Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
23.10.2021 23 października 2021

W Olsztynie rozpoczęło się Europejskie Forum Banków Żywności

   Powrót       12 czerwca 2015       Zrównoważony rozwój   

Walka z marnowaniem żywności to zadanie dla całego społeczeństwa - podkreśliła w czwartek prezydent Europejskiej Federacji Banków Żywności Isabel Jonet. Tego dnia w Olsztynie rozpoczęło się trzydniowe Europejskie Forum Banków Żywności.

Międzynarodowa konferencja odbywa się pod hasłem "Żywność - dobro, które angażuje".

W Europie istnieją 264 banki żywności, które odbierają i dystrybuują produkty żywnościowe w 22 krajach. Każdego dnia 400 tys. ton żywności przekazywanych jest prawie 34 tysiącom organizacji pozarządowych.

Prawo do jedzenia dla wszystkich

Jonet podkreśliła, że bogata Europa właśnie w dobie kryzysu nie może sobie pozwolić na to, by rocznie marnowało się 90 mln ton jedzenia. 125 mln ludzi w Europie, czyli co piąty mieszkaniec starego kontynentu, narażony jest na ubóstwo i wykluczenie społeczne; 50 mln ludzi w Europie nie stać na jeden syty posiłek, a 8 procent z nich żyje poniżej granicy ubóstwa - mówiła Jonet.

Dodała, że nadrzędnym celem banków żywności jest zapobieganie marnowaniu jedzenia i przekazywanie go potrzebującym. Dodała, że misją banków żywności jest mobilizacja społeczeństwa, by nie ustawało w wysiłkach, aby podejmować takie właśnie działania.

W jej ocenie zapewnienie prawa do jedzenia jest zobowiązaniem dla każdego społeczeństwa, dlatego - jak podkreśliła - w Europie należy wzmacniać sieć banków żywności. - Żywienie ludzi jest pierwszym etapem włączenia ich w społeczne życie. W pracę w bankach żywności angażowane są osoby, które otrzymywały od nich wcześniej pomoc. Chodzi o to, by przywrócić i wzmacniać ich samoocenę i wartość. Integrujemy osoby, które są poza rynkiem pracy, niepełnosprawnych i ludzi z niskimi kwalifikacjami - dodała.

Polskie dzieci najbiedniejsze

Prof. Katarzyna Białobrzeska z Instytutu Nauk Społecznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie wskazała, że to właśnie polskie dzieci spośród wszystkich dzieci w Europie są najbardziej dotknięte ubóstwem i biedą. Jak dodała, to do nich powinna być bezwzględnie kierowana pomoc, bo skutki biedy w dzieciństwie wpływają na rozwój poznawczy, intelektualny i fizyczny człowieka.

Jak podał prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski, w Polsce żyje około 2,5 mln osób o dochodach poniżej minimum egzystencji - to tyle, co średnia populacja województwa w Polsce. Banki żywności, których jest w kraju 32, przekazują żywność 1,3 mln osobom.

Banki żywności wspierają firmy i sieci handlowe. Jak podał PAP Wojciech Sokół, menadżer do spraw odpowiedzialnego biznesu w Tesco, ta sieć handlowa jako pierwsza w Polsce podpisała strategiczną umowę o współpracy z bankami żywności o przekazywaniu nadwyżek produktów żywnościowych. - Dotychczas przekazaliśmy ponad 1 tys. ton żywności, głównie warzyw, owoców i pieczywa dla najbardziej potrzebujących. Pomoc przekazuje 75 sklepów naszej sieci w całej Polsce - dodał Sokół. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

W Polsce w każdej sekundzie do kosza trafia 150 kg żywności (03 grudnia 2020)Banki chętnie finansują projekty cyrkularne. Masz GOZowy pomysł? Wykorzystaj okazję (26 października 2020)Aplikacje informatyczne jako narzędzie walki z marnotrawieniem żywności (29 września 2020)Projekt rozporządzenia ws. wzoru sprawozdania o marnowanej żywności w konsultacjach (15 września 2020)Zapobieganie marnowaniu żywności zaczyna się we własnej kuchni (28 kwietnia 2020)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony