
Od ponad 30 lat REFOOD efektywnie obsługuje swoich klientów. Od samego początku działa zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, aktywnie chroniąc środowisko. Misją REFOOD jest zapewnienie lepszego, zdrowszego świata przyszłym pokoleniom poprzez selektywną zbiórkę odpadów spożywczych i ich przetwarzanie w wartościowe produkty. Jak to działa i co to za produkty?
GOZ sprawnie i bezproblemowo dla klienta
Pierwsze założenie to proces wygodny dla Klienta. REFOOD odbiera odpady z gastronomii (restauracji, stołówek), handlu detalicznego i przemysłu spożywczego (supermarketów, sklepów spożywczych). Są to odpady bio, PUPZ kat.3, pieczywo, zużyte oleje kuchenne. REFOOD dostarcza pojemniki (o dwóch pojemnościach: 120 lub 240 litrów) do gromadzenia odpadów spożywczych. Cyklicznie je odbiera, za każdym razem wymieniając pojemniki na czyste, zdezynfekowane i gotowe do użycia. Zgodnie z indywidualnie ustalonym harmonogramem, wszystkie pojemniki są odbierane flotą firmowych specjalistycznych samochodów i dostarczane do zakładów REFOOD.
REFOOD swoim działaniem oferuje pełny cykl gospodarki o obiegu zamkniętym. Jedzenie trafia w postaci resztek do pojemników REFOOD, następnie jest przewożone i przerabiane w zakładach do postaci biomasy, z której w biogazowni powstaje biogaz. Ten z kolei zmienia się w nieemisyjną energię elektryczną, ciepło i organiczny nawóz dla rolnictwa. Plony są z kolei znów przerabiane na potrawy i tak cykl zaczyna się od początku. Z REFOOD nic się nie marnuje.
Szansa dla bioodpadów z gastronomii
Odpady spożywcze z gastronomii przekazywane jako odpad komunalny mogą co najwyżej trafić do kompostowni, a tych nie mamy wystarczająco dużo, a przede wszystkim odbierane z innymi frakcjami nie zawsze nadają się jako materiał do kompostowania. Niestety nadal bardzo często taki odpad trafia na składowisko. Rozwiązanie REFOOD jest zupełnie inne i w systemie selektywnej zbiórki odpadów spożywczych i PUPZ kat3. nic się nie marnuje, a wręcz przeciwnie. Każdy pojemnik REFOOD to wymierne korzyści dla środowiska.
REFOOD działa na terenie całej Polski, w Mszczonowie znajduje się najnowocześniejszy zakład w Europie przetwarzający odpady spożywcze do postaci biomasy.
