Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
03.07.2022 03 lipca 2022

50 stref ochronnych bociana czarnego w Lubuskiem

   Powrót       28 maja 2015       Zrównoważony rozwój   

Liczebność bociana czarnego w Polsce szacowana jest na 1400 – 1600 par lęgowych. W Lubuskiem może gnieździć się do 60 par tych okazałych ptaków. W regionie wytyczono ok. 50 stref ochronnych wokół gniazd tych bocianów – poinformował PAP Michał Bielewicz z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Gorzowie Wlkp.

Siedliska gniazdowe bocianów czarnych w Polsce objęte są wyjątkową ochroną. Podobnie jak w przypadku orłów, wokół gniazd tych ptaków tworzy się specjalne strefy ochronne, o promieniu do 200 i 500 m, w których obowiązują ściśle określone zakazy.

Dotyczą one m.in. zakazu przebywania ludzi w takiej strefie, wycinania drzew i krzewów czy też zmian stosunków wodnych.

- Wszystko po to, aby zapewnić tym ptakom, spokój i bezpieczeństwo podczas wysiadywania i wychowywania młodych. Obecnie w województwie lubuskim, utworzono prawie 50 stref ochronnych dla ochrony i zachowania siedlisk lęgowych bociana czarnego. Ptaki te właśnie odchowują młode - powiedział PAP Bielewicz.

- Bociany czarne znoszą od 3 do 6 jaj, natomiast w województwie lubuskim najczęściej obserwuje się jednak lęgi 3-4 pisklęce. Corocznie większość gniazd jest monitorowana przez ornitologów, leśników czy służby Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, w celu zapewnieni ptakom optymalnych warunków do rozwoju. Część młodych jest obrączkowana - dodał Bielewicz.

Hajstra, czyli kuzyn bociana białego

Na Ziemi Lubuskiej najłatwiej bociany czarne można zaobserwować w dolinach dużych rzek regionu tj. Warty, Odry i Noteci, gdzie znajdują one dogodne miejsca do żerowania. Bociany czarne żywią się najczęściej rybami, płazami, wodnymi bezkręgowcami, a także małymi ssakami i dużymi owadami.

Bocian czarny - nazywany też hajstrą - jest bliskim krewnym bociana białego. Podobnie jak on należy do rodziny bocianowatych Ciconiidae i rzędu brodzących Ciconiiformes. Jest gatunkiem wędrownym, który do Polski przylatuje najczęściej już w drugiej połowie marca.

W przeciwieństwie do swojego nieco większego kuzyna, bocian czarny unika ludzi i stroni od ich sąsiedztwa. Gniazda najczęściej buduje na starych i wiekowych drzewach, w lasach liściastych i mieszanych, w pobliżu obfitujących w pokarm rzek, starorzeczy, rozlewisk, bagien, stawów rybnych i łąk.

Bocian czarny jest objęty w Polsce ścisłą ochroną gatunkową. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Wyrzucane do środowiska puszki i butelki stają się pułapkami dla zwierząt. Wyniki badań naukowych (20 czerwca 2022)Naukowcy: system ochrony przyrody 30x30 przyniesie ogromne korzyści (17 czerwca 2022)Rząd chce podwyższyć kary za wykroczenia i przestępstwa przeciwko środowisku (15 czerwca 2022)Rolnictwo 2.0. Regeneracja, która otwiera nowe horyzonty dla ochrony środowiska (13 czerwca 2022)Rzeszów: Kluczowe inwestycje dla zwiększenia bezpieczeństwa mieszkańców w ramach Stop powodzi! (03 czerwca 2022)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony