencji dyrektor Instytutu Ochrony Środowiska Krystian Szczepański dodał, że marnotrawstwo żywności jest także istotnym problemem środowiskowym, klimatycznym. Podkreślił, że produkcja żywności wiąże się z dużą emisją CO2, w Europie to rocznie 170 mln ton dwutlenku węgla. Dodał, że każde jedno euro wydane na przeciwdziałania marnowaniu żywności powoduje 265 kg odpadów mniej. To też - jak zaznaczył - ulga finansowa dla samorządów czy firm, które muszą płacić na utylizację odpadów. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Nowe przepisy PE ws. recyklingu opakowań, łagodzenia wpływu firm na środowisko i cel zerowego zanieczyszczenia (25 kwietnia 2024)Jak minimalizować biogazowe ryzyka inwestycyjne? (08 kwietnia 2024)Obciążanie emitentów opłatami za zanieczyszczenia zmniejsza emisje. Raport Kanadyjskiego Instytutu Klimatu (26 marca 2024)KE: zachęty zamiast warunkowości; NGOs: to kurs na katastrofę. Wspólna Polityka Rolna na rozdrożu (20 marca 2024)Zagrożenia klimatyczne wyzwaniami dla Europy. Raport EUCRA (11 marca 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony