Walka z marnowaniem żywności to zadanie dla całego społeczeństwa - podkreśliła w czwartek prezydent Europejskiej Federacji Banków Żywności Isabel Jonet. Tego dnia w Olsztynie rozpoczęło się trzydniowe Europejskie Forum Banków Żywności.
Międzynarodowa konferencja odbywa się pod hasłem "Żywność - dobro, które angażuje".
W Europie istnieją 264 banki żywności, które odbierają i dystrybuują produkty żywnościowe w 22 krajach. Każdego dnia 400 tys. ton żywności przekazywanych jest prawie 34 tysiącom organizacji pozarządowych.
Prawo do jedzenia dla wszystkich
Jonet podkreśliła, że bogata Europa właśnie w dobie kryzysu nie może sobie pozwolić na to, by rocznie marnowało się 90 mln ton jedzenia. 125 mln ludzi w Europie, czyli co piąty mieszkaniec starego kontynentu, narażony jest na ubóstwo i wykluczenie społeczne; 50 mln ludzi w Europie nie stać na jeden syty posiłek, a 8 procent z nich żyje poniżej granicy ubóstwa - mówiła Jonet.
Dodała, że nadrzędnym celem banków żywności jest zapobieganie marnowaniu jedzenia i przekazywanie go potrzebującym. Dodała, że misją banków żywności jest mobilizacja społeczeństwa, by nie ustawało w wysiłkach, aby podejmować takie właśnie działania.
W jej ocenie zapewnienie prawa do jedzenia jest zobowiązaniem dla każdego społeczeństwa, dlatego - jak podkreśliła - w Europie należy wzmacniać sieć banków żywności. - Żywienie ludzi jest pierwszym etapem włączenia ich w społeczne życie. W pracę w bankach żywności angażowane są osoby, które otrzymywały od nich wcześniej pomoc. Chodzi o to, by przywrócić i wzmacniać ich samoocenę i wartość. Integrujemy osoby, które są poza rynkiem pracy, niepełnosprawnych i ludzi z niskimi kwalifikacjami - dodała.
Polskie dzieci najbiedniejsze
Prof. Katarzyna Białobrzeska z Instytutu Nauk Społecznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie wskazała, że to właśnie polskie dzieci spośród wszystkich dzieci w Europie są najbardziej dotknięte ubóstwem i biedą. Jak dodała, to do nich powinna być bezwzględnie kierowana pomoc, bo skutki biedy w dzieciństwie wpływają na rozwój poznawczy, intelektualny i fizyczny człowieka.
Jak podał prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski, w Polsce żyje około 2,5 mln osób o dochodach poniżej minimum egzystencji - to tyle, co średnia populacja województwa w Polsce. Banki żywności, których jest w kraju 32, przekazują żywność 1,3 mln osobom.
Banki żywności wspierają firmy i sieci handlowe. Jak podał PAP Wojciech Sokół, menadżer do spraw odpowiedzialnego biznesu w Tesco, ta sieć handlowa jako pierwsza w Polsce podpisała strategiczną umowę o współpracy z bankami żywności o przekazywaniu nadwyżek produktów żywnościowych. - Dotychczas przekazaliśmy ponad 1 tys. ton żywności, głównie warzyw, owoców i pieczywa dla najbardziej potrzebujących. Pomoc przekazuje 75 sklepów naszej sieci w całej Polsce - dodał Sokół. (PAP)