Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
18.08.2025 18 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Pinkas zajmie się bezpieczeństwem żywności

Były wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas został pełnomocnikiem premiera ds. organizacji struktur administracji publicznej odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności.

   Powrót       25 kwietnia 2018       Zrównoważony rozwój   

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów opublikowała zarządzenie premiera Mateusza Morawieckiego z 20 kwietnia o ustanowieniu pełnomocnika do tego zadania. Pełnomocnik jest organem pomocniczym szefa rządu.

Do zadań pełnomocnika należy w szczególności monitorowanie prac legislacyjnych w zakresie bezpieczeństwa żywności; przygotowanie propozycji regulacji w zakresie funkcjonowania organów administracji publicznej właściwych w sprawach bezpieczeństwa żywności oraz wydatków budżetowych przeznaczonych na ten cel; wstępne przygotowanie propozycji siedzib organów struktur tej administracji i terytorialnego zakresu ich działania.

Pinkas, doktor nauk medycznych, był poprzednio sekretarzem stanu w KPRM i pełnomocnikiem rządu ds. utworzenia jednolitej instytucji odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności, a w latach 2005-07 był wiceministrem zdrowia. Ponownie funkcję wiceministra pełnił od listopada 2015 r. do lutego 2017 r. Następnie - od kwietnia 2017 r. do marca 2018 r. - był sekretarzem stanu w KPRM. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Finansowanie, technologia i wola polityczna sprzyjają walce o klimat. Dołączają do niej także konsumenci (13 lutego 2025)Mokradła dla naszej wspólnej przyszłości. Światowy Dzień Mokradeł 2025 (31 stycznia 2025)Jeść mniej mięsa. Argumenty środowiskowe i zdrowotne (22 stycznia 2025)Ważny krok ku rozpowszechnieniu biopaliw (19 grudnia 2024)Jak postępować z odpadami spożywczymi w gastronomii – z korzyścią dla środowiska i Twojego portfela? (19 grudnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony