Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
13.08.2025 13 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Światowy Dzień Środowiska

Tematem tegorocznych obchodów Dnia jest racjonalna gospodarka zasobami Ziemi oraz zrównoważona konsumpcja i produkcja, zgodnie z hasłem: “Siedem miliardów marzeń. Jedna Planeta. Konsumuj rozważnie".

   Powrót       05 czerwca 2015       Zrównoważony rozwój   

Główne obchody Dnia w tym roku zorganizowane zostaną w ramach Światowej Wystawy Expo 2015 w Mediolanie, odbywającej się od 1 maja do 31 października. 20 milionów osób odwiedzi stoiska 140 krajów oraz kilkudziesięciu międzynarodowych organizacji.

Dzień został w ten sposób wyróżniony przez organizatorów światowej wystawy, jako bezpośrednio korespondujeący z jej tematem przewodnim “Nakarmić Planetę – Energia dla Życia”. Tematyka EXPO będzie się koncentrowała na pomysłach, technologiach i rozwiązaniach praktycznych, służących produkcji zdrowej, bezpiecznej żywności, w ilościach zaspokajających potrzeby, przy równoczesnym zachowaniu zasady równowagi w eksploatowaniu zasobów Ziemi. W ten sposób wystawa światowa wpisuje się dyskusję na temat kształtu przyszłej agendy rozwojowej, której oficjalna inauguracja nastąpi podczas obrad Zgomadzenia Ogólnego NZ we wrześniu, a także nowego porozumienia klimatycznego, które podpisane ma zostać w grudniu 2015 r.

Niezrównoważona konsumpcja

W przesłaniu z okazji inauguracji obchodów Dnia, dyrektor wykonawczy Programu Środowiskowego Narodów Zjenoczonych (UNEP), Achim Steiner powiedział: - Chociaż to wysoko rozwinięte kraje uprzemysłowione zużywają wiekszość światowych zasobów, model niewrównoważonej konsumpcji zaczyna dominować na całym świecie, a proces ten będzie postępował, zważywszy spodziewany wzrost klasy średniej o 3 miliardy ludzi do roku 2030. (…) Współczesna produkcja żywności to jeden z najbardziej oczywistych przykładów niezrównoważonej konsumpcji. Marnuje się jej rocznie na świecie 1,3 miliarda ton, podczas gdy prawie miliard ludzi jest permanentnie niedożywionych. To jeden z problemów, do których odnoszą się prowadzone od lat przez UNEP i Program Żywnościowy Narodów Zjednoczonych kampanie społeczne przeciwko marnotrawieniu żywności. Zagadnienie to stanowiło będzie także jeden z głównych punktów zainteresowania EXPO 2015.

Światowy Dzień Środowiska stwarza doskonałą okazję do dyskusji nad kształtowaniem kultury konsumpcyjnej jako niezbędnej dla funkcjonowania społeczeństwa zrównoważonego, zapewniejącego każdemu warunki dostatniego życia, a jednocześnie planecie - możliwość regenerowania swoich zasobów.

Cztery dekady obchodów

Światowy Dzień Ochrony Środowiska (World Environment Day) obchodzony jest już od 43 lat. Organizacja Narodów Zjednoczonych ustanowiła ten dzień w 1972 roku, aby zwrócić uwagę opinii publicznej oraz rządzących na bardzo wysoki stopień degradacji środowiska i uświadomić ludziom, że nie są jedynym gatunkiem na Ziemi. W ten sposób co roku 5. czerwca przypomina nam wszystkim o wielkim znaczeniu przyrody i odpowiedzialności człowieka za jej stan.

Sekretarz Generalny ONZ, U Thant, 26. maja 1969 roku wydał raport, w którym zwrócił szczególną uwagę na wpływ wszystkich działań człowieka na pogarszanie się stanu przyrody, a co za tym idzie samemu sobie.

5. czerwca 1972 roku, podczas Ogólnego Zgromadzenia ONZ, odbyła się w Sztokholmie pierwsza światowa konferencja na temat stanu środowiska, pod hasłem: „Tylko jedna Ziemia". Wskazano wówczas na istotę współpracy międzynarodowej ze względu na transgraniczny charakter wielu procesów degradacji środowiska naturalnego.

(Źródło: UNESCO)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Finansowanie, technologia i wola polityczna sprzyjają walce o klimat. Dołączają do niej także konsumenci (13 lutego 2025)Mokradła dla naszej wspólnej przyszłości. Światowy Dzień Mokradeł 2025 (31 stycznia 2025)Jeść mniej mięsa. Argumenty środowiskowe i zdrowotne (22 stycznia 2025)Ważny krok ku rozpowszechnieniu biopaliw (19 grudnia 2024)Jak postępować z odpadami spożywczymi w gastronomii – z korzyścią dla środowiska i Twojego portfela? (19 grudnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony