Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
14.08.2025 14 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Lewiatan: kontrola żywności powinna być w rękach Państwowej Inspekcji Sanitarnej

   Powrót       23 maja 2017       Zrównoważony rozwój   

Ministerstwo Rolnictwa pracuje nad reformą systemu kontroli żywności. Zakłada ona połączenie trzech służb w jedną. Chodzi o Inspekcję Weterynaryjną, Inspekcję Jakości Handlowej oraz o Państwową Inspekcję Ochrony Roślin. Oprócz tego w skład nowego podmiotu weszłaby część Państwowej Inspekcji Sanitarnej zajmująca się żywnością. Na taką koncepcję nie godzi się Ministerstwo Zdrowia.

- Za niewłaściwe uznajemy wprowadzenie instytucji podległej resortowi rolnictwa, bo to oznacza połączenie w jednych rękach odpowiedzialności za produkcję żywności i jej kontrolę. Ponadto już dzisiaj spór wokół kontroli wpływa negatywnie na wizerunek polski za granicą i daje oręże innym krajom do próby ograniczenia eksportu naszej żywności – mówi dr Dobrawa Biadun, radca prawny, ekspert Konfederacji Lewiatan.

Strona społeczna za zachowaniem kontroli żywności w obszarze zdrowia

Konfederacja Lewiatan oraz inni przedstawiciele strony społecznej Rady Dialogu Społecznego podtrzymują swoje stanowisko, że zachowanie kontroli żywności w obszarze zdrowia jest konieczne, a reformą powinny być objęte wyłącznie organy podlegające resortowi rolnictwa.

Niestety, nadal nie wiadomo, w którym kierunku pójdzie reforma kontroli żywności. Z informacji uzyskanych na posiedzeniu Trójstronnego Zespołu ds. Ochrony Zdrowia wynika, że spór pomiędzy Ministerstwem Zdrowia a Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi nadal nie został rozstrzygnięty. Niemniej projekt zakładający reformę i wprowadzenie jednej instytucji zajmującej się kontrolą żywności przeszedł już przez Komitet Stały Rady Ministrów.

W ocenie NIK obecny sposób kontroli prowadzony przez Państwową Inspekcję Sanitarną daje gwarancję, że polska żywność jest najlepszej jakości. Powinniśmy skupić się właśnie na tym aspekcie, ponieważ większa część naszej produkcji jest sprzedawana poza granicami naszego kraju.

Źródło: Konfederacja Lewiatan

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Finansowanie, technologia i wola polityczna sprzyjają walce o klimat. Dołączają do niej także konsumenci (13 lutego 2025)Mokradła dla naszej wspólnej przyszłości. Światowy Dzień Mokradeł 2025 (31 stycznia 2025)Jeść mniej mięsa. Argumenty środowiskowe i zdrowotne (22 stycznia 2025)Ważny krok ku rozpowszechnieniu biopaliw (19 grudnia 2024)Jak postępować z odpadami spożywczymi w gastronomii – z korzyścią dla środowiska i Twojego portfela? (19 grudnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony