Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
29.06.2022 29 czerwca 2022

W Polsce marnuje się 9 milionów ton żywności

   Powrót       08 czerwca 2015       Zrównoważony rozwój   

Zjednoczona Prawica złożyła w piątek w Sejmie projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Posłowie chcą zobowiązać hipermarkety do oddawania marnowanej żywności na cele charytatywne. Sklepy nie stosujące się do przepisów byłyby karane grzywną.

Rzecznik ZP Patryk Jaki na konferencji prasowej w Sejmie mówił, że w Polsce marnuje się prawie 9 mln ton żywności rocznie. - To nas klasyfikuje w czołówce UE - podkreślił. Tymczasem według niego prawie 3 mln Polaków żyje na granicy ubóstwa, a 126 tys. dzieci w klasach od I do IV szkoły podstawowej wciąż nie dojada.

Jaki powołując się na dane Eurostatu przekonywał, że o ile w większości krajów unijnych najwięcej żywności marnuje się w gospodarstwach domowych, o tyle w Polsce odpowiada za to przede wszystkim branża spożywcza.

Poseł dodał też, że dzisiaj nic nie stoi na przeszkodzie, by sklepy oddawały marnowaną żywność, bo od 2013 r. nie jest to objęte podatkiem VAT - co więcej - działa Bank Żywności, który ma gotową infrastrukturę. - Ale okazuje się, że od czasu zniesienia VAT, tylko dwa markety podpisały umowę z Bankiem Żywności. Reszta woli to jedzenie wyrzucać - podkreślił poseł.

Zgodnie z projektem ustawy marnowana żywność to produkty spożywcze odrzucone poza łańcuch rolno-spożywczy ze względów gospodarczych, estetycznych lub z powodu zbliżającej się daty utraty ważności, które nadal nadają się do spożycia.

Jak czytamy w projekcie, sklepy liczące powyżej 250 metrów kwadratowych byłyby zobowiązane "nieodpłatnie przekazywać marnowaną żywność organizacjom pożytku publicznego, z przeznaczeniem na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez te organizacje". Według projektu, ci którzy by tego nie zrobili, podlegaliby karze grzywny. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Świąteczne (i nie tylko!) spotkania bez marnowania (22 grudnia 2021)NIK: wciąż za dużo żywności trafia do śmieci (21 grudnia 2021)Kalifornijczycy nie będą mogli wyrzucać resztek po jedzeniu do tradycyjnego śmietnika (10 grudnia 2021)Ślad środowiskowy i rola opakowań „szytych na miarę” w ograniczaniu strat żywności (06 grudnia 2021)Marnowanie żywności powoduje 3,3 mld ton emisji CO2 rocznie. Polskie statystyki do pilnej poprawy (01 grudnia 2021)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony