Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) - Słownik ochrony środowiska
W
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
Policykliczne węglowodory powstające w wyniku niecałkowitego spalania węglowodorów (z wyjątkiem metanu). Wydzielane są przy spalaniu drewna iglastego, produkcji asfaltu czy podczas palenia papierosów. Są również obecne w spalinach samochodowych. Cząsteczki WWA w połączeniu z parą wodną zawieszone w powietrzu są składnikiem smogu. Mogą być także przyczyną zanieczyszczeń gleby. Charakteryzują się silnym działaniem mutagennym, kancerogennym oraz genotoksycznym. Najpopularniejszymi znanymi WWA są naftalen i benzo[a]piren.Ostatnie uaktualnienie: 10.12.2019Zobacz także:
› Smog› PM10› PM2,5 › Zobacz artykuły, w których występuje termin "Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)"© Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.