Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
25.07.2021 25 lipca 2021

O środowiskowych i ekonomicznych skutkach marnowania żywności pochodzenia zwierzęcego

Opublikowany we Francji raport dotyczący marnowania żywności pokazuje, że choć stanowią one zaledwie 13 proc. masy wyrzucanego jedzenia, marnotrawienie produktów pochodzenia zwierzęcego ma poważne konsekwencje środowiskowe i ekonomiczne.

   Powrót       30 maja 2016       Odpady   

Biorąc pod uwagę cały łańcuch żywnościowy, straty i zmarnowane produkty wynoszą 10 milionów ton rocznie, a ich teoretyczna wartość szacowana jest na 16 miliardów euro. Związane z tym emisje CO2 są równoważne 15,3 milionom ton, co stanowi 3 proc. wszystkich krajowych emisji [dane dotyczą wyłącznie Francji. Szacuje się, że w Polsce marnuje się 9 milionów ton żywności rocznie – przyp. tłum.] – czytamy w wydanym 26 maja przez Ademe (Agencja ochrony środowiska i gospodarowania energią) raporcie na temat marnowania żywności.

Straty rejestrowane są na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego (patrz ramka). Jednak w zależności od rodzaju produktów, największe straty odnotowywane są w różnych momentach. Warto przyjrzeć się bliżej produktom pochodzenia zwierzęcego. Ich masa nie przekracza 13 proc. wagi całej marnowanej żywności, a największe straty mamy na ostatnim etapie - konsumpcji.

Żywność marnowana na każdym etapie

Raport Ademe wykazuje, że na marnowanie jedzenia mają wpływ wszyscy aktorzy łańcucha żywnościowego. Z 10 milionów ton marnotrawionych każdego roku we Francji, 32 proc. traci się podczas produkcji, 21 proc. podczas przetwarzania, 14 proc. w ramach dystrybucji i aż 33 proc. na etapie konsumpcji.
„Wbrew powszechnej opinii, marnowanie żywności nie sprowadza się tylko do końcowych odbiorców” – wnioskuje Ademe. Stowarzyszenie France Nature Environnement (FNE) podkreśla, że odpowiedzialność powinni wziąć na siebie wszyscy aktorzy łańcucha. FNE postuluje też, by wnioski płynące z raportu zostały uwzględnione w nowym krajowym pakcie przeciwko marnotrawieniu żywności, oczekiwanym na październik 2016.

- Im późniejszy etap, na którym marnowana jest żywność, tym większe są związane z danym produktem emisje CO2 – wyjaśnia Antoine Vernier, koordynator raportu. Ślad węglowy produktu wzrasta, kiedy przechodzi on kolejne etapy łańcucha – podobnie zresztą jak jego wartość ekonomiczna – ze względu na jego transport, przetwarzanie, sprzedaż, czy nawet reklamę – czytamy w raporcie Ademe.

82 proc. emisji gazów cieplarnianych

Emisje związane z marnowaniem żywności pochodzenia zwierzęcego stanowią aż 82 proc. wszystkich emisji związanych z wyrzucaniem jedzenia. Raport wyjaśnia, że produkty pochodzenia zwierzęcego kumulują środowiskowy wpływ związany z hodowlą oraz z produkcją żywności. Także z ekonomicznego punktu widzenia liczby robią duże wrażenie: produkty pochodzenia zwierzęcego stanowią 54 proc. teoretycznej wartości handlowej marnowanej żywności.

Najwięcej marnuje się produktów związanych z rybołówstwem (30 proc.), a także drobiu (21 proc.) oraz mleka (15 proc.). Straty tych pierwszych związane są z systematycznym wyrzucaniem złowionych – ale nie chcianych – ryb z powrotem do morza. Reformowana niedawno europejska Wspólna Polityka Rybołówstwa (WPRyb), która wprowadzana będzie stopniowo do 2019 roku, powinna przyczynić się do ograniczenia tych strat, uważa Ademe.

Jeśli chodzi o drób oraz nabiał, resztki kurczaka lub np. niedopite mleko to wagowo niewielkie straty po każdym posiłku. Jednak biorąc pod uwagę fakt, iż większość konsumentów każdego dnia marnuje w ten sposób kilka gramów, otrzymujemy wielką masę – sygnalizują autorzy badania.

Wniosek? O ile wszyscy aktorzy przemysłu spożywczego przyczyniają się do strat i marnowania żywności, o tyle warto pamiętać, że malutkie straty u każdego konsumenta mają olbrzymi wpływ na straty ekonomiczne i środowiskowe.

Laurent Radisson, Actu-Environnement
Tłumaczenie: Marta Wojtkiewicz

Actu-EnvironnementMateriał został przygotowany we współpracy z francuską redakcją Actu-Environnement.com

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

W Polsce w każdej sekundzie do kosza trafia 150 kg żywności (03 grudnia 2020)Banki chętnie finansują projekty cyrkularne. Masz GOZowy pomysł? Wykorzystaj okazję (26 października 2020)Aplikacje informatyczne jako narzędzie walki z marnotrawieniem żywności (29 września 2020)Projekt rozporządzenia ws. wzoru sprawozdania o marnowanej żywności w konsultacjach (15 września 2020)Zapobieganie marnowaniu żywności zaczyna się we własnej kuchni (28 kwietnia 2020)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony