Jak wskazano, w III kwartale 2018 roku Inspekcja Handlowa skontrolowała różnego rodzaju opakowania do żywności. Sprawdziła oznakowanie i prawidłowość wprowadzenia do obrotu. Kontrole odbyły się w całej Polsce i objęły 80 placówek – hurtowni oraz małych i dużych sklepów. Wątpliwości wzbudziło nieprawidłowe oznakowanie, np. brak informacji o przeznaczeniu.
Zastrzeżenia do 5,9 proc. skontorolowanych produktów
Inspektorzy sprawdzili 425 partii materiałów i wyrobów, w tym opakowania z: tworzyw sztucznych, papieru i tektury, szkła, silikonu czy ceramiczne, a także inne wyroby, takie jak folia aluminiowa, kubki termiczne, tacki do grilla, miski emaliowane itp. Mieli zastrzeżenia do 25 partii, czyli 5,9 proc.
- Oznakowanie zakwestionowanych produktów nie dawało pełnej informacji o przeznaczeniu (na przykład informacji "do kontaktu z żywnością" czy symbolu kieliszka z widelcem) lub sposobie prawidłowego użytkowania (np. że dane talerzyki papierowe nie są przeznaczone do żywności kwaśnej), bo producent jej nie zamieścił lub dystrybutor nie przetłumaczył - czytamy w piątkowym komunikacie.
Wyjaśniono, że w sześciu przypadkach sprzedawca "nie miał deklaracji stwierdzających, że opakowania są zgodne z przepisami o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością" lub były one niepełne.
Kontrola, jak wskazano, doprowadziła do wycofania z obrotu 13 partii nieprawidłowo oznakowanych produktów. - Inspekcja Handlowa skierowała jedną informację do organu nadzoru sanitarnego i dwa wnioski do sądów rejonowych, a w dwóch przypadkach zastosowano pouczenie. Dostawcy, importerzy i producenci zostali poinformowani o wynikach kontroli. Muszą także wyeliminować nieprawidłowości - wyjaśniono.
UOKiK przypomina, jaki plastik jest bezpieczny
UOKiK przypomniał(1), że na opakowaniach z tworzyw sztucznych z wodą, jogurtem, ketchupem czy pojemnikach do żywności na wynos możemy znaleźć charakterystyczne symbole trójkąta ze strzałek z cyfrą w środku. - Cyfra informuje nas, z jakim materiałem mamy do czynienia - podkreślono.
Np. 01 PET to polietylen, z którego produkuje się głównie plastikowe butelki na napoje, naczynia jednorazowego użytku. - Takich opakowań nie podgrzewaj, nie wystawiaj na słońce ani nie wykorzystuj ponownie - zaznaczono. Natomiast 02 HDPE – służy do produkcji na przykład butelek na mleko, oleje i detergenty, toreb i pojemników wielofunkcyjnych. - Opakowania nadają się do ponownego użytku i są bezpieczne - wyjaśniono.
A 03 PVC – polichlorek winylu, "może wydzielać toksyny, dlatego jego stosowanie w produkcji opakowań do żywności zostało znacząco ograniczone".
Z kolei nietoksyczny 05 PP jest stosowany np. do produkcji kubków na jogurty czy margarynę oraz opakowań, w których sprzedaje się mięso, wędlinę czy sery. - Uważany jest za jeden z bezpieczniejszych plastików - czytamy.
UOKiK zachęca, by w razie wątpliwości dot. oznakowania opakowań do żywności, zgłaszać je do właściwego wojewódzkiego inspektoratu Inspekcji Handlowej. - Za jakość zdrowotną opakowań odpowiada Państwowa Inspekcja Sanitarna - podano. (PAP)
Przypisy
1/ Więcej o wynikach kontroli, a także o różnych rodzajach tworzyw sztucznych, można znaleźć na stronie Urzędu:https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=15260