Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
29.03.2024 29 marca 2024

Rośnie powierzchnia upraw GMO

   Powrót       24 lutego 2015       Zrównoważony rozwój   

Według międzynarodowej organizacji biotechnologicznej ISAAA powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych w 2014 r. w stosunku do 2013 r. wzrosła o 3,6 proc. (o 6,3 mln ha) do 181,5 mln ha. Najwięcej takich upraw znajduje się w USA.

Przyrost powierzchni upraw GMO w ubiegłym roku był stosunkowo niewielki po rekordowym 10-proc. wzroście w 2010 roku. W sumie od 1996 do 2014 r. powierzchnia upraw modyfikowanych genetycznie zwiększyła się 107-krotnie z 1,7 mln ha do ponad 181 mln hektarów.

Natomiast z danych organizacji lobbingowej ISAAA wynika, że nie zmieniła się liczba rolników uprawiających rośliny GMO. Zajmuje się nią ok. 18 mln osób z 28 krajów z całego świata. Ponad 90 proc. rolników uprawiających rośliny genetycznie zmodyfikowane gospodaruje na małych działkach w krajach rozwijających się.

W 2014 roku rośliny GMO uprawiano w 20 krajach rozwijających się oraz ośmiu rozwiniętych, ale w sumie produkcja ich koncentruje się w 11 krajach.

GMO głównie w USA, Brazylii i Argentynie

Największy obszar uprawy przypadał na Stany Zjednoczone – 73,1 mln ha (wobec 70,1 mln ha rok wcześniej), Brazylię – 42,2 mln ha (wobec 40,3 mln ha) oraz Argentynę – 24,3 (wobec 24,4 mln ha), poza tym na Kanadę - 11,6 mln ha (wobec 10,8 mln ha) oraz Indie 11,6 mln ha (wobec 11 mln ha). W dalszej kolejności plasują się Chiny z 3,9 mln ha, Paragwaj z 3,9 mln ha, Pakistan z 2,9 mln ha, RPA - 2,7 mln ha, Urugwaj - 1,6 mln ha oraz Boliwia z 1 mln ton upraw GMO.

Uprawy GMO znajdowały się także na Filipinach, w Australii, Burkina Faso, Myanmarze, Hiszpanii, Meksyku, Kolumbii, Sudanie, Chile, Hondurasie, Portugalii, Kubie, Czechach, Kostaryce, Rumunii, Słowacji i Bangladeszu (uprawy rozpoczętu tu w 2014 roku).

Rośliny uprawiane genetycznie to głównie soja, kukurydza, bawełna i rzepak, choć również m.in. dynie, papaje, buraki cukrowe i pomidory.

W Polsce uprawa roślin genetycznie modyfikowanych od początku 2013 r. jest zabroniona. Przestrzeganie tego przepisu kontroluje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

W UE dopuszczona jest modyfikowana kukurydza bt oraz ziemniaki Amflora, których praktycznie się nie uprawia.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Ostrzejsze kary za przestępstwa przeciw środowisku. Co zatwierdził Sejm? (25 lipca 2022)PE podzielony w ocenie strategii dla bioróżnorodności i rolnictwa zaprezentowanych przez KE (21 maja 2020)Do 22 maja trwają konsultacje programu współpracy Ministerstwa Klimatu z organizacjami pozarządowymi (21 kwietnia 2020)Od Nowego Roku nowe znaki graficzne dla produktów bez GMO (07 listopada 2019)Znamy przedstawicieli NGO-sów w Komisji ds. GMO (26 sierpnia 2019)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony