Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
26.04.2024 26 kwietnia 2024

W Olsztynie rozpoczęło się Europejskie Forum Banków Żywności

   Powrót       12 czerwca 2015       Zrównoważony rozwój   

Walka z marnowaniem żywności to zadanie dla całego społeczeństwa - podkreśliła w czwartek prezydent Europejskiej Federacji Banków Żywności Isabel Jonet. Tego dnia w Olsztynie rozpoczęło się trzydniowe Europejskie Forum Banków Żywności.

Międzynarodowa konferencja odbywa się pod hasłem "Żywność - dobro, które angażuje".

W Europie istnieją 264 banki żywności, które odbierają i dystrybuują produkty żywnościowe w 22 krajach. Każdego dnia 400 tys. ton żywności przekazywanych jest prawie 34 tysiącom organizacji pozarządowych.

Prawo do jedzenia dla wszystkich

Jonet podkreśliła, że bogata Europa właśnie w dobie kryzysu nie może sobie pozwolić na to, by rocznie marnowało się 90 mln ton jedzenia. 125 mln ludzi w Europie, czyli co piąty mieszkaniec starego kontynentu, narażony jest na ubóstwo i wykluczenie społeczne; 50 mln ludzi w Europie nie stać na jeden syty posiłek, a 8 procent z nich żyje poniżej granicy ubóstwa - mówiła Jonet.

Dodała, że nadrzędnym celem banków żywności jest zapobieganie marnowaniu jedzenia i przekazywanie go potrzebującym. Dodała, że misją banków żywności jest mobilizacja społeczeństwa, by nie ustawało w wysiłkach, aby podejmować takie właśnie działania.

W jej ocenie zapewnienie prawa do jedzenia jest zobowiązaniem dla każdego społeczeństwa, dlatego - jak podkreśliła - w Europie należy wzmacniać sieć banków żywności. - Żywienie ludzi jest pierwszym etapem włączenia ich w społeczne życie. W pracę w bankach żywności angażowane są osoby, które otrzymywały od nich wcześniej pomoc. Chodzi o to, by przywrócić i wzmacniać ich samoocenę i wartość. Integrujemy osoby, które są poza rynkiem pracy, niepełnosprawnych i ludzi z niskimi kwalifikacjami - dodała.

Polskie dzieci najbiedniejsze

Prof. Katarzyna Białobrzeska z Instytutu Nauk Społecznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie wskazała, że to właśnie polskie dzieci spośród wszystkich dzieci w Europie są najbardziej dotknięte ubóstwem i biedą. Jak dodała, to do nich powinna być bezwzględnie kierowana pomoc, bo skutki biedy w dzieciństwie wpływają na rozwój poznawczy, intelektualny i fizyczny człowieka.

Jak podał prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski, w Polsce żyje około 2,5 mln osób o dochodach poniżej minimum egzystencji - to tyle, co średnia populacja województwa w Polsce. Banki żywności, których jest w kraju 32, przekazują żywność 1,3 mln osobom.

Banki żywności wspierają firmy i sieci handlowe. Jak podał PAP Wojciech Sokół, menadżer do spraw odpowiedzialnego biznesu w Tesco, ta sieć handlowa jako pierwsza w Polsce podpisała strategiczną umowę o współpracy z bankami żywności o przekazywaniu nadwyżek produktów żywnościowych. - Dotychczas przekazaliśmy ponad 1 tys. ton żywności, głównie warzyw, owoców i pieczywa dla najbardziej potrzebujących. Pomoc przekazuje 75 sklepów naszej sieci w całej Polsce - dodał Sokół. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Posłowie chcą zaostrzenia przepisów UE aby ograniczyć marnowanie tekstyliów i żywności (14 marca 2024)Suwerenność żywnościowa wyzwaniem dla lokalnych władz. Apel do samorządów (05 marca 2024)W Polsce mniej niż połowa odpadów jest segregowana prawidłowo. Raport ISP (29 lutego 2024)Presja połowowa rośnie (20 grudnia 2023)4,8 mln ton i zadanie dla wszystkich. Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności? (02 listopada 2023)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony