Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
04.08.2025 04 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Pierwszy supermarket z przeterminowaną żywnością

   Powrót       03 marca 2016       Zrównoważony rozwój   
W Danii otwarto pierwszy supermarket z produktami przeterminowanymi bądź w jakimś stopniu wybrakowanymi, które nie miałyby szans, by ktoś je kupił w normalnym sklepie.

Supermarket pod szyldem WeFood otwarto w zeszłym tygodniu w Kopenhadze. I nic dziwnego, że cieszy się dużym zainteresowaniem – produkty tu sprzedawane są bowiem tańsze o 30, a nawet 50 proc. niż w normalnych sklepach. Można tu nabyć pieczywo, owoce i warzywa, nabiał, mięso, mrożonki czy żywność suszoną. Produkty są albo lekko przeterminowane, albo mają uszkodzone opakowania, albo są zbyt brzydkie by zostać wystawione na sprzedaż w typowym supermarkecie.

Oferta sklepu skierowana jest nie tylko do osób mniej zamożnych, ale także do tych, które są świadome, jak wiele żywności na świecie się marnuje i chcą temu przeciwdziałać.

WeFood to inicjatywa banku żywności i charytatywnej organizacji pozarządowej DanChurch Aid. Na zasadzie crowdfundingu zgromadziły one na swój projekt 150 tys. dolarów. Musiały też przezwyciężyć liczne przeszkody prawne. Partnerami WeFood zostały lokalne supermarkety, producenci mięsa i importerzy. W akcję włączył się także producent batoników sprzedawanych w sklepach ze "zdrową żywnością", który na otwarcie sklepu podarował ich 10 tys. sztuk. Sklep jest prowadzony przez wolontariuszy, a zyski ze sprzedaży zostaną przeznaczone na wspieranie działalności DanChurch Aid w takich krajach, jak Sudan czy Bangladesz.

W Danii do kosza trafia blisko 700 tys. ton żywności rocznie, choć w ciągu pięciu ostatnich lat udało jej się zmniejszyć to zjawisko o 25 proc.. Na świecie wyrzuca się około 1,3 mld ton (dane ONZ), przy czym aż 80 proc. w krajach bogatych.

Ewa Szekalska: Dziennikarz

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Naprawa i ponowne użycie z pierwszeństwem przed recyklingiem. Raport o GOZ (29 stycznia 2025)Definicja „marnowania żywności” powinna być zgodna z ideą GOZ (28 listopada 2024)Czy można odzyskać zmarnowaną żywność? REFOOD odpowiada: TAK! (08 listopada 2024)Nowe instrumenty w walce z marnowaniem żywności. Jest projekt zmiany ustawy (04 października 2024)Marnujemy za dużo żywności. Mamy narzędzia, by temu zapobiec (16 lipca 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony