Według międzynarodowej organizacji biotechnologicznej ISAAA powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych w 2014 r. w stosunku do 2013 r. wzrosła o 3,6 proc. (o 6,3 mln ha) do 181,5 mln ha. Najwięcej takich upraw znajduje się w USA.
Przyrost powierzchni upraw GMO w ubiegłym roku był stosunkowo niewielki po rekordowym 10-proc. wzroście w 2010 roku. W sumie od 1996 do 2014 r. powierzchnia upraw modyfikowanych genetycznie zwiększyła się 107-krotnie z 1,7 mln ha do ponad 181 mln hektarów.
Natomiast z danych organizacji lobbingowej ISAAA wynika, że nie zmieniła się liczba rolników uprawiających rośliny GMO. Zajmuje się nią ok. 18 mln osób z 28 krajów z całego świata. Ponad 90 proc. rolników uprawiających rośliny genetycznie zmodyfikowane gospodaruje na małych działkach w krajach rozwijających się.
W 2014 roku rośliny GMO uprawiano w 20 krajach rozwijających się oraz ośmiu rozwiniętych, ale w sumie produkcja ich koncentruje się w 11 krajach.
GMO głównie w USA, Brazylii i Argentynie
Największy obszar uprawy przypadał na Stany Zjednoczone – 73,1 mln ha (wobec 70,1 mln ha rok wcześniej), Brazylię – 42,2 mln ha (wobec 40,3 mln ha) oraz Argentynę – 24,3 (wobec 24,4 mln ha), poza tym na Kanadę - 11,6 mln ha (wobec 10,8 mln ha) oraz Indie 11,6 mln ha (wobec 11 mln ha). W dalszej kolejności plasują się Chiny z 3,9 mln ha, Paragwaj z 3,9 mln ha, Pakistan z 2,9 mln ha, RPA - 2,7 mln ha, Urugwaj - 1,6 mln ha oraz Boliwia z 1 mln ton upraw GMO.
Uprawy GMO znajdowały się także na Filipinach, w Australii, Burkina Faso, Myanmarze, Hiszpanii, Meksyku, Kolumbii, Sudanie, Chile, Hondurasie, Portugalii, Kubie, Czechach, Kostaryce, Rumunii, Słowacji i Bangladeszu (uprawy rozpoczętu tu w 2014 roku).
Rośliny uprawiane genetycznie to głównie soja, kukurydza, bawełna i rzepak, choć również m.in. dynie, papaje, buraki cukrowe i pomidory.
W Polsce uprawa roślin genetycznie modyfikowanych od początku 2013 r. jest zabroniona. Przestrzeganie tego przepisu kontroluje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
W UE dopuszczona jest modyfikowana kukurydza bt oraz ziemniaki Amflora, których praktycznie się nie uprawia.