Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
24.10.2021 24 października 2021

Rośnie produkcja żywności ekologicznej na świecie

   Powrót       30 marca 2015       Zrównoważony rozwój   

Wartość produkcji ekologicznej na świecie szacowana jest na 55 mld euro (2013 r.). Liderem są Stany Zjednoczone, które wytwarzają 43 proc. ekologicznej żywności. W Polsce rynek żywności ekologicznej jest wart ok. 600 mln zł.

Według lutowego raportu Reaserch Institute of Organic Agriculture, na który powołuje się Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, w 2013 roku globalna wartość produkcji ekologicznej osiągnęła 55 mld euro, a w Stanach Zjednoczonych - 24,3 mld euro. Kolejne pozycje zajmują Niemcy z produkcją ekologiczną 7,6 mld euro, Francja - 4,4 mld euro oraz Chiny 2,4 mld euro.

Wartość rynku produktów ekologicznych w UE osiągnęła w 2013 r. ponad 22,2 mld euro (40-proc. udział), co oznacza 6-proc. przyrost wobec 2012 roku.

W 2013 roku było na świecie około 2 mln producentów ekologicznych, w tym w Indiach - 650 tys., w Ugandzie - 189,6 tys., w Meksyku - 169,7 tys.

Pod koniec 2013 r. areał przeznaczony pod tę produkcję bez nawozów sztucznych i innych środków chemicznych był na poziomie 43,1 mln ha. Najwięcej upraw znajdowało się w Australii: 17,2 mln ha (głównie pod wypas), w Argentynie - 3,2 mln ha oraz w USA - 2,2 mln ha.

W UE znajduje się około 1/3 globalnego ekologicznego areału, tj. 11,5 mln ha, w tym najwięcej w Hiszpanii - 1,6 mln ha, we Włoszech - 1,3 mln ha, Francji oraz Niemczech - po 1,1 mln ha. W Polsce uprawy ekologiczne zajmują 650 tys. ha, co stanowi 2,2 proc. areału gruntów rolnych.

W UE najwięcej areału pod uprawy ekologiczne jest w Austrii - 19,5 proc. oraz w Szwecji - 16,3 proc.

Warto zauważyć, że jednocześnie rośnie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych. W 2014 r. w stosunku do 2013.r wzrosła o 3,6 proc. (o 6,3 mln ha) do 181,5 mln ha. Najwięcej takich upraw znajduje się w Stanach Zjednoczonych (ok. 73 mln ha). Ponadto uprawy GMO zajmują duże powierzchnie w Argentynie (ponad 24 mln ha) i w Hiszpanii. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Ministerstwo Klimatu i Środowiska: spekulacje na temat ASF nieuprawnione (19 października 2021)Konsultacje projektu planu strategicznego dla rolnictwa zakończone (17 września 2021)Ekspert z UW: w perspektywie zmian klimatu dbajmy o renaturyzację krajobrazu, odtwarzanie lasów i zasoby wody (06 września 2021)Plan strategiczny dla rolnictwa. Trwają konsultacje (03 września 2021)Europejski Zielony Ład: Działania w celu pobudzenia produkcji ekologicznej (26 marca 2021)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony