Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
24.04.2024 24 kwietnia 2024

Aplikacje informatyczne jako narzędzie walki z marnotrawieniem żywności

Nadprodukcja żywności w jednych regionach świata i równolegle jej niedobory w innych, to paradoksy współczesnego świata. Jak przeciwdziałać temu zjawisku, które ma wymiar społeczny, etyczny, ale i klimatyczny? Pomysły do wykorzystania.

   Powrót       29 września 2020       Zrównoważony rozwój   

Szacuje się, że aż 8 proc. emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu. Walka z marnowaniem jedzenia stała się jednym z celów zrównoważonego rozwoju ONZ. Cel 12.3 zakłada zmniejszenie do 2030 r. o połowę globalnego wolumenu marnowanego jedzenia na poziomie detalistów i konsumentów oraz ograniczenie strat na poziomie produkcji i łańcucha dostaw. W efekcie ONZ ustanowił 29 września Międzynarodowym Dniem Walki z Marnowaniem Jedzenia. To dzisiaj!

Czytaj: Chcesz chronić środowisko? Zapobiegaj marnowaniu żywności!

Pogromcy marnowania jedzenia

Taki tytuł ma kampania społeczna przygotowana przez Too Good To Go (TGTG), której celem jest zwiększenie świadomości o zjawisku marnotrawstwa żywności oraz jego ograniczenie w skali światowej poprzez udostępnienie nadwyżek żywności konsumentom. Za pomocą aplikacji stworzonej przez TGTG(1) podmioty oferujące produkty gastronomiczne (sklepy z żywnością, restauracje, supermarkety, piekarnie, hotele, stacje benzynowe) mogą sprzedać w atrakcyjnej cenie nadwyżki żywnością.

- Marnowanie żywności to aktualnie prawdziwa plaga w krajach wysoko rozwiniętych. Stosunkowo niskie ceny jedzenia i jego powszechna dostępność sprawiają, że kupujemy zbyt wiele w stosunku do tego, ile jesteśmy w stanie zjeść. Na trzy przyniesione do domu torby wypełnione zakupami spożywczymi, jedna niemal w całości ląduje w śmietniku. Paradoksalnie jednak nie stać nas na takie marnotrawstwo ani ekonomicznie, ani ekologicznie, a tym bardziej społecznie – ponad 1,6 mln Polaków żyje bowiem w skrajnym ubóstwie. Dlatego też z przyjemnością bierzemy udział w kampanii Too Good To Go, która w obrazowy sposób ukazuje wspomniany problem - komentuje Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Powstaje aplikacja dla piekarni

Z kolei zapobieganiem nadprodukcji w piekarniach zajęło się międzynarodowe gremium naukowców. Mianowicie, jak informuje Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, międzynarodowy zespół ekspertów przygotowuje unikalną aplikację komputerową, która pozwoli małym i średnim piekarniom zoptymalizować procesy technologiczne, a tym samym ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję CO2.

Aplikacja powstaje w ramach projektu PrO4Bake finansowanego przez Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności EIT Food. Działania projektowe koordynuje Uniwersytet w Hohenheim (Niemcy) przy zaangażowaniu partnerów z przemysłu, m.in. firmy Siemens, oraz ośrodków naukowych z Polski, Danii, Szwecji, Hiszpanii i Włoch.

Jaka jest nadprodukcja?

W polskich piekarniach powstaje średnio do kilku ton odpadów piekarniczych w tygodniu. To, co nazywane jest odpadem piekarniczym, jest niczym innym jak efektemnadprodukcji lub niesprzedania wyrobów przez piekarnię. Jak przekonują naukowcy, w przeciwieństwie do wielkoskalowej produkcji przemysłowej, małe i średnie piekarnie mogą odpowiedzieć indywidualnie na preferencje lokalnej społeczności. Zaproponowana w projekcie PrO4Bake aplikacja pozwoli takim piekarniom nie tylko dostosować asortyment produktów do oczekiwanego zapotrzebowania konsumentów, ale też zoptymalizować czas produkcji, efektywniej wykorzystać surowce i istniejące maszyny oraz wdrożyć energooszczędny proces produkcyjny. To z kolei umożliwi im zminimalizowanie śladu ekologicznego, zmniejszenie ilości generowanych odpadów, zużycia energii i emisji CO2.

- Opracowana aplikacja zostanie skomercjalizowana poprzez szereg szkoleń, tak aby umożliwić europejskim piekarniom dostosowanie asortymentu produktów do oczekiwanego zapotrzebowania konsumentów i wyprodukowanie w piekarni tylko takiej ilości, która będzie sprzedawana, a tym samym utrzymanie na jak najniższym poziomie zarówno ilości odpadów, jak i zużycia energii – mówi dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska, koordynator projektu w IRZiBŻ PAN.

Projekt PrO4Bake rozpoczął się w 2020 roku i będzie trwał dwa lata. Instytut PAN w Olsztynie zaprasza małe i średnie piekarnie z całego kraju do nawiązania współpracy w ramach tego projektu(2).

Katarzyna Zamorowska: Dyrektor ds. komunikacji

Przypisy

1/ Więcej informacji, w tym aplikacja do ściągnięcia tutaj:
https://toogoodtogo.pl/pl/
2/ Szczegóły tutaj:
http://pan.olsztyn.pl/2020/09/aplikacja-pozwoli-piekarniom-ograniczyc-marnotrawienie-zywnosci-i-emisje-dwutlenku-wegla/

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Posłowie chcą zaostrzenia przepisów UE aby ograniczyć marnowanie tekstyliów i żywności (14 marca 2024)Suwerenność żywnościowa wyzwaniem dla lokalnych władz. Apel do samorządów (05 marca 2024)Presja połowowa rośnie (20 grudnia 2023)4,8 mln ton i zadanie dla wszystkich. Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności? (02 listopada 2023)Niemarnowanie żywności: KE zaostrza kurs i proponuje przegląd dyrektywy odpadowej (07 lipca 2023)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony