Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
19.04.2024 19 kwietnia 2024

Międzynarodowy Dzień Zero Waste. Marnujemy zbyt dużo żywności

Obchody Międzynarodowego Dnia Zero Waste mają na celu przyczynienie się do realizacji celów Agendy 2030. Wśród celów m.in. zmniejszenie marnowanej żywności. A tej marnujemy sporo – w Polsce to około 5 mln ton rocznie.

   Powrót       30 marca 2023       Odpady   

W grudniu ubiegłego roku w trakcie Zgromadzenia Ogólnego Organizacji Narodów Zjednoczonych przejęto rezolucję ws. ogłoszenia 30 marca Międzynarodowym Dniem Zero Waste. Jak przypomina ONZ, ma to na celu promowanie zrównoważonych wzorców konsumpcji i produkcji, wspieranie transformacji w kierunku gospodarki o obiegu zamkniętym oraz podnoszenie świadomości na temat tego, jak inicjatywy związane z zapobieganiem powstawaniu odpadów przyczyniają się do postępu w realizacji Agendy 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju, w tym zwłaszcza  11 i 12 celu zrównoważonego rozwoju.

- Sektor odpadów w znacznym stopniu przyczynia się do potrójnego kryzysu planetarnego, jakim jest zmiana klimatu, utrata różnorodności biologicznej oraz zanieczyszczenie środowiska. Szacuje się, że ludzkość wytwarza rocznie 2,24 mld ton odpadów komunalnych, z czego tylko 55% jest zagospodarowywanych w kontrolowanych zakładach. Co roku około miliony ton żywności jest tracone lub marnowane, a do ekosystemów wodnych dostaje się do 14 mln ton odpadów plastikowych – wskazuje ONZ.

Czytaj też: W 2021 r. wyprodukowano 139 mln ton tworzyw sztucznych jednorazowego użytku

Każdego roku w UE marnuje się około 153,5 mln ton żywności

Podejście oparte o ideę Zero Waste, jak dodaje ONZ, zakłada odpowiedzialną produkcję, konsumpcję i utylizacja produktów w zamkniętym obiegu. Oznacza to, że zasoby są ponownie wykorzystywane lub odzyskiwane w jak największym stopniu, a także że minimalizowane są zanieczyszczenie powietrza, gleby lub wody.

Jednym z zadań wyznaczonych w Agendzie 2030 jest zmniejszenie do 2030 r. o połowę globalnej ilości marnowanej żywności per capita w sprzedaży detalicznej i konsumpcji oraz znacznie zmniejszenie strat żywności w procesie produkcji i dystrybucji. Wyzwanie jest duże – na świecie marnuje się rocznie około 1,3 mld ton żywności, jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, jest to źródłem 3,3 mln ton CO2k gazów cieplarnianych uwalnianych do atmosfery. W samej tylko Unii Europejskiej każdego roku Unia Europejska (UE) marnotrawi więcej żywności niż importuje. Zgodnie z szacunkami każdego roku na terenie UE marnowanych jest 153,5 mln ton żywności, tymczasem w 2021 r. UE importowała prawie 138 mln ton produktów rolnych. Więcej na ten temat tutaj.

Jak kwestia ta wygląda w Polsce? Z zebranych w 2020 r. w ramach projektu PROM danych wynika, że na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 mln ton żywności. - Produkcja podstawowa (rolnicza) odpowiada za ok. 15% marnowanej żywności w całym łańcuchu żywnościowym, również przetwórstwo jest odpowiedzialne za straty na zbliżonym poziomie ok. 15%. Niewielka ilość, w stosunku do pozostałych ogniw, marnuje się natomiast podczas transportu i magazynowania – to mniej niż 1%. Handel odpowiada za straty na poziomie ok. 7%, a gastronomia niewiele powyżej 1%. Najwięcej żywności marnują jednak konsumenci, aż 60% wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych – podano.

Czytaj też: Marnowanie żywności powoduje 3,3 mld ton emisji CO2 rocznie. Polskie statystyki do pilnej poprawy

Joanna Spiller: Dziennikarz, inżynier środowiska Teraz SamorządWięcej treści dotyczących samorządów w zakładce Teraz Samorząd.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Transparentność i bezpieczeństwo obrotów odpadami. Głosy z ministerstwa i branży o zmianach w BDO (04 kwietnia 2024)Pilnie wprowadzić ROP. Apel o przyjęcie ustawy (27 marca 2024)Francuskie Zgromadzenie Narodowe przyjęło ustawę przeciwko fast fashion (19 marca 2024)Cele redukcyjne poniżej oczekiwań, dobry krok z odpadami zmieszanymi. Głosy ws. rewizji dyrektywy (15 marca 2024)53% „eko” oświadczeń nie miało podstaw. Zmagania z greenwashingiem wreszcie będą skuteczne? (26 stycznia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony