Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
WiÄ™cej  ›
29.03.2024 29 marca 2024

Wkrótce łatwiejszy dostęp do informacji naukowych na temat bezpieczeństwa żywności

   Powrót       13 lutego 2019       Ryzyko Å›rodowiskowe   

Prezydencja Rady porozumiała się wczoraj wstępnie z Parlamentem Europejskim w sprawie nowego rozporządzenia o przejrzystości i zrównoważonym charakterze unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym. Nowe przepisy nie tylko zapewnią lepszą przejrzystość badań naukowych na poparcie wniosków o dopuszczenie do obrotu, lecz także zwiększą pewność prawa dla przemysłu spożywczego i usprawnią zarządzanie EFSA, czyli Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności, i poprawią poziom jego wyników naukowych.

W myśl wstępnego porozumienia:

  • dane na poparcie wniosku o dopuszczenie do obrotu i powiÄ…zane z nim informacje bÄ™dÄ… upubliczniane przez EFSA po dokonaniu oceny ważnoÅ›ci wniosku, chyba że wnioskodawca dowiedzie, że mogÅ‚oby to znacznie zaszkodzić jego interesom, i zwróci siÄ™ o ich poufne traktowanie
  • wnioskodawca bÄ™dzie mógÅ‚ wnieść ponowny wniosek, jeÅ›li nie zgodzi siÄ™ z ocenÄ… poufnoÅ›ci dokonanÄ… przez EFSA. W takim przypadku informacji nie bÄ™dzie można upublicznić do czasu podjÄ™cia ostatecznej decyzji
  • Komisja bÄ™dzie mogÅ‚a zwrócić siÄ™ do EFSA, by zlecić wÅ‚asne badania weryfikacyjne w wyjÄ…tkowo kontrowersyjnych przypadkach majÄ…cych duże znaczenie dla spoÅ‚eczeÅ„stwa
  • paÅ„stwa czÅ‚onkowskie odegrajÄ… bardziej aktywnÄ… rolÄ™, pomagajÄ…c EFSA w zachÄ™ceniu wiÄ™kszej liczby najlepszych naukowców do uczestnictwa w panelach naukowych
  • informowanie wszystkich uczestników – Komisji, EFSA, paÅ„stw czÅ‚onkowskich i opinii publicznej o ryzyku – zostanie usprawnione, tak aby przez caÅ‚y proces oceny ryzyka nastÄ™powaÅ‚ bardziej spójny, przejrzysty i ciÄ…gÅ‚y przepÅ‚yw informacji.

Co dalej?

Jeśli porozumienie potwierdzą ambasadorowie państw członkowskich UE zebrani w Komitecie Stałych Przedstawicieli (Coreper), rozporządzenie zostanie przedstawione Parlamentowi Europejskiemu do zatwierdzenia, a następnie wróci do Rady do ostatecznego przyjęcia.

Kontowersje wokół GMO i glifosatu

Tzw. rozporządzenie o przepisach ogólnych prawa żywnościowego, przyjęte w 2002 r., wprowadziło zasadę analizy ryzyka. Na jego mocy powstał także EFSA jako odrębny podmiot odpowiedzialny za ocenę ryzyka w łańcuchu żywnościowym, a zarządzanie ryzykiem pozostało w gestii instytucji europejskich.

W związku z publicznymi kontrowersjami i obawami dotyczącymi glifosatu, organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz substancji zaburzających funkcjonowanie układu hormonalnego, w kwietniu 2018 r. Komisja zaproponowała, by dokonać przeglądu przepisów ogólnych prawa żywnościowego i zmienić 8 aktów prawnych dotyczących konkretnych sektorów łańcucha żywnościowego, a mianowicie: organizmów zmodyfikowanych genetycznie, dodatków paszowych, środków aromatyzujących dymu wędzarniczego, materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących, środków ochrony roślin i nowej żywności.

Źródło: www.consilium.europa.eu

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Obciążanie emitentów opłatami za zanieczyszczenia zmniejsza emisje. Raport Kanadyjskiego Instytutu Klimatu (26 marca 2024)KE: zachęty zamiast warunkowości; NGOs: to kurs na katastrofę. Wspólna Polityka Rolna na rozdrożu (20 marca 2024)Zagrożenia klimatyczne wyzwaniami dla Europy. Raport EUCRA (11 marca 2024)Rozporządzenie PPWR wynegocjowane, ale czy wejdzie w życie? UE kontra odpady opakowaniowe (06 marca 2024)Suwerenność żywnościowa wyzwaniem dla lokalnych władz. Apel do samorządów (05 marca 2024)
©Teraz Åšrodowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony