Korzystając z naszej strony internetowej, wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies. Więcej informacjiClose
Praktykant w redakcji Cogiterra sp. z o.o.
Kompleksowe doradztwo, audyty i badania środowiskowe firmy EkoMeritum Sp. z o.o.

Produkcja mięsa gorsza dla klimatu niż transport

a+a-    Powrót       29 grudnia 2014       Zrównoważony rozwój   

Globalna produkcja mięsa generuje więcej CO2 niż transport samochodowy, lotniczy, kolejowy i wodny razem wzięte – ukazuje raport brytyjskiego instytutu Chatham House. Nie ogranicza się jej jednak z obawy przed gwałtownym sprzeciwem konsumentów.

Przeciwdziałanie katastrofalnym zmianom klimatu jest uzależnione od zmniejszenia spożycia mięsa i nabiału, tymczasem w tej materii świat robi bardzo niewiele – mówi Rob Bailey, główny autor raportu. W kontekście globalnego ocieplenia przywykło się podejmować działania związane z nadmiernym wylesianiem czy transportem, lecz w sektorze produkcji mięsnej istnieje wielka luka. Głęboka niechęć do zmian wynika zdaniem eksperta z tego, że za bardzo przywykliśmy do wolności i do myślenia, że nie jest rolą rządów ani organizacji społecznych ingerowanie w życie prywatne ludzi, w tym mówienie im, co mają jeść.

Ostatni przełomowy raport przygotowany przez Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu (w skrócie IPCC) wykazał, że zmiana sposobu odżywiania może „znacząco obniżyć” emisje, ale nie istnieje na razie plan ONZ, który dawałby konkretne rozwiązania.

Do ograniczenia spożycia mięsa wzywał już w przeszłości m.in. Nicholas Stern, wpływowy ekonomista z London School of Economics, pojawiały się też głosy naukowców sugerujące wprowadzenie podatku od mięsa, jednak tego typu deklaracje były dotychczas tyleż rzadkie, co niepopularne.

15 proc. gazów cieplarnianych pochodzi od zwierząt hodowlanych

Raport Chatham House opiera się na najnowszych badaniach naukowych, które ukazują, jakie skutki dla klimatu może mieć gwałtowny wzrost popytu na mięso w Chinach i innych krajach na świecie. Gazy powstające wskutek procesów trawiennych zwierząt hodowlanych – zwłaszcza bydła i owiec - stanowią obecnie prawie 15 proc. światowej emisji gazów cieplarnianych. Z kolei produkcja wołowiny i nabiału to aż 65 proc. wszystkich emisji pochodzących od zwierząt hodowlanych.

Apetyt na mięso rośnie w miarę zwiększania się liczby ludności na świecie - ludności, którą w coraz większym stopniu stać na zakup mięsa. Szacuje się, że spożycie mięsa może wzrosnąć o 75 proc. do roku 2050, a nabiału – o 65 proc. Dla porównania apetyt na zboże zwiększyć się może o 40 proc. Do roku 2020 w samych Chinach roczna konsumpcja mięsa i mleka ma szansę wzrosnąć o 20 mln ton.

Konieczna edukacja i zmiana postaw żywieniowych

Badanie konsumenckie zawarte w raporcie, obejmujące 12 krajów, w tym USA, Chiny, Indie, Brazylię i kraje UE, wykazało związek pomiędzy świadomością zmian klimatycznych i ich skutków a gotowością do zmiany postaw. Przekonanie, że działalność człowieka przyczynia się do zmian klimatycznych było znacznie wyższe w Chinach, Indiach i Brazylii niż w USA, Wielkiej Brytanii czy Japonii. Co ciekawe, największy prognozowany wzrost spożycia mięsa dotyczy tych krajów, których mieszkańcy deklarują chęć zmiany zachowań żywieniowych.

Zdaniem Brigitte Alarcon z WWF pierwszym krokiem do redukcji emisji gazów cieplarnianych pochodzących z produkcji żywności powinny być działania rządów polegające na edukowaniu społeczeństw. Zmiany nawyków żywieniowych są konieczne, jeśli globalne ocieplenie ma nie przekroczyć 2 st.C.

(Na podstawie: The Guardian)

Ewa Szekalska: Dziennikarz

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Pierwszy kredyt odpowiedzialny społecznie dla polskiej energetyki – na 2 mld zł (18 września 2019)Rząd ma nową strategię dla regionów (18 września 2019)Nowa edycja Funduszy norweskich i EOG w Polsce (13 września 2019)Resort gospodarki morskiej w krajowej Sieci "Partnerstwo: Środowisko dla Rozwoju" (11 września 2019)Jak wdrażać GOZ? Rusza ogólnopolski cykl warsztatów i spotkań m.in. dla firm (04 września 2019)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony