Najnowszy „Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016”, opublikowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, prezentuje m.in. system kontroli obowiązujący w rolnictwie ekologicznym oraz dane statystyczne obrazujące stan ekorolnictwa w Polsce.
Najliczniej reprezentowaną grupą wśród producentów ekologicznych są producenci rolni – 22 435 osób, co stanowi 96 proc. całkowitej liczby producentów. Pozostałe grupy to m.in. producenci prowadzący działalność w zakresie przygotowania oraz wprowadzania na rynek produktów ekologicznych, włączając w to produkty z państw trzecich.
Po dwóch latach spadków odnotowano pozytywną tendencję wzrostową
Jedną z tendencji przedstawionych w raporcie jest niewielki wzrost liczby producentów ekologicznych w Polsce, po dwóch latach spadku. Porównując z danymi z 2015 roku, w 2016 roku liczba producentów wzrosła o 1,6 proc. Podczas gdy najwięcej producentów przybyło w województwie kujawsko-pomorskim – wzrost o 28,8 proc, w województwie zachodniopomorskim stwierdzono spadek liczby producentów o 15,2 proc.
Według danych opublikowanych w raporcie, rośliny przeznaczone na paszę zajmowały największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych – 681,62 ha, co stanowi 32,2 proc. wszystkich ekologicznych użytków rolnych. Na kolejnych miejscach znajdowały się: łąki i pastwiska – 25,6 proc., uprawa zbóż – 18,9 proc. oraz uprawa warzyw - 9,7 proc.
W przypadku produkcji zbóż, warzyw i owoców zanotowano wzrost w stosunku do 2015 roku. Produkcja warzyw wzrosła o 42,4 proc, ziemniaków o 20,2 proc., zbóż o 17 proc., natomiast owoców o 15,7 proc.
Rozproszone i do 50 ha
Jak wynika z danych przedstawionych w raporcie, gospodarstwa ekologiczne w Polsce cechuje wyraźne rozdrobnienie. Powierzchnia większości ekologicznych gospodarstw nie przekracza 50 ha, a jedno gospodarstwo ekologiczne ma średnio powierzchnię około 22 ha.
Wielkość gospodarstw wynika ze specyficznych metod uprawy stosowanych w rolnictwie ekologicznym, na przykład ograniczeń dotyczących używania nawozów i środków ochrony roślin. Ponadto, wielkość ekologicznych gospodarstw rolnych może wynikać z systemu finansowego wsparcia oferowanego producentom ekologicznym. Maksymalne stawki wsparcia finansowego mogą otrzymać właściciele gospodarstw do 50 ha; w przypadku większych powierzchni następuje obniżenie wartości płatności ekologicznej.
Natalia Rytelewska-ChilczukDziennikarz, specjalista ds. ochrony środowiska