Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
20.04.2024 20 kwietnia 2024

Pozytywny trend w rolnictwie ekologicznym

Niewielki wzrost liczby producentów ekologicznych to pozytywny trend po dwóch latach spadków w sektorze rolnictwa ekologicznego. Polskie gospodarstwa nadal cechują się rozproszeniem, ale produkują coraz więcej.

   Powrót       18 października 2017       Zrównoważony rozwój   

Najnowszy „Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016”, opublikowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, prezentuje m.in. system kontroli obowiązujący w rolnictwie ekologicznym oraz dane statystyczne obrazujące stan ekorolnictwa w Polsce.

Najliczniej reprezentowaną grupą wśród producentów ekologicznych są producenci rolni – 22 435 osób, co stanowi 96 proc. całkowitej liczby producentów. Pozostałe grupy to m.in. producenci prowadzący działalność w zakresie przygotowania oraz wprowadzania na rynek produktów ekologicznych, włączając w to produkty z państw trzecich.

Po dwóch latach spadków odnotowano pozytywną tendencję wzrostową

Jedną z tendencji przedstawionych w raporcie jest niewielki wzrost liczby producentów ekologicznych w Polsce, po dwóch latach spadku. Porównując z danymi z 2015 roku, w 2016 roku liczba producentów wzrosła o 1,6 proc. Podczas gdy najwięcej producentów przybyło w województwie kujawsko-pomorskim – wzrost o 28,8 proc, w województwie zachodniopomorskim stwierdzono spadek liczby producentów o 15,2 proc.

Według danych opublikowanych w raporcie, rośliny przeznaczone na paszę zajmowały największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych – 681,62 ha, co stanowi 32,2 proc. wszystkich ekologicznych użytków rolnych. Na kolejnych miejscach znajdowały się: łąki i pastwiska – 25,6 proc., uprawa zbóż – 18,9 proc. oraz uprawa warzyw - 9,7 proc.

W przypadku produkcji zbóż, warzyw i owoców zanotowano wzrost w stosunku do 2015 roku. Produkcja warzyw wzrosła o 42,4 proc, ziemniaków o 20,2 proc., zbóż o 17 proc., natomiast owoców o 15,7 proc.

Rozproszone i do 50 ha

Jak wynika z danych przedstawionych w raporcie, gospodarstwa ekologiczne w Polsce cechuje wyraźne rozdrobnienie. Powierzchnia większości ekologicznych gospodarstw nie przekracza 50 ha, a jedno gospodarstwo ekologiczne ma średnio powierzchnię około 22 ha.

Wielkość gospodarstw wynika ze specyficznych metod uprawy stosowanych w rolnictwie ekologicznym, na przykład ograniczeń dotyczących używania nawozów i środków ochrony roślin. Ponadto, wielkość ekologicznych gospodarstw rolnych może wynikać z systemu finansowego wsparcia oferowanego producentom ekologicznym. Maksymalne stawki wsparcia finansowego mogą otrzymać właściciele gospodarstw do 50 ha; w przypadku większych powierzchni następuje obniżenie wartości płatności ekologicznej.

Natalia Rytelewska-Chilczuk: Dziennikarz, specjalista ds. ochrony środowiska

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Płachta na rolnika (21 lutego 2024)Nasza planeta – nasza wspólna przyszłość (29 listopada 2023)ESRS E3: Przedsiębiorstwa a ślad wodny (28 listopada 2023)Zrównoważone rolnictwo w natarciu. KE przeznacza 186 mld euro (21 listopada 2023)Zmienić polskie rolnictwo na lepsze. NGOsy mówią o nowym pakcie społecznym (07 listopada 2023)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony