Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
21.04.2024 21 kwietnia 2024

Pierwszy supermarket z przeterminowaną żywnością

   Powrót       03 marca 2016       Zrównoważony rozwój   
W Danii otwarto pierwszy supermarket z produktami przeterminowanymi bądź w jakimś stopniu wybrakowanymi, które nie miałyby szans, by ktoś je kupił w normalnym sklepie.

Supermarket pod szyldem WeFood otwarto w zeszłym tygodniu w Kopenhadze. I nic dziwnego, że cieszy się dużym zainteresowaniem – produkty tu sprzedawane są bowiem tańsze o 30, a nawet 50 proc. niż w normalnych sklepach. Można tu nabyć pieczywo, owoce i warzywa, nabiał, mięso, mrożonki czy żywność suszoną. Produkty są albo lekko przeterminowane, albo mają uszkodzone opakowania, albo są zbyt brzydkie by zostać wystawione na sprzedaż w typowym supermarkecie.

Oferta sklepu skierowana jest nie tylko do osób mniej zamożnych, ale także do tych, które są świadome, jak wiele żywności na świecie się marnuje i chcą temu przeciwdziałać.

WeFood to inicjatywa banku żywności i charytatywnej organizacji pozarządowej DanChurch Aid. Na zasadzie crowdfundingu zgromadziły one na swój projekt 150 tys. dolarów. Musiały też przezwyciężyć liczne przeszkody prawne. Partnerami WeFood zostały lokalne supermarkety, producenci mięsa i importerzy. W akcję włączył się także producent batoników sprzedawanych w sklepach ze "zdrową żywnością", który na otwarcie sklepu podarował ich 10 tys. sztuk. Sklep jest prowadzony przez wolontariuszy, a zyski ze sprzedaży zostaną przeznaczone na wspieranie działalności DanChurch Aid w takich krajach, jak Sudan czy Bangladesz.

W Danii do kosza trafia blisko 700 tys. ton żywności rocznie, choć w ciągu pięciu ostatnich lat udało jej się zmniejszyć to zjawisko o 25 proc.. Na świecie wyrzuca się około 1,3 mld ton (dane ONZ), przy czym aż 80 proc. w krajach bogatych.

Ewa Szekalska: Dziennikarz

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Posłowie chcą zaostrzenia przepisów UE aby ograniczyć marnowanie tekstyliów i żywności (14 marca 2024)Suwerenność żywnościowa wyzwaniem dla lokalnych władz. Apel do samorządów (05 marca 2024)W Polsce mniej niż połowa odpadów jest segregowana prawidłowo. Raport ISP (29 lutego 2024)Presja połowowa rośnie (20 grudnia 2023)4,8 mln ton i zadanie dla wszystkich. Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności? (02 listopada 2023)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony