Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
05.08.2025 05 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Piece do pizzy winne smogu we Włoszech

   Powrót       23 grudnia 2015       Ryzyko środowiskowe   

Piece do pizzy i chleba opalane drewnem zanieczyszczają powietrze - stwierdziły władze miejscowości na południu Włoch, które nakazały piekarzom zainstalować w nich urządzenia redukujące emisję pyłów. Protestują zarówno piekarze, jak i mieszkańcy.

Wielki spór o piece dające najlepsze wypieki wybuchł w 6-tysięcznym miasteczku San Vitaliano koło Neapolu, w rejonie słynącym ze znakomitej, tradycyjnej pizzy.

Lecz, jak przypomina lokalna prasa, miejscowość ta cieszy się także ponurą sławą jako jedno z miejsc, gdzie tamtejsza mafia, kamorra przez lata nielegalnie zakopywała groźne toksyczne odpadki, na czym zarabiała krocie wygrywając przetargi na ich wywóz. Wybuchały tam groźne pożary, a cały ten teren, który nazwano Ziemią Ognia, został uznany za poważnie skażony i groźny dla zdrowia ludzi.

Według najnowszego raportu włoskiej Ligi Ochrony Środowiska w San Vitaliano przez 114 dni w tym roku, a więc dłużej niż w pogrążonym w smogu Mediolanie, przekroczone były normy dotyczące tzw. pyłów zawieszonych w powietrzu.

W miasteczku nie ma jednak ani fabryk, ani dużego ruchu ulicznego, a co za tym idzie - spalin.

Choć przyczyn tak wysokiego zanieczyszczenia powietrza nie ustalono jednoznacznie, władze miejscowości orzekły, że winowajcami są piece do chleba i pizzy opalane drewnem. Pod groźbą zamknięcia pizzerii i piekarni nakazały ich właścicielom zainstalowanie urządzeń ograniczających emisję szkodliwych substancji co najmniej o 80 procent. Wydane w tej sprawie rozporządzenie burmistrza ma obowiązywać do końca marca.

- Niemożliwe, żebyśmy byli przyczyną smogu. W Neapolu jest więcej pizzerii niż u nas, a poziom zanieczyszczenia powietrza jest niższy - mówią oburzeni są piekarze pizzy, czyli pizzaioli. Poparli ich mieszkańcy, którzy również są zdania, że burmistrz bardzo się myli. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Termomodernizacja zabytkowych budynków Politechniki Łódzkiej z dotacjami od NFOŚiGW (21 lutego 2025)Spływające resztki nawozów największym zagrożeniem dla Bałtyku. Pojawiają się nowe wyzwania (14 lutego 2025)Cel 55% redukcji emisji wymaga przyspieszenia. Ocena realizacji Europejskiego Zielonego Ładu (07 lutego 2025)GZM zbada zanieczyszczenia z transportu drogowego. Wyniki w maju br. (03 stycznia 2025)O 34,5% niższe stężenie PM 2,5 w Goczałkowicach-Zdroju. Jakość powietrza w uzdrowiskach w 2023 r. (27 grudnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony