11 czerwca br. w Warszawie odbędzie się pierwszy Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej ECO FOOD 360, którego organizatorem jest Carrefour Polska. Celem wydarzenia jest upowszechnienie wiedzy na temat walorów żywności ekologicznej oraz promocja polskiego rolnictwa ekologicznego.
Kongres ECO FOOD 360 to wydarzenie, które w całości zostanie poświęcone upowszechnieniu wiedzy na temat rolnictwa i żywności ekologicznej wśród rolników konwencjonalnych, producentów i przetwórców żywności, instytucji publicznych, organizacji pozarządowych oraz konsumentów. Wśród zaproszonych przez Carrefour mówców, znaleźli się polscy i międzynarodowy eksperci, w tym m.in. dr Flavio Paoletti z Włoch - naukowiec z Centrum Badań Żywności i Żywienia przy Radzie ds. Badań i Ekonomii Rolnictwa w Rzymie, dr Jostein Hertwig z Norwegii, zarządzający Międzynarodową Fundacją BERAS i badający wpływ rolnictwa na region Morza Bałtyckiego, futurystka trendów żywności Birthe Linddal z Danii czy prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, wybitny polski ekspert zajmujący się tematem żywności ekologicznej ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Celem Carrefour jest zainspirowanie decydentów oraz biznesu w Polsce oraz zachęcenie ich do podjęcia wzmożonych działań na rzecz rozwoju rynku żywności ekologicznej w naszym kraju.
- Polski rynek żywności ekologicznej jest wciąż słabo rozwinięty i wymaga wsparcia w zakresie edukacji, ustawodawstwa, rozwoju produkcji, logistyki, promocji czy sprzedaży. Dlatego zdecydowaliśmy się na organizację Kongresu ECO FOOD 360 – mówi Christophe Rabatel, prezes Carrefour Polska.
Patronat honorowy nad Kongresem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej, Jan Krzysztof Ardanowski, a patronami zostali Krajowa Rada Izb Rolniczych, Koalicja na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO w Polsce, Polska Izba Żywności Ekologicznej, Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych EKOŁAN, Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie, organizacje pozarządowe: Forum Odpowiedzialnego Biznesu, Centrum UNEP-GRID Warszawa oraz Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Kongres otrzymał również wsparcie patronów medialnych, magazynów: Biokurier oraz Ekodostawcy, a także portali Teraz-srodowisko.pl i Dietetycy.org.pl.
W pracach nad agendą oraz wyborem prelegentów Kongresu ECO FOOD 360 brała udział Rada Programowa złożona ze znamienitych ekspertów polskiego rynku, którym bliskie są obszary rolnictwa i żywności ekologicznej w Polsce. Wśród jej członków znaleźli się: prof. nadzw. dr hab. Bolesław Rok - dyrektor Centrum Badań Przedsiębiorczości Pozytywnego Wpływu, Katedra Przedsiębiorczości i Etyki w Biznesie, Akademia Leona Koźmińskiego w Warszawie, prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Karol Krajewski – doradca w gabinecie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Katarzyna Jagiełło - koordynatorka kampanii na rzecz ochrony pszczół i rolnictwa ekologicznego w Greenpeace Polska, Łukasz Gębka – właściciel Gospodarstwa Farma Świętokrzyska, Mieczysław Babalski – rolnik ekologiczny, Przewodniczący Zarządu Stowarzyszenia EKOŁAN, Krystyna Radkowska - prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej oraz przedstawiciele Carrefour Polska: Anna Kurnatowska – dyrektor ds. produktów świeżych i Maria Cieślikowska - dyrektor komunikacji zewnętrznej i PR.
Więcej informacji o Kongresie na stronie: www.ecofood360.pl
Źródło: Biuro Prasowe Carrefour Polska