Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
11.08.2025 11 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Eurodeputowani za surową kontrolą producentów żywności ekologicznej

   Powrót       14 października 2015       Zrównoważony rozwój   

Komisja Parlamentu Europejskiego ds. rolnictwa opowiedziała się we wtorek za wprowadzeniem surowych kontroli producentów żywności ekologicznej. Kontrole powinny być przeprowadzane na każdym etapie łańcucha produkcji, aby zapobiegać oszustwom.

Wtorkowe głosowanie w komisji PE nad projektem unijnych przepisów dotyczących produkcji ekologicznej otwiera drogę do negocjacji z rządami państw UE nad ostatecznym kształtem rozporządzenia.

Eurodeputowani chcą zaostrzyć początkowy projekt, przedstawiony przez Komisję Europejską, domagając się ustanowienia reżimu kontroli wzdłuż całego łańcucha produkcji. Poparli oni wprawdzie propozycję KE, by kontrole były w większym stopniu oparte na ocenie ryzyka, ale jednocześnie opowiedzieli się za obowiązkiem corocznych, rzeczywistych kontroli przeprowadzanych w każdym gospodarstwie zajmującym się produkcją ekologiczną - informuje PE w komunikacie.

Państwa unijne powinny też zapewnić możliwość wytropienia każdego produktu ekologicznego, jego wszystkich etapów produkcji i dystrybucji, aby zagwarantować konsumentom, że produkt, który kupują, jest rzeczywiście ekologiczny - uznała komisja PE.

Czterokrotny wzrost

Zdaniem eurodeputowanych, jeżeli istnieje podejrzenie, że produkt zawiera niedozwolone pestycydy, to nie powinien on zostać oznakowany jako ekologiczny dopóki nie zostanie ustalone, czy faktycznie jest on "skażony". Produkt mógłby zostać oznakowany jako ekologiczny tylko wówczas, gdy zostanie wyjaśnione, że skażenie było nie do uniknięcia i że producent dochował wszelkich środków ostrożności.

Europosłowie chcą, by po 2020 r. Komisja Europejska zaproponowała maksymalne dopuszczalne granice zawartości niedozwolonych środków w produktach ekologicznych i zasady odszkodowań dla rolników za niemożliwe do uniknięcia skażenie.

Parlament chce też umożliwić działalność gospodarstw mieszanych, ale pod warunkiem, że produkcja ekologiczna i zwykła będzie wyraźnie oddzielona. Ministrowie rolnictwa państw UE wypracowali porozumienie w sprawie projektu rozporządzenia już wiosną br. Sporne podczas negocjacji z Parlamentem Europejskim mogą okazać się m.in. wymogi dotyczące kontroli. Państwa unijne chcą, by w przypadku braku uchybień u producenta żywności ekologicznej nie przeprowadzano kolejnych kontroli przez 2,5 roku. Tymczasem PE domaga się corocznych kontroli.

W minionym 10-leciu sektor produkcji ekologicznej w UE zwiększył się czterokrotnie. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Bezpieczeństwo żywnościowe na ołtarzu geopolityki? Rolnictwo a umowa UE – Mercosur (16 grudnia 2024)GUS: wartość zielonych zamówień publicznych w 2023 r. spadła o niemal jedną trzecią (03 grudnia 2024)ESG mają we krwi (24 października 2024)Projekty close-to-market w Programie LIFE, czyli biznes na rzecz klimatu i środowiska (07 października 2024)W latach 2019-2022 powierzchnia upraw ekologicznych wzrosła o 9,3%. Za mało? Raport NIK (26 września 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony