
W 2022 r. w UE wygenerowano 59,2 mln ton odpadów żywnościowych – ok. 132 kg na mieszkańca. 54% z tej sumy (72 kg na mieszkańca) pochodziło z gospodarstw domowych. Przytaczamy dane Eurostatu podane przy okazji Międzynarodowego Dnia Świadomości o Marnowaniu Żywności.
Informacje opublikowane przez Eurostat pochodzą ze sprawozdań państw członkowskich, do których obliguje je ramowa dyrektywa odpadowa z 19 listopada 2008 r. Wspólną metodologię raportowania zdefiniowano w decyzji Komisji Europejskiej z 3 maja 2019 r.; rok 2022 był trzecim, w którym sprawozdania przygotowano zgodnie z zaleceniami tego dokumentu. Jak czytamy w przedstawionym przez Eurostat komunikacie(1), 54% odpadów żywnościowych z gospodarstw domowych to w liczbach bezwzględnych 32 mln ton. Jak rozkładało się pochodzenie pozostałych 46%? Widzimy w nim różne ogniwa łańcucha dostaw żywności. Sektor produkcji pierwotnej odpowiadał za ok. 8% całości – 10 kg odpadów żywnościowych na mieszkańca i sumarycznie niecałe 5 mln ton. Wytwarzanie produktów żywnościowych i napojów złożyło się na ok. 19% (25 kg odpadów na mieszkańca - ponad 11 mln ton). Jak odnotowuje Eurostat, w obu sektorach istnieją strategie ograniczania marnowania żywności. Wkład branży gastronomicznej wynosił 11% (15 kg odpadów na mieszkańca, poniżej 7 mln ton), natomiast sprzedaży detalicznej oraz innych form dystrybucji – ok. 8% (11 kg na mieszkańca, niecałe 5 mln ton). – (…) Nadal badany jest wpływ, jaki na obie branże mogło wywrzeć zakończenie lockdownów związanych z pandemią Covid-19 – informuje główny unijny urząd statystyczny.Ile odpadów żywnościowych wytworzyliśmy w Polsce?
IOŚ-PIB podaje w najnowszym raporcie, że łącznie w 2022 r. było to 4 545 178 tony.
Jaka była ich struktura?
55,7% - gospodarstwa domowe
15,9% - produkcja podstawowa
12,2% - przetwórstwo i wytórstwo
10,4% - sprzedaż detaliczna i dystrybucja żywności
5,8% - restauracje i usługi gastronomiczne
Czytaj też: Kompostownie wspierane przez gminy. IOŚ-PIB o dobrych praktykach w zbiórce bioodpadów
2,5 mln odpadów w Polsce z gospodarstw domowych
Z danych nt. ilości odpadów żywnościowych przypadających na poszczególne państwa, możemy dowiedzieć się m.in., że w Niemczech wyniosła ona niecałe 11 mln ton (10 781 835), z czego ponad 6,2 mln (6 288 851) wygenerowały gospodarstwa domowe. We Francji całkowita ilość odpadów wynosiła 9,4 mln ton (9 450 000), wkład gospodarstw domowych zamknął się w 3,9 mln (3 944). Czechy wygenerowały ponad 1 mln ton odpadów (1 080 608, z czego 652 455 w gospodarstwach domowych), z kolei Malta ponad 86 tys. (86 295; 46 720 w gospodarstwach domowych).
Co do Polski, w 2022 r. osiągnęliśmy sumę ponad 4,5 mln ton odpadów (4 545 178). Ponad 2,5 mln z nich (2 528 473) pochodziło z gospodarstw domowych. Gastronomia odpowiadała za 264 546 odpadów, sprzedaż oraz inne formy dystrybucji – za 474 461, a przetwarzanie i sektor wytwórczy – za 552 823. Z produkcji pierwotnej pochodziło 724 875 odpadów. Eurostat przytacza też szacunki dot. ilości odpadów żywnościowych na mieszkańca w danych państwach. Wspólnotowy wynik 132 kg na mieszkańca najbardziej w 2022 r. przewyższył Cypr, sięgając 300 kg, po którym następowała Dania (ok. 250 kg) i Grecja (niecałe 200 kg). Najniższymi rezultatami rzędu ok. 70 kg mogły się pochwalić Chorwacja i Słowenia. Całkowita ilość odpadów na poziomie unijnym może odpowiadać ok. 10% żywności, która trafia do europejskich konsumentów.
Czytaj też: 4,8 mln ton i zadanie dla wszystkich. Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności?

Dziennikarz
Przypisy
1/ Całość:https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Food_waste_and_food_waste_prevention_-_estimates#In_the_supply_and_consumption_sectors.2C_food_waste_generation_may_represent_10.25_of_food_supplied_in_the_EU