Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
13.08.2025 13 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Odpady spożywcze są cennym surowcem. REFOOD to sprawdzone rozwiązanie na ich zagospodarowanie od 30 lat

Zrównoważona produkcja i zagospodarowanie żywności to wyzwanie cywilizacyjne XXI wieku. Odpady spożywcze, rozumiane jako żywność nienadająca się do konsumpcji lub ponownego wykorzystania są zasobem. Kompleksowe rozwiązania stosuje firma REFOOD.

   Powrót       06 listopada 2024       Odpady   

Od ponad 30 lat REFOOD efektywnie obsługuje swoich klientów. Od samego początku działa zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, aktywnie chroniąc środowisko. Misją REFOOD jest zapewnienie lepszego, zdrowszego świata przyszłym pokoleniom poprzez selektywną zbiórkę odpadów spożywczych i ich przetwarzanie w wartościowe produkty. Jak to działa i co to za produkty?

GOZ sprawnie i bezproblemowo dla klienta

Pierwsze założenie to proces wygodny dla Klienta. REFOOD odbiera odpady z gastronomii (restauracji, stołówek), handlu detalicznego i przemysłu spożywczego (supermarketów, sklepów spożywczych). Są to odpady bio, PUPZ kat.3, pieczywo, zużyte oleje kuchenne. REFOOD dostarcza pojemniki (o dwóch pojemnościach: 120 lub 240 litrów) do gromadzenia odpadów spożywczych. Cyklicznie je odbiera, za każdym razem wymieniając pojemniki na czyste, zdezynfekowane i gotowe do użycia. Zgodnie z indywidualnie ustalonym harmonogramem, wszystkie pojemniki są odbierane flotą firmowych specjalistycznych samochodów i dostarczane do zakładów REFOOD.

REFOOD swoim działaniem oferuje pełny cykl gospodarki o obiegu zamkniętym. Jedzenie trafia w postaci resztek do pojemników REFOOD, następnie jest przewożone i przerabiane w zakładach do postaci biomasy, z której w biogazowni powstaje biogaz. Ten z kolei zmienia się w nieemisyjną energię elektryczną, ciepło i organiczny nawóz dla rolnictwa. Plony są z kolei znów przerabiane na potrawy i tak cykl zaczyna się od początku. Z REFOOD nic się nie marnuje.

Szansa dla bioodpadów z gastronomii

Odpady spożywcze z gastronomii przekazywane jako odpad komunalny mogą co najwyżej trafić do kompostowni, a tych nie mamy wystarczająco dużo, a przede wszystkim odbierane z innymi frakcjami nie zawsze nadają się jako materiał do kompostowania. Niestety nadal bardzo często taki odpad trafia na składowisko. Rozwiązanie REFOOD jest zupełnie inne i w systemie selektywnej zbiórki odpadów spożywczych i PUPZ kat3. nic się nie marnuje, a wręcz przeciwnie. Każdy pojemnik REFOOD to wymierne korzyści dla środowiska.

REFOOD działa na terenie całej Polski, w Mszczonowie znajduje się najnowocześniejszy zakład w Europie przetwarzający odpady spożywcze do postaci biomasy.

REFOODArtykuł powstał we współpracy z REFOOD

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Definicja „marnowania żywności” powinna być zgodna z ideą GOZ (28 listopada 2024)Czy można odzyskać zmarnowaną żywność? REFOOD odpowiada: TAK! (08 listopada 2024)Neo Energy Group nabywa kolejne projekty biogazowe i stawia na ich rozwój. Skorzystają mleczarnie i ferma (20 sierpnia 2024)Kompostownie wspierane przez gminy. IOŚ-PIB o dobrych praktykach w zbiórce bioodpadów (13 sierpnia 2024)Dlaczego produkcja biogazu jest trudna i jak to zmienić? Przegląd sytuacji w Polsce i w Norwegii (09 sierpnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony