Wartość produkcji ekologicznej na świecie szacowana jest na 55 mld euro (2013 r.). Liderem są Stany Zjednoczone, które wytwarzają 43 proc. ekologicznej żywności. W Polsce rynek żywności ekologicznej jest wart ok. 600 mln zł.
Według lutowego raportu Reaserch Institute of Organic Agriculture, na który powołuje się Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, w 2013 roku globalna wartość produkcji ekologicznej osiągnęła 55 mld euro, a w Stanach Zjednoczonych - 24,3 mld euro. Kolejne pozycje zajmują Niemcy z produkcją ekologiczną 7,6 mld euro, Francja - 4,4 mld euro oraz Chiny 2,4 mld euro.
Wartość rynku produktów ekologicznych w UE osiągnęła w 2013 r. ponad 22,2 mld euro (40-proc. udział), co oznacza 6-proc. przyrost wobec 2012 roku.
W 2013 roku było na świecie około 2 mln producentów ekologicznych, w tym w Indiach - 650 tys., w Ugandzie - 189,6 tys., w Meksyku - 169,7 tys.
Pod koniec 2013 r. areał przeznaczony pod tę produkcję bez nawozów sztucznych i innych środków chemicznych był na poziomie 43,1 mln ha. Najwięcej upraw znajdowało się w Australii: 17,2 mln ha (głównie pod wypas), w Argentynie - 3,2 mln ha oraz w USA - 2,2 mln ha.
W UE znajduje się około 1/3 globalnego ekologicznego areału, tj. 11,5 mln ha, w tym najwięcej w Hiszpanii - 1,6 mln ha, we Włoszech - 1,3 mln ha, Francji oraz Niemczech - po 1,1 mln ha. W Polsce uprawy ekologiczne zajmują 650 tys. ha, co stanowi 2,2 proc. areału gruntów rolnych.
W UE najwięcej areału pod uprawy ekologiczne jest w Austrii - 19,5 proc. oraz w Szwecji - 16,3 proc.
Warto zauważyć, że jednocześnie rośnie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych. W 2014 r. w stosunku do 2013.r wzrosła o 3,6 proc. (o 6,3 mln ha) do 181,5 mln ha. Najwięcej takich upraw znajduje się w Stanach Zjednoczonych (ok. 73 mln ha). Ponadto uprawy GMO zajmują duże powierzchnie w Argentynie (ponad 24 mln ha) i w Hiszpanii. (PAP)