Marnowanie żywności i wody to aktualne problemy cywilizacyjne: w skali mikro i makro. Celem pilotażowego programu w duńskim browarze będzie redukcja zużycia wody o połowę.
Pilotażowy projekt w browarze Frederica(1) zakłada redukcję zużycia wody z obecnego 2,9 hl wody na 1 hl piwa do 1,4 hl wody na 1 hl piwa. Stacja recyklingu wody zostanie uruchomiona w ramach testów produkcyjnych pod koniec 2020 r., a jej pełne funkcjonowanie przewidziane jest na 2021 r.
Stacja recyklingu wody
Stacja recyklingu wody to projekt partnerski, zainicjowany w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego DRIP (duńskie partnerstwo na rzecz zasobooszczędnej i wodooszczędnej produkcji żywności przemysłowej - Resource and water efficient Industrial food Production). W projekt zaangażowane są nie tylko uniwersytety i dostawcy technologii, ale także duńska administracja ds. weterynarii, ochrony środowiska i żywności. W stacji woda stosowana w procesach produkcyjnych będzie oczyszczona do standardu wody pitnej, zawracana i ponownie stosowana w procesach produkcyjnych, tj. mycie, ogrzewanie, chłodzenie.
Produkcja biogazu
Szacuje się, że stacja uzdatniania wody przyczyni się także do zmniejszenia zużycia energii o 10 proc. poprzez własną produkcję biogazu i recyrkulację gorącej wody. Jak ma wyglądać proces? - Zakład recyklingu wody będzie w ramach wstępnej obróbki wytwarzał biogaz w etapie beztlenowym. W celu usunięcia związków organicznych ze ścieków procesowych w pierwszym etapie wykorzystuje się bakterie, które przekształcają głównie cukry w metan. Wytworzony biogaz zostanie wykorzystany w browarze do zastąpienia gazu ziemnego jako paliwa. Ten proces usuwa 80-85 proc. wszystkich substancji organicznych. Po etapie beztlenowym pozostały materiał organiczny będzie usuwany w połączonym procesie tlenowym z membraną ultrafiltracyjną. Następnie druga membrana odwróconej osmozy usunie całą sól z wody, zanim zostanie ona ostatecznie zdezynfekowana jeszcze raz - poinformowało biuro prasowe firmy Carlsberg w komunikacie przesłanym redakcji Teraz Środowisko.
Katarzyna ZamorowskaDyrektor ds. komunikacji