Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
20.04.2024 20 kwietnia 2024

Mniejsze plony warzyw w UE z powodu suszy

   Powrót       16 sierpnia 2018       Zrównoważony rozwój   

Przedłużająca się susza w Europie spowodowała poważne problemy w uprawach warzyw w UE - informuje Europejskie Stowarzyszenie Przetwórstwa Owoców i Warzyw (PROFEL) w liście do KE. Najbardziej spadły plony grochu, fasoli, cebuli, cukinii i szpinaku.

Suchy i gorący lipiec sprawił, że plony warzyw obniżyły się do takiego poziomu, że sytuacja plantatorów i przetwórców warzyw jest najtrudniejsza od 40 lat.

Według PROFEL skutkami suszy dotknięte są najbardziej takie kraje jak: Francja, Belgia, Holandia, Niemcy, Wielka Brytania, Węgry i Polska.

Susza najbardziej zniszczyła uprawy grochu i fasoli, gdzie spadek plonów szacowany jest na 20 do 50 proc. Duże straty (15-50 proc.) notowane są również w przypadku upraw cebuli, cukinii i szpinaku. Ponadto w wielu regionach zasiew drugiego zbioru wielu warzyw okazał się niemożliwy z powodu suszy.

Zdaniem ekspertki rynków rolnych BGŻ BNP Paribas Karoliny Załuskiej negatywny wpływ spadku plonów w największym stopniu odczuje sektor mrożonych i konserwowanych warzyw. Już teraz branża notuje straty z powodu mniejszych i nieregularnych dostaw.

GUS w lipcowym wstępnym szacunku ocenił łączną produkcję warzyw gruntowych w Polsce (wczesnych i późnych) na ponad 4,2 mln ton, tj. na poziomie niespełna 8 proc. niższym niż rok wcześniej. O ostatecznej wysokości zbiorów zadecydują warunki dalszej wegetacji - zaznacza ekspertka.

Przewiduje się zmniejszenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu. Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na niespełna 1 mln ton (o 1 proc. niższe r/r), kalafiorów na 225 tys. ton (- 5,6 proc.), cebuli na 585 tys. ton (- 12,3 proc.), buraków na 300 tys. ton (- 10,4 proc.), marchwi na 745 tys. (- 10 proc.).

Zbiory pomidorów szacuje się na 250 tys. ton (- 1,8 proc. r/r), a ogórków – 245 tys. ton (- 1,6 proc.). Dotychczasowe warunki są natomiast stosunkowo korzystne dla warzyw ciepłolubnych, np. winorośli. Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na blisko 920 tys. ton, tj. o 8 proc. niższym od bardzo wysokiego ubiegłorocznego.

Zdaniem ekspertki wzrost kosztów oraz zmniejszenie podaży warzyw może prowadzić do podwyżek cen surowca, jak i produktów gotowych. (PAP)

Teraz SamorządWięcej treści dotyczących samorządów w zakładce Teraz Samorząd.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Dobre praktyki dla rzek żwirodennych (16 kwietnia 2024)W Polsce jest 2184 wielkotowarowych ferm drobiu. Co na to środowisko i społeczeństwo? (10 kwietnia 2024)Szwajcaria neutralna, ale nie klimatycznie. Orzeczenie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka (10 kwietnia 2024)W ubiegłym roku rekordowa liczba zrzutów nieoczyszczonych ścieków do wód. Wielka Brytania (28 marca 2024)Kryzys wodny zagraża dobrobytowi i pokojowi na świecie. Raport UNESCO (22 marca 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony