Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
04.08.2025 04 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Rynek produktów ekologicznych w UE to ponad 23 mld euro

   Powrót       26 kwietnia 2016       Zrównoważony rozwój   

Coraz więcej unijnych obywateli docenia żywność ekologiczną, co wyraża się w rosnących zakupach takich produktów. W 2014 r. rynek sprzedaży produktów ekologicznych w UE wzrósł o 7,4 proc. i osiągnął około 23,9 mld euro. W Polsce oszacowano go na 700 mln zł.

Przyrost dotyczył największych rynków: niemieckiego do 7,91 mld euro; francuskiego do 4,83 mld euro; brytyjskiego - do 2,31 mld euro oraz włoskiego do 2,14 mld euro - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa. W ocenie ekspertów zajmujących się handlem eko-żywnością, w 2017 r. wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce może przekroczyć 1 mld zł.

W Europie w 2014 roku obszar przeznaczony pod uprawy ekologiczne obejmował 11,6 mln ha (przyrost o 6 proc.), co stanowiło 2,4 proc. gruntów rolnych, natomiast w UE uprawy ekologiczne zajmowały 10,3 mln ha, tj. 5,7 proc. gruntów rolnych. Na Europę przypadało 27,6 proc. globalnych ekologicznych gruntów rolnych (największą powierzchnię eko-upraw mają Stany Zjednoczone)

Największy obszar pod uprawy ekologiczne (w 2014 r.) był w Hiszpanii - 1,7 mln ha - 15 proc. gruntów rolnych, we Włoszech (1,3 mln ha - 12 proc. gruntów rolnych), Francji (1,1 mln ha - 10 proc. gruntów rolnych), Niemczech (1 mln ha - 9 proc. gruntów rolnych), w Polsce (658 mln ha - 6 proc. gruntów rolnych).

W Europie stale rośnie areał upraw ekologicznych, w 2014 roku wzrósł o 260 tys. ha, tj. o 2 proc. Największe przyrosty miały miejsce w: Rosji - o ponad 100 tys. ha, tj. o 70 proc., Hiszpanii (o 100 tys. ha), Włoszech (o 70 tys. ha). Powierzchnie upraw ekologicznych znacząco też zwiększyła Bułgaria (o 32 proc.) oraz Chorwacja (o 23 proc.).(PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Bezpieczeństwo żywnościowe na ołtarzu geopolityki? Rolnictwo a umowa UE – Mercosur (16 grudnia 2024)GUS: wartość zielonych zamówień publicznych w 2023 r. spadła o niemal jedną trzecią (03 grudnia 2024)ESG mają we krwi (24 października 2024)Projekty close-to-market w Programie LIFE, czyli biznes na rzecz klimatu i środowiska (07 października 2024)W latach 2019-2022 powierzchnia upraw ekologicznych wzrosła o 9,3%. Za mało? Raport NIK (26 września 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony