Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
23.10.2021 23 października 2021

Banki Żywności: nie marnując jedzenia, chronimy środowisko

   Powrót       23 kwietnia 2015       Zrównoważony rozwój   

Zapobieganie marnowaniu jedzenia to także forma ochrony środowiska naturalnego - przekonywały Banki Żywności w Światowym Dniu Ziemi. Niewyrzucanie produktów spożywczych to nie tylko ograniczenie ilości odpadów, ale także oszczędność wody i energii – wyjaśniają.

Organizacja podkreśla, że w Polsce marnują się ogromne ilości żywności, która mogłaby trafić do osób potrzebujących. A tych, jak wskazują Banki, nie brakuje. Z przywoływanych przez organizację danych GUS z 2014 r. wynika, że w 2013 roku w Polsce żyło 2,5 miliona osób o dochodach poniżej ustawowego minimum egzystencji wynoszącego 551 zł miesięcznie.

Banki Żywności wskazują w oparciu o dane Eurostatu z 2006 r., że w Polsce rocznie aż 300 tys. ton żywności jest marnowane przez dystrybutorów - hurtownie, sklepy i sieci handlowe.

Polacy chcą kupować w sklepach, które nie marnują żywności

Tymczasem, jak wynika z badań MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 84 proc. Polaków chętniej robiłoby zakupy w tych sklepach, o których wie, że przekazują one niesprzedaną, nadającą się do spożycia żywność, organizacjom społecznym.

- Żywię głęboką nadzieję, że wyniki tych badań zachęcą sieci handlowe, które jeszcze tego nie zrobiły, do podjęcia współpracy z Bankami Żywności. Zachęcam sieci handlowe do dobroczynności, tym bardziej, że od 1 października 2013 r. prawo sprzyja darczyńcom; nie trzeba już płacić podatku od darowizn żywności – podkreśla prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski. Z Federacją, jak podano w komunikacie, współpracuje Tesco, Auchan, Carrefour, Selgros oraz Makro.

Żywność trafia do najuboższych

Banki przypominają, że są w stanie przyjąć i rozdysponować każdy asortyment, nawet produkty z bardzo krótkim terminem przydatności do spożycia oraz produkty świeże i mrożonki, zachowując łańcuch chłodniczy i spełniając wszystkie kryteria bezpieczeństwa. Zebrane jedzenie jest przekazywane podopiecznym organizacji charytatywnych, które wspierają najuboższych; pomoc dociera do rodzin wielodzietnych, osób bezdomnych, chorych i bezrobotnych.

Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w USA z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Pierwszy Bank Żywności w Polsce powstał w 1993 r. z inicjatywy Jacka Kuronia przy fundacji "Pomoc Społeczna SOS".

Światowy Dzień Ziemi obchodzony jest w Polsce od 1990 r., co roku 22 kwietnia. Celem święta jest promowanie proekologicznych postaw w społeczeństwie oraz budowanie wspólnej odpowiedzialności za naszą planetę.(PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Rusza 20. edycja Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu (16 września 2021)Polacy wypierają kwestię zmian klimatu? To zależy (13 września 2021)Edukacja ekologiczna Polaków. Świadomość problemów środowiskowych rośnie (11 sierpnia 2021)Na UW powołano pełnomocnika rektora ds. środowiska i zrównoważonego rozwoju (27 maja 2021)Ranking polskich miast zrównoważonych (13 maja 2021)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony