Prezydencja Rady porozumiała się wczoraj wstępnie z Parlamentem Europejskim w sprawie nowego rozporządzenia o przejrzystości i zrównoważonym charakterze unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym. Nowe przepisy nie tylko zapewnią lepszą przejrzystość badań naukowych na poparcie wniosków o dopuszczenie do obrotu, lecz także zwiększą pewność prawa dla przemysłu spożywczego i usprawnią zarządzanie EFSA, czyli Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności, i poprawią poziom jego wyników naukowych.
W myśl wstępnego porozumienia:
- dane na poparcie wniosku o dopuszczenie do obrotu i powiązane z nim informacje będą upubliczniane przez EFSA po dokonaniu oceny ważności wniosku, chyba że wnioskodawca dowiedzie, że mogłoby to znacznie zaszkodzić jego interesom, i zwróci się o ich poufne traktowanie
- wnioskodawca będzie mógł wnieść ponowny wniosek, jeśli nie zgodzi się z oceną poufności dokonaną przez EFSA. W takim przypadku informacji nie będzie można upublicznić do czasu podjęcia ostatecznej decyzji
- Komisja będzie mogła zwrócić się do EFSA, by zlecić własne badania weryfikacyjne w wyjątkowo kontrowersyjnych przypadkach mających duże znaczenie dla społeczeństwa
- państwa członkowskie odegrają bardziej aktywną rolę, pomagając EFSA w zachęceniu większej liczby najlepszych naukowców do uczestnictwa w panelach naukowych
- informowanie wszystkich uczestników – Komisji, EFSA, państw członkowskich i opinii publicznej o ryzyku – zostanie usprawnione, tak aby przez cały proces oceny ryzyka następował bardziej spójny, przejrzysty i ciągły przepływ informacji.
Co dalej?
Jeśli porozumienie potwierdzą ambasadorowie państw członkowskich UE zebrani w Komitecie Stałych Przedstawicieli (Coreper), rozporządzenie zostanie przedstawione Parlamentowi Europejskiemu do zatwierdzenia, a następnie wróci do Rady do ostatecznego przyjęcia.
Kontowersje wokół GMO i glifosatu
Tzw. rozporządzenie o przepisach ogólnych prawa żywnościowego, przyjęte w 2002 r., wprowadziło zasadę analizy ryzyka. Na jego mocy powstał także EFSA jako odrębny podmiot odpowiedzialny za ocenę ryzyka w łańcuchu żywnościowym, a zarządzanie ryzykiem pozostało w gestii instytucji europejskich.
W związku z publicznymi kontrowersjami i obawami dotyczącymi glifosatu, organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz substancji zaburzających funkcjonowanie układu hormonalnego, w kwietniu 2018 r. Komisja zaproponowała, by dokonać przeglądu przepisów ogólnych prawa żywnościowego i zmienić 8 aktów prawnych dotyczących konkretnych sektorów łańcucha żywnościowego, a mianowicie: organizmów zmodyfikowanych genetycznie, dodatków paszowych, środków aromatyzujących dymu wędzarniczego, materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących, środków ochrony roślin i nowej żywności.
Źródło: www.consilium.europa.eu