Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
18.08.2022 18 sierpnia 2022

Do jutra konsultacje publiczne ws. Zrównoważonych Systemów Żywnościowych

   Powrót       20 lipca 2022       Zrównoważony rozwój   

Trwają konsultacje publiczne prowadzone przez Komisję Europejską, związane z inicjatywą Zrównoważonych Systemów Żywnościowych w UE (Sustainable Food Systems – SFS).

Inicjatywa odnosi się do prawa dotyczącego ram horyzontalnych z myślą o przyspieszeniu i ułatwieniu przejścia na zrównoważony rozwój oraz zapewnieniu, aby żywność wprowadzana na rynek UE była w coraz większym stopniu zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Czytaj: Dalszy wzrost temperatury może doprowadzić do spadku plonów podstawowych upraw na południu UE o 10% rocznie

Cele inicjatywy

Inicjatywa ma na celu:

  • promowanie zrównoważonego systemu żywnościowego UE;
  • uwzględnienie założeń zrównoważonego rozwoju we wszystkich aspektach polityk związanych z żywnością.

Określi ona ogólne zasady i cele oraz wymogi i obowiązki podmiotów w systemie żywnościowym UE.

Nadesłane opinie zostaną uwzględnione przy dalszych pracach nad tą inicjatywą, a zebrane wyniki zostaną wykorzystane w prowadzonej przez KE ocenie ryzyka.

Jak wziąć udział?

Aby wziąć udział w konsultacjach publicznych, należy wypełnić kwestionariusz online na stronie: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13174-Zrownowazony-unijny-system-zywnosciowy-nowa-inicjatywa/public-consultation_pl.

Konsultacje trwają do 21 lipca br.

Źródło: MRiRW

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Jak podmioty notowane na polskiej giełdzie radzą sobie z raportowaniem w obszarze klimatu? (04 sierpnia 2022)KE: Plan redukcji zapotrzebowania na gaz, aby przygotować UE na przerwy w dostawach (21 lipca 2022)Wielkopolska: Powstanie 14 nowych jadłodzielni (11 lipca 2022)Zielony Ład: Odbudowa zasobów przyrodniczych do 2050 r. i redukcja o połowę stosowania pestycydów do 2030 r. (23 czerwca 2022)Jak transport żywności wpływa na emisje GHG? Badania naukowe (22 czerwca 2022)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony