Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
15.06.2021 15 czerwca 2021

Banki Żywności: nie marnując jedzenia, chronimy środowisko

   Powrót       23 kwietnia 2015       Zrównoważony rozwój   

Zapobieganie marnowaniu jedzenia to także forma ochrony środowiska naturalnego - przekonywały Banki Żywności w Światowym Dniu Ziemi. Niewyrzucanie produktów spożywczych to nie tylko ograniczenie ilości odpadów, ale także oszczędność wody i energii – wyjaśniają.

Organizacja podkreśla, że w Polsce marnują się ogromne ilości żywności, która mogłaby trafić do osób potrzebujących. A tych, jak wskazują Banki, nie brakuje. Z przywoływanych przez organizację danych GUS z 2014 r. wynika, że w 2013 roku w Polsce żyło 2,5 miliona osób o dochodach poniżej ustawowego minimum egzystencji wynoszącego 551 zł miesięcznie.

Banki Żywności wskazują w oparciu o dane Eurostatu z 2006 r., że w Polsce rocznie aż 300 tys. ton żywności jest marnowane przez dystrybutorów - hurtownie, sklepy i sieci handlowe.

Polacy chcą kupować w sklepach, które nie marnują żywności

Tymczasem, jak wynika z badań MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 84 proc. Polaków chętniej robiłoby zakupy w tych sklepach, o których wie, że przekazują one niesprzedaną, nadającą się do spożycia żywność, organizacjom społecznym.

- Żywię głęboką nadzieję, że wyniki tych badań zachęcą sieci handlowe, które jeszcze tego nie zrobiły, do podjęcia współpracy z Bankami Żywności. Zachęcam sieci handlowe do dobroczynności, tym bardziej, że od 1 października 2013 r. prawo sprzyja darczyńcom; nie trzeba już płacić podatku od darowizn żywności – podkreśla prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski. Z Federacją, jak podano w komunikacie, współpracuje Tesco, Auchan, Carrefour, Selgros oraz Makro.

Żywność trafia do najuboższych

Banki przypominają, że są w stanie przyjąć i rozdysponować każdy asortyment, nawet produkty z bardzo krótkim terminem przydatności do spożycia oraz produkty świeże i mrożonki, zachowując łańcuch chłodniczy i spełniając wszystkie kryteria bezpieczeństwa. Zebrane jedzenie jest przekazywane podopiecznym organizacji charytatywnych, które wspierają najuboższych; pomoc dociera do rodzin wielodzietnych, osób bezdomnych, chorych i bezrobotnych.

Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w USA z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Pierwszy Bank Żywności w Polsce powstał w 1993 r. z inicjatywy Jacka Kuronia przy fundacji "Pomoc Społeczna SOS".

Światowy Dzień Ziemi obchodzony jest w Polsce od 1990 r., co roku 22 kwietnia. Celem święta jest promowanie proekologicznych postaw w społeczeństwie oraz budowanie wspólnej odpowiedzialności za naszą planetę.(PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Na UW powołano pełnomocnika rektora ds. środowiska i zrównoważonego rozwoju (27 maja 2021)Ranking polskich miast zrównoważonych (13 maja 2021)Białystok: Przy 20 placówkach edukacyjnych powstaną łąki kwietne (12 maja 2021)Katowice: Już 8 maja do odebrania nasiona i kompost w zamian za elektrośmieci (05 maja 2021)Kopna Góra: Dofinansowanie wybiegu dla żubrów (22 kwietnia 2021)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony