Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
28.03.2024 28 marca 2024

Browar, który chce zredukować zużycie wody o połowę

   Powrót       01 października 2019       Woda   

Marnowanie żywności i wody to aktualne problemy cywilizacyjne: w skali mikro i makro. Celem pilotażowego programu w duńskim browarze będzie redukcja zużycia wody o połowę.

Pilotażowy projekt w browarze Frederica(1) zakłada redukcję zużycia wody z obecnego 2,9 hl  wody na 1 hl piwa do 1,4 hl wody na 1 hl piwa.  Stacja recyklingu wody zostanie uruchomiona w ramach  testów produkcyjnych pod koniec 2020 r., a jej pełne funkcjonowanie przewidziane jest na 2021 r.

Stacja recyklingu wody

Stacja recyklingu wody to projekt partnerski, zainicjowany w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego DRIP (duńskie partnerstwo na rzecz zasobooszczędnej i wodooszczędnej produkcji żywności przemysłowej - Resource and water efficient Industrial food Production). W projekt zaangażowane są nie tylko uniwersytety i dostawcy technologii, ale także duńska administracja ds. weterynarii, ochrony środowiska i żywności. W stacji woda stosowana w procesach produkcyjnych będzie oczyszczona do standardu wody pitnej, zawracana i ponownie stosowana w procesach produkcyjnych, tj. mycie, ogrzewanie, chłodzenie.

Produkcja biogazu

Szacuje się, że stacja uzdatniania wody przyczyni się także do zmniejszenia zużycia energii o 10 proc. poprzez własną produkcję biogazu i recyrkulację gorącej wody. Jak ma wyglądać proces? - Zakład recyklingu wody będzie w ramach wstępnej obróbki wytwarzał biogaz w etapie beztlenowym. W celu usunięcia związków organicznych ze ścieków procesowych w pierwszym etapie wykorzystuje się bakterie, które przekształcają głównie cukry w metan. Wytworzony biogaz zostanie wykorzystany w browarze do zastąpienia gazu ziemnego jako paliwa. Ten proces usuwa 80-85 proc. wszystkich substancji organicznych. Po etapie beztlenowym pozostały materiał organiczny będzie usuwany w połączonym procesie tlenowym z membraną ultrafiltracyjną. Następnie druga membrana odwróconej osmozy usunie całą sól z wody, zanim zostanie ona ostatecznie zdezynfekowana jeszcze raz - poinformowało biuro prasowe firmy Carlsberg w komunikacie przesłanym redakcji Teraz Środowisko.

Katarzyna Zamorowska: Dyrektor ds. komunikacji

Przypisy

1/ Browar rozpoczął swoją działalność 25 września 1979 r., jest usytuowany ok. 1,5 h drogi od Kopenhagi. W 1979 r. wskaźnik zużycia wody do piwa wynosił 4:1, podczas gdy globalna norma wynosiła ponad 6:1. Zatrudnia ponad 600 osób i obejmuje browar, rozlewnię i terminal magazynowy.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

237 m3 wody na 1 MWh w Elektrowni Skawina. O mokrych długach termicznych elektrowni w Światowy Dzień Wody (22 marca 2024)Zagrożenia klimatyczne wyzwaniami dla Europy. Raport EUCRA (11 marca 2024)Co dalej z europejskim rolnictwem? Ministrowie jedno, eksperci drugie (28 lutego 2024)Biogaz i trigeneracja. Wod-kan wie, jak wykorzystać swój potencjał energetyczny (27 lutego 2024)Lasy Państwowe dla klimatu to też termomodernizacja i optymalizacja zużycia energii (27 lutego 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony