W
Czytaj: O środowiskowych i ekonomicznych skutkach marnowania żywności pochodzenia zwierzęcego
Jakich podmiotów dotyczy rozporządzenie?
Z Oceny Skutków Regulacji (OSR) rozporządzenia wynika, że obejmuje podmioty prowadzące sprzedaż żywności w jednostkach handlu detalicznego lub hurtowego o powierzchni ponad 250 mkw. (400 mkw. – w pierwszych dwóch latach funkcjonowania przepisów). Wskazuje się, że w kategorii jednostki handlu detalicznego będzie to około 26 tys. podmiotów o powierzchni powyżej 200 mkw. (w tym około 15 tys. sklepów o powierzchni sprzedaży powyżej 400 mkw.) oraz jednostki handlu hurtowego (tu danych liczbowych nie wskazano).
Dotyczy także 16 wojewódzkich funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej (wfośigw), które będą miały możliwość składania zbiorczych sprawozdań o marnowanej żywności. A dla Generalnego Inspektora Ochrony Środowiska ma to być narzędzie, które pozwoli na uzyskanie danych pozwalających na sporządzenie oceny funkcjonowania ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności, w szczególności w zakresie zasadności i skuteczności rozwiązań w niej przewidzianych.
Obowiązek sprawozdawczy
Zgodnie z art. 8 ust. 1 ww. ustawy sprzedawca żywności składa do właściwego dla prowadzonej działalności wfośigw pisemne roczne sprawozdanie o marnowanej żywności (w tym całkowita masa zmarnowanej żywności w danym roku). Ale także dane o wysokości należnej opłaty wraz ze wskazaniem wysokości opłaty, która zostanie wpłacona do funduszu, w terminie do dnia 31 marca roku kalendarzowego następującego po roku, którego dotyczy sprawozdanie. Z kolei wojewódzki fundusz ochrony środowiska i gospodarki wodnej składa Głównemu Inspektorowi Ochrony Środowiska pisemne roczne zbiorcze sprawozdanie o marnowanej żywności zawierające dane o całkowitej masie marnowanej żywności przez sprzedawców żywności w danym roku oraz całkowitej wysokości należnej opłaty i wysokości opłaty wpłaconej do wfośigw wraz z wykazem sprzedawców żywności, którzy złożyli sprawozdanie.
Rozporządzenie ma wejść w życie z dniem 1 stycznia 2021 r.
Czytaj: Będzie metodologia pomiaru marnotrawienia żywności w całej UE
Katarzyna ZamorowskaDyrektor ds. komunikacji
Przypisy
1/ Projekt rozporządzenia Ministra Klimatu w sprawie wzoru sprawozdania o marnowanej żywności oraz wzoru zbiorczego sprawozdania o marnowanej żywnościhttps://legislacja.gov.pl/projekt/12338050/katalog/12717314#12717314