Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
10.05.2021 10 maja 2021

Bioplastiki - tworzywo przyszłości

   Powrót       04 grudnia 2014       Odpady   

Niskie koszty produkcji i szeroki zakres właściwości mechanicznych tworzyw sztucznych powodują, że ich produkcja wzrasta bardzo szybko. W 1950 r. na świecie wyprodukowano 1,5 mln ton tworzyw sztucznych, w 2012 r. - 288 mln ton.

O ile tworzywa przynoszą korzyści różnym sektorom gospodarki, to powstałe z nich odpady coraz częściej zagrażają ekosystemom, nawet morskim. Naukowcy szukają więc biodegradowalnych alternatyw dla tworzyw sztucznych. Europejskie media donoszą, że ostatnio prowadzone są w tym celu badania nad odpadami roślinnymi zawierającymi celulozę. W Europie powstają rocznie 24 miliony ton takich odpadów.

Przeprowadzone zostały próby z odpadami pietruszki, szpinaku, ryżu oraz łuskami kakaowymi, które po wysuszeniu moczono w kwasie trifluorooctowym (TFA). Substancja ta, będąca często wykorzystywanym w syntezach organicznych silnym kwasem karboksylowym, występuje w sposób naturalny i ma niską toksyczność. Rozpuszczone w nim odpady roślinne wykorzystano do wyrobu powłok i folii z tworzyw sztucznych.

Bioplastiki wykonane ze szpinaku i pietruszki mają najlepsze właściwości mechaniczne. Ogólnie, właściwości bioplastików odpowiadają właściwościom tworzywa termoplastycznego o małej gęstości polipropylenu, z których robi się torby, butelki i rurki. Bioplastiki ulegają biodegradacji i nie zanieczyszczają ekosystemów. Po miesiącu moczenia w wodzie rozpadają się całkowicie.

Adam Erechemla: Dziennikarz, prawnik
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony