Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
17.05.2022 17 maja 2022

Recykling i niski ślad węglowy kartonów do płynnej żywności

Kartony do płynnej żywności to optymalne opakowania dla wymagających produktów, mają też niski ślad węglowy. Jak prawidłowo zbierać zużyte kartony po mleku i sokach? Jakie moce przerobowe będzie miał nowy zakład recyklingu w Ostrołęce? Wyjaśnia Łukasz Sosnowski z Fundacji ProKarton.

   Powrót       26 stycznia 2022       Odpady       Artykuł promocyjny   
Łukasz Sosnowski
Prezes Fundacji ProKarton

Zdarza się, że konsumenci mają wątpliwości czy kartony po mleku lub po sokach są poddawane recyklingowi. Jak jest w rzeczywistości?

Łukasz Sosnowski (ŁS): Kartony do płynnej żywności są poddawane recyklingowi zarówno w Polsce, jak i w całej Europie. Najpierw, w prostym procesie fizyczno-mechanicznym, oddziela się od siebie poszczególne warstwy opakowania. W ten sposób odzyskujmy celulozę, która stanowi ok. 75 proc. opakowania. Jest to celuloza popierwotna, czyli surowiec wtórny wysokiej jakości, o długich włóknach, chętnie stosowany do wytwarzania opakowań i innych produktów z papieru, takich jak tektura falista lub ręczniki papierowe.

Jakie argumenty przemawiają za stosowaniem kartonów do płynnej żywności? Czy mają jakieś inne właściwości niż np. opakowania plastikowe, w które także pakuje się mleko i napoje?

ŁS: Kartony są doskonałymi opakowaniami do wymagającej żywności płynnej. Dzięki wielowarstwowej budowie umożliwiają przechowywanie wrażliwej żywności, takiej jak mleko, napoje roślinne czy soki, bez konieczności stosowania konserwantów. Produkty te w pełni zachowują swoje wartości odżywcze i smakowe. Co ważne, w przypadku opakowań aseptycznych, zapakowane w nie produkty spożywcze mogą być przechowywane poza lodówką nawet przez kilka miesięcy. A pamiętajmy, że do chłodzenia zużywa się znaczne ilości energii.

Istotny jest również fakt, że kartony do płynnej żywności są w około 3/4 wykonane z surowca naturalnego i w pełni odnawialnego. Włókna celulozowe pochodzą z drewna pozyskanego z lasów objętych certyfikacją Forest Stewardship Council - FSC® lub z innych certyfikowanych źródeł. Gwarantuje to, że każde ścięte drzewo zostaje zastąpione nowymi nasadzeniami. Dzięki temu źródła pozyskiwania tego surowca są praktycznie niewyczerpane.

Coraz częściej słyszymy o ocenie produktów z punktu widzenia ich śladu węglowego. Jak ten temat wygląda w przypadku kartonów do płynnej żywności?

ŁS: Jeśli chcemy poprawnie ocenić ślad węglowy musimy wziąć pod uwagę cały cykl życia danego produktu i jego opakowania. Zaczynamy więc od projektowania, przez produkcję, dystrybucję i handel, aż po konsumpcję, selektywną zbiórkę odpadów i ich recykling. Dostępne na rynku badania(1) pokazują, że kartony do mleka i soków mają niższy ślad węglowy od jednorazowych butelek szklanych oraz od butelek PET. Wynika to z szeregu ich cech, takich jak prostopadłościenny kształt i niewielka waga - w karton o wadze 28-32 gramów można zapakować 1 litr produktu. Są też wygodne do paletyzowania, a ich zwarta forma pozwala na minimalne zużycie przestrzeni transportowej i magazynowej. Nie ma również ryzyka, że zostaną stłuczone w transporcie czy magazynie. Dodatkowo – o czym już wspomniałem – większość zapakowanych w kartony produktów można przed otwarciem przechowywać bez konieczności chłodzenia, co zmniejsza zużycie energii. Wszystko to przekłada się na ich niski ślad węglowy.

Wróćmy jeszcze do tematu odpadów. Jak ocenia Pan skuteczność selektywnej zbiórki kartonów? Co należy zrobić, żeby poziomy zbierania w Polsce wzrastały?

ŁS: Skuteczna selektywna zbiórka zależy w dużym stopniu od działań nas wszystkich jako konsumentów. Kartony po mleku lub po sokach powinniśmy wyrzucać do żółtego pojemnika na odpady, czyli razem z tworzywami sztucznymi i metalami. Zeszłoroczne badanie społeczne zrealizowane dla Fundacji ProKarton pokazało, że już 77 proc. Polaków segreguje odpady opakowaniowe, a ponad połowa z nas zna zasady prawidłowego postępowania z kartonami po płynnej żywności.                       

Bardzo ważne są także prawidłowe i łatwo dostępne informacje dla mieszkańców nt. segregowania odpadów. W ostatnich latach zauważamy dużą zmianę w tym zakresie. Coraz rzadziej zdarzają się błędy, a ulotki dostarczane przez lokalnych włodarzy prawidłowo nakazują wyrzucać kartony po mleku i po sokach do żółtego kontenera oraz zakazują ich wyrzucania do pojemnika niebieskiego, przeznaczonego na papier. Mam nadzieję, że dzięki temu coraz więcej konsumentów będzie segregować odpady we właściwy sposób.

Selektywna zbiórka to dopiero pierwszy etap prawidłowego postępowania z odpadami. Konieczne są także instalacje do ich recyklingu. W Ostrołęce ma powstać duży zakład do przerabiania kartonów do płynnej żywności. Czy mógłby Pan przedstawić szczegóły tego przedsięwzięcia? Na czym polegała będzie technologia odzysku? Czy będzie innowacyjna i jakie wolumeny będą przetwarzane?

ŁS: Planowana inwestycja w Ostrołęce to rzeczywiście przełomowy moment, jeżeli chodzi o recykling kartonów po płynnej żywności. Pozwoli ona na zwiększenie mocy przerobowych w naszym kraju z obecnych około 26 000 ton do 75 000 ton rocznie. Projekt zakłada stworzenie zarówno linii do recyklingu celulozy, jak i instalacji do recykling polimerów oraz aluminium. Dzięki temu wszystkie komponenty, z których zbudowane są kartoniki, będą w Polsce przerabiane na surowce wtórne i wykorzystywane do produkcji.

Trwają prace legislacyjne dotyczące wprowadzenie nowego modelu Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta (ROP). System ten na pewno znacząco zmieni architekturę gospodarki odpadami w Polsce. Jakie jest stanowisko Fundacji w tej sprawie?                    

ŁS: W Polsce potrzebne są solidne ramy prawne, które pozwolą na zwiększanie poziomu selektywnej zbiórki i recyklingu odpadów komunalnych. Rozszerzona odpowiedzialność producenta nakłada na przedsiębiorców wprowadzających na rynek produkty w opakowaniach obowiązek sfinansowania i zorganizowania systemu zbiórki i zagospodarowania odpadów opakowaniowych powstałych po zużyciu produktów. To także system, który ma spowodować, że w przemyśle wykorzystywane będą opakowania minimalizujące oddziaływanie na środowisko oraz zbierane i poddawane recyklingowi.

Naszym zdaniem system ROP powinien być tak skonstruowany, aby środki pieniężne, wpłacane przez producentów, kierowane były na zagospodarowanie tych opakowań, w których wprowadzają na rynek swoje produkty. To bez wątpienia sprawi, że na rynku wykorzystywane będą opakowania recyklingowalne, a poziom ich recyklingu będzie stale wzrastał. Producenci kartonów do płynnej żywności na początku 2021 r. zobowiązali się do osiągnięcia w 2030 r. w Europie poziomu recyklingu na poziomie 70 proc. Stoimy na stanowisku, że w polskich przepisach również konieczne jest ustanowienie celu recyklingowego dla tego typu opakowań. Z pewnością zachęci to gminy do zwiększania selektywnego zbierania odpadów przez mieszkańców, a także do większego wysortowywania kartonów w sortowniach.

ProKartonArtykuł powstał we współpracy z Fundacją ProKarton

Przypisy

1/ Plik dostępny jest tutaj:
https://www.beveragecarton.eu/wp-content/uploads/2021/03/20-011-Circular-Analytics_ACE-Full-report_2021-03-11.pdf

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

KE zatwierdza inicjatywę „Świat bez rzeźni” (12 maja 2022)Statystyczny Polak wytworzył 364 kg odpadów w rok. 11 maja przypada Dzień bez Śmiecenia (11 maja 2022)Wspólny raport europejskich naczelnych organów kontroli na temat odpadów z tworzyw sztucznych (10 maja 2022)Naukowcy proponują limity produkcji plastiku (02 maja 2022)Sposób na recykling odpadów chemicznych? Przerabiać je na leki (28 kwietnia 2022)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony