Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
28.03.2024 28 marca 2024

Wrocław stawia na ogrody społeczne. Startuje projekt FoodSHIFT 2030

Mieszkańcy Wrocławia dowiedzą się, jacy producenci wytwarzają żywność zgodnie ze standardami niskoemisyjnej produkcji – zakłada projekt FoodSHIFT 2030, który startuje w mieście. Jego realizacja to kolejny element nowej polityki klimatycznej miasta.

   Powrót       28 stycznia 2020       Zrównoważony rozwój   

Z pomocą władz miasta mieszkańcy Wrocławia dowiedzą się, jacy producenci wytwarzają żywność zgodnie ze standardami niskoemisyjnej produkcji. Samorząd Wrocławia, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Fundacja Ekorozwoju biorą udział w finansowanym ze środków unijnych projekcie FoodSHIFT2030, który ma się przyczynić do zmiany nawyków żywieniowych mieszkańców stolicy Dolnego Śląska.

W projekcie udział bierze 9 miast europejskich

Projekt FoodSHIFT2030 jest finansowany ze środków unijnych w ramach programu Horyzont 2020. Bierze w nim udział dziewięć miast, które w ramach tzw. "laboratoriów" będą testować innowacyjne rozwiązania globalnych problemów. Oprócz Wrocławia projekt jest też realizowany w Atenach, Awinionie, Barcelonie, Braszowie, Berlinie, Kopenhadze oraz Ostendzie. Partnerem samorządu Wrocławia jest w tym projekcie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Fundacja Ekorozwoju.

Małgorzata Świąder z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podkreśla, że globalne problemy, takie jak wyżywienie, należy rozwiązywać lokalnie. - Miasta nie są w stanie same się wyżywić, stąd dobrze jest znać otoczenie, zweryfikować lokalnych i regionalnych producentów, grupy produktów oraz produkty, które są dostępne w najbliższym otoczeniu, czyli w tzw. strefie żywicielskiej miasta - powiedziała Świąder.

Niskoemisyjna produkcja

Projekt będzie realizowany do 2023 r. W tym czasie mieszkańcy Wrocławia otrzymają m.in. informacje o tym, gdzie i jacy producenci w okolicy wytwarzają żywność zgodnie ze standardami niskoemisyjnej produkcji. W ramach przedsięwzięcia lokalni producenci żywności mają zaś otrzymać wsparcie merytoryczne, dotyczące tworzenia sieci powiązań między nimi a konsumentami.

Opracowane mają zostać też procedury zakładania w mieście tzw. ogrodów społecznych. To jeden z elementów miejskiego rolnictwa, który może stać się dla mieszkańców źródłem warzyw, ziół czy owoców. W założeniach projektu grupy mieszkańców zainteresowane prowadzeniem takich ogrodów mają otrzymać wsparcie w postaci narzędzi, sadzonek czy porad ekspertów. Pilotażowe ogrody maja powstać przy wrocławskich szkołach.

Zaplanowano również prowadzenie specjalnych warsztatów, dla osób, które będą chciała zaangażować się w rozwijanie miejskiego rolnictwa.

Monika Onyszkiewicz z Fundacji Ekorozwoju podkreśliła, że celem projektu FoodSHIFT2030 jest m.in. podniesienie świadomości mieszkańców miasta, promocja lokalnych, krótkich łańcuchów dostaw czy integracja lokalnych przedsiębiorców. - Ale to też zachęta do zmiany diety na bardziej roślinną - dodała Onyszkiewicz.

97 projektów z Horyzont 2020

Projekt jest finansowany z programu Horyzont 2020. Na Dolnym Śląsk z tego programu realizowanych jest obecnie 97 projektów, w które zaangażowanych jest 60 organizacji, w tym uczelnie wyższe. Na Dolnym Śląsku w zdobyciu pieniędzy na badania naukowe w ramach programu Horyzont 2020 bezpłatnie pomaga Regionalny Punkt Kontaktowy przy Politechnice Wrocławskiej Wrocławskim Centrum Transferu Technologii.

Źródło: Serwis Samorządowy PAP

Teraz SamorządWięcej treści dotyczących samorządów w zakładce Teraz Samorząd.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Obciążanie emitentów opłatami za zanieczyszczenia zmniejsza emisje. Raport Kanadyjskiego Instytutu Klimatu (26 marca 2024)KE: zachęty zamiast warunkowości; NGOs: to kurs na katastrofę. Wspólna Polityka Rolna na rozdrożu (20 marca 2024)Zagrożenia klimatyczne wyzwaniami dla Europy. Raport EUCRA (11 marca 2024)Rozporządzenie PPWR wynegocjowane, ale czy wejdzie w życie? UE kontra odpady opakowaniowe (06 marca 2024)Suwerenność żywnościowa wyzwaniem dla lokalnych władz. Apel do samorządów (05 marca 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony