Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
11.08.2025 11 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Branża spożywcza zaproszona do udziału w badaniu nt. strat żywności

   Powrót       25 października 2019       Zrównoważony rozwój   

Instytut Ochrony Środowiska PIB zwraca się do zakładów przemysłu spożywczego z prośbą o udział w badaniu ankietowym nt. strat i marnotrawstwa żywności.

Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy wraz z konsorcjum, w skład którego wchodzi także Federacja Polskich Banków Żywności (lider), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, realizuje projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju pt.: „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM)”.

W pażdzierniku obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. W tym roku zwróciliśmy z tej okazji uwagę właśnie na problem marnowania żywności i jego środowiskowe konsekwencje. Więcej w artykule.

Badania mają na celu oszacowanie poziomu strat i marnotrawstwa żywności w Polsce. Są to pierwsze tego typu badania, które mają charakter pilotażowy. Na ich podstawie zostanie opracowany system zbierania danych na kolejne lata. Uzyskane w badaniu wyniki będą miały kluczowe znaczenie dla dalszych działań, będą stanowiły podstawę do opracowania strategii ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Badania prowadzone są w porozumieniu z Ministerstwem Środowiska oraz Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

IOŚ podkreśla, że udział zakładów przemysłu spożywczego w badani pozwoli pozyskać dane niezbędne do rzetelnego oszacowania poziomu marnotrawstwa żywności w Polsce. Jednocześnie zapewnia poufność zbieranych danych badawczych oraz informuje, że będą one wykorzystywane tylko w formie zagregowanej, do celów statystycznych i naukowo-badawczych.

Ankiety dla wybranych sektorów oraz instrukcje ich wypełnienia można znaleźć na stronie IOŚ. Więcej o projekcie PROM tutaj.

Źródło: IOŚ

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Finansowanie, technologia i wola polityczna sprzyjają walce o klimat. Dołączają do niej także konsumenci (13 lutego 2025)Mokradła dla naszej wspólnej przyszłości. Światowy Dzień Mokradeł 2025 (31 stycznia 2025)Jeść mniej mięsa. Argumenty środowiskowe i zdrowotne (22 stycznia 2025)Ważny krok ku rozpowszechnieniu biopaliw (19 grudnia 2024)Jak postępować z odpadami spożywczymi w gastronomii – z korzyścią dla środowiska i Twojego portfela? (19 grudnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony