Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
26.02.2024 26 lutego 2024

Kryzys żywnościowy na świecie pogłębia się. Wśród czynników ekstremalne warunki pogodowe

W 2021 r. kryzys żywnościowy dotyczył 193 mln ludzi z 58 analizowanych państw świata, obecnie z powodu głodu cierpi 258 mln ludzi. Głównym powodem są konflikty wojenne, wstrząsy gospodarcze, a także kryzys klimatyczny.

   Powrót       09 maja 2023       Ryzyko środowiskowe   

W 2022 r. pogłębił się kryzys żywnościowy na świecie. W ubiegłym roku 258 mln ludzi cierpiało wskutek braku bezpieczeństwo żywnościowego i głodu. W stosunku do 2021 r. liczba ludzi dotknięta kryzysem żywnościowym wzrosła o 34% - wynika z najnowszej edycji raportu(1) na temat kryzysu żywnościowego na świecie „Global Report on Food Crises”.

258 mln ludzi cierpi z powodu niedożywienia

Jak wynika z raportu, w 2022 r. około 258 milionów ludzi z 58 państw doświadczyło poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego. Liczba ta – podkreślono - jest najwyższa od czasu opublikowania pierwszego raportu w 2016 r. Analiza wskazuje, że Demokratyczna Republika Konga, Etiopia, Nigeria, Afganistan, Jemen, Birma, Syryjska Republika Arabska, Sudan, Ukraina i Pakistan to 10 najbardziej doświadczonych głodem państw na świecie. - Razem stanowią ponad 60% całej populacji dotkniętej wysokim poziomem braku bezpieczeństwa żywnościowego – czytamy.

W raporcie określono ponadto liczbę dzieci poniżej piątego roku życia cierpiących z powodu wysokiego niedożywienia. W 2022 r. około 35 mln dzieci w wieku poniżej 5 lat z 32 państw świata (dla których dostępne były dane), cierpiało z powodu niedożywienia, z czego 9,2 mln dzieci wymagało pilnego leczenia.

Czytaj też: UE marnuje więcej żywności niż importuje

Przyczyny głodu na świecie

Autorzy raportu wśród głównych przyczyn braku bezpieczeństwa żywnościowego na świecie wskazują konflikty i wojny, wstrząsy gospodarcze, ale także ekstremalne warunki pogodowe. - Są one ze sobą powiązane i wzajemnie się wzmacniają. W coraz większym stopniu czynniki te działają w skali globalnej, ze zmianą klimatu i kolejnymi wstrząsami gospodarczymi włącznie – czytamy. 

Główną przyczynę głodu na świecie w ubiegłym roku stanowiły konflikty i wojny, powodujące ogólny brak bezpieczeństwa. Jak wskazano, z tego powodu 117,1 mln osób z 19 państw świata doświadczyło braku bezpieczeństwa żywnościowego. W wyniku wstrząsów gospodarczych, obejmujących pośredni wpływ COVID-19 oraz skutki rosyjskiej agresji na Ukrainę, głodu doświadczyło 83,9 mln ludzi z 19 państw świata.  56,8 mln ludzi z 12 państw świata doświadczyło natomiast braku bezpieczeństwa żywnościowego w wyniku ekstremalnych warunków pogodowych.

To ponad dwukrotnie więcej niż jeszcze w 2021 r. (wówczas z tego powodu ucierpiało 23,5 mln ludzi z 8 państw świata). Szczegóły na grafice.

Ekstremalne warunki pogodowe – wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe

Ekstremalne warunki pogodowe, wśród których winienia się m.in. susze, powodzie, cyklony, huragany i tajfuny, powodują brak bezpieczeństwa żywnościowego poprzez bezpośredni wpływ na uprawy i/lub zwierzęta gospodarskie, a także uniemożliwienie zaopatrzenia poprzez odcięcie dróg.

- Słabsze zbiory powodują wzrost cen żywności i zmniejszają możliwości zatrudnienia w rolnictwie oraz warunki handlu, obniżając tym samym siłę nabywczą i dostęp do żywności. Niekorzystne zjawiska pogodowe są szczególnie dotkliwe dla drobnych producentów rolnych i pasterzy, dla których uprawa roli i hodowla zwierząt stanowi główne źródło pożywienia i dochodu – czytamy w raporcie. – Ekstremalne warunki pogodowe i zmiany klimatu mogą prowadzić do nasilenia konfliktów, na przykład między pasterzami i rolnikami o dostęp do wody i pastwisk. Istnieją liczne dowody wskazujące na to, że klęski żywiołowe - zwłaszcza susze - przyczyniają się do zaostrzenia istniejących konfliktów cywilnych – dodano.

Joanna Spiller: Dziennikarz, inżynier środowiska

Przypisy

1/ Global Report on Food Crises 2023:
https://www.fsinplatform.org/global-report-food-crises-2023

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

4,8 mln ton i zadanie dla wszystkich. Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności? (02 listopada 2023)Eurostat o Celach Zrównoważonego Rozwoju. Jak Europa radzi sobie z ich realizacją? (25 maja 2023)Współautor raportu IPCC: polityka samowystarczalności żywieniowej będzie fatalna dla planety (12 kwietnia 2022)Zgromadzenie Ogólne ONZ – dyskutowano m.in. o klimacie i energii (27 września 2021)Ekspert z UW: Trzeba zadbać o system certyfikacji drewna importowanego (02 sierpnia 2021)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony