Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
19.04.2024 19 kwietnia 2024

Od jutra nabór wniosków o dofinansowanie dla banków żywności

   Powrót       24 lutego 2020       Odpady   

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej kontynuuje dotychczasowe wsparcie rozwoju infrastruktury technicznej służącej pozyskiwaniu, magazynowaniu oraz dystrybucji niespożytych/niesprzedanych artykułów żywnościowych. Beneficjentami programu są organizacje non profit posiadające osobowość prawną, status organizacji pożytku publicznego oraz pełniące funkcję „banków żywności”. 25 lutego br. rozpocznie się przyjmowanie wniosków w programie.

O dofinansowanie z Narodowego Funduszu będzie można się ubiegać do 31 marca 2020 r. w ramach programu „Racjonalna gospodarka odpadami, Część 1) Selektywne zbieranie i zapobieganie powstawaniu odpadów”. Wnioski będą ocenianie na bieżąco. Można uzyskać dotację nawet do 100 proc. kosztów kwalifikowanych. Regulamin naboru jest dostępny na stronie internetowej.

Czytaj: Chcesz chronić środowisko? Zapobiegaj marnowaniu żywności!

Proekologiczne dofinansowania Narodowego Funduszu wynikają z faktu, iż został on wskazany w Krajowym Programie Zapobiegania Powstawania Odpadów jako instytucja finansująca działania służące zapobieganiu powstawania odpadów. Instytucjami wdrażającymi te zadania są m.in. banki żywności. Tworzenie niezbędnej infrastruktury dla działalności banków – pozwalającej na ograniczenie marnotrawstwa żywności przy jednoczesnej pomocy najuboższym – dopełnia system gospodarki odpadami w kontekście jego umiejscowienia w „gospodarce o obiegu zamkniętym”.

Warto dodać, że NFOŚiGW już po raz kolejny udzieli wsparcia na rzecz tych organizacji. Na chwilę obecną, w ramach dotychczasowych naborów, NFOŚiGW podpisał 45 umów na dofinansowanie przedsięwzięć polegających na rozwoju infrastruktury technicznej służącej pozyskiwaniu, magazynowaniu oraz dystrybucji niespożytych/niesprzedanych artykułów żywnościowych na kwotę ok. 21 mln zł.

Problem marnowania żywności jest niezwykle istotny, a wsparcie ze strony NFOŚiGW pozwala na udzielenie pomocy jak największej grupie osób potrzebujących przy równoczesnym aktywizowaniu lokalnych środowisk oraz podnoszeniu świadomości konsumenckiej.

Źródło: NFOŚiGW

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Posłowie chcą zaostrzenia przepisów UE aby ograniczyć marnowanie tekstyliów i żywności (14 marca 2024)Suwerenność żywnościowa wyzwaniem dla lokalnych władz. Apel do samorządów (05 marca 2024)Presja połowowa rośnie (20 grudnia 2023)4,8 mln ton i zadanie dla wszystkich. Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności? (02 listopada 2023)Niemarnowanie żywności: KE zaostrza kurs i proponuje przegląd dyrektywy odpadowej (07 lipca 2023)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony